Η δημιουργία του Κέντρου, αποτελεί ορόσημο, διότι με τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, τις υποδομές, και τους νέους προσομοιωτές πτήσεων, η Πολεμική Αεροπορία εισέρχεται σε μια νέα εποχή για την εκπαίδευση, των νέων Πιλότων, είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος .

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος παρευρέθηκε χθες Τρίτη 16 Μαΐου 2023 στην ειδική εκδήλωση παραδόσεως των δύο πρώτων συγχρόνων εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων (International Flight Training Centre), στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος Καλαμάτας.

Παρόντες ήταν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, o Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Ταξίαρχος ε.α. Γιάϊρ Κουλάς (Yair Kulas), ο Αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Αρχιστράτηγος Τόμερ Μπαρ (Tomer Bar), ο Εκτελεστικός Αντιπροέδρος, International Marketing & Business Development της “Elbit Systems” κ. Ραν Κρίλ (Ran Kril), καθώς και Γενικός Διευθυντής για τον τομέα Αεροδιαστημικής της “Elbit Systems” κ. Γιόραμ Σμουέλι (Yoram Shmuely).


Παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Νόαμ Κάτς (Noam Katz), η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Πατρίτσια Φαλτσινέλι (Patrizia Falcinelli), εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκπρόσωποι της ιταλικής κατασκευάστριας εταιρείας των Μ-346 “Leonardo”, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος , ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε ότι η δημιουργία του Κέντρου, αποτελεί ορόσημο, διότι με τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, τις υποδομές, και τους νέους προσομοιωτές πτήσεων, η Πολεμική Αεροπορία εισέρχεται σε μια νέα εποχή για την εκπαίδευση, των νέων Πιλότων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε επίσης ότι το νέο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων είναι το επιστέγασμα προσπαθειών με γνώμονα την επίτευξη της βέλτιστης λύσης που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της πτητικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους νέους Έλληνες πιλότους, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα το Κέντρο θα αποτελέσει πόλο έλξης και για την εκπαίδευση των πιλότων από άλλες χώρες.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης επισήμανε τα ακόλουθα:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Κυρίες και κύριοι, θα μου επιτρέψετε να πω και δύο λόγια στα ελληνικά πριν από τον κύριο χαιρετισμό μου στην αγγλική γιατί δεν χορταίνω να μιλάω για την Καλαμάτα.


Η πτητική εκπαίδευση, λοιπόν, των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιείται, όπως ξέρουμε, εδώ και 32 χρόνια στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα. Την παρούσα χρονική περίοδο η Πτέρυγα είναι επιφορτισμένη με την βασική εκπαίδευση, δηλαδή τα αεροσκάφη Τ-6 “Texan”, ελικοφόρα, και την προκεχωρημένη και επιχειρησιακή εκπαίδευση, δηλαδή τα αεροσκάφη Τ-2 των Ικάρων και ανθυποσμηναγών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα τελευταία δέκα έτη, όμως, η Πολεμική Αεροπορία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με την διαθεσιμότητα των ανωτέρων πτητικών μέσων λόγω παλαιότητας του υλικού, των αεροσκαφών Τ-2 αλλά και έλλειψης συμβάσεων εν συνεχεία υποστήριξης (Follow on Support δηλαδή) για τα αεροσκάφη Τ-6. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εκπαίδευσης και κατά συνέπεια της ένταξης των νέων Ιπτάμενων στις πολεμικές μοίρες. Σύντομα, όπως ξέρουν οι πλέον αρμόδιοι εμού, θα έληγε και ο επιχειρησιακός βίος των Τ-2 και τότε, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να κάνω την πρόβλεψη ότι το αδιέξοδο θα ήταν μοιραίο, απαράδεκτο για μία πολεμική αεροπορία της ποιότητας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Άρα, αποφασίσαμε ότι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων με ανάδοχο φορέα ο οποίος θα αναλάμβανε και τη συντήρηση των υφισταμένων πτητικών μέσων, ήταν η πλέον ενδεδειγμένη και οικονομικά συμφέρουσα λύση και προωθήθηκε.

Δεύτερον, ότι το έργο του εκπαιδευτικού κέντρου περιλαμβάνει την εκπαίδευση των Ικάρων και ανθυποσμηναγών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και την μελλοντική προσέλκυση και άλλων χωρών για την εκπαίδευση του αντίστοιχου ιπτάμενου προσωπικού τους.


Σημειώνεται, δε, ότι η 120 ΠΕΑ και νυν Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων συγκεντρώνει μία σειρά από ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά, δηλαδή η γεωγραφική τοποθεσία, κλιματικές συνθήκες μεταξύ άλλων, τα οποία καθιστούν την ανωτέρω προοπτική ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Σήμερα, λοιπόν, έπειτα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και δυσχερειών η αεροπορική εκπαίδευση στην χώρα μας αναβαθμίζεται ουσιαστικά, προσφέροντας έτσι στην Πολεμική Αεροπορία ταχύτερη και ποιοτικότερη απόδοση του πιο σημαντικού μέσου της, δηλαδή του ιπτάμενου προσωπικού. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι με την κατάλληλη προβολή το νέο μας κέντρο θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολλές αεροπορίες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και όχι μόνο. Ήδη διάφοροι σύμμαχοι και εταίροι από άλλες χώρες έχουν εκφράσει το σχετικό ενδιαφέρον.

Σήμερα, λοιπόν, παραλαμβάνονται τα δύο πρώτα αεροσκάφη Μ-346 τα οποία αποτελούν την πλέον σύγχρονη εκπαιδευτική πλατφόρμα για την προκεχωρημένη και επιχειρησιακή εκπαίδευση των Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και νομίζω ότι αυτός ο τύπος αεροσκάφους είναι το απολύτως σωστό και ενδεδειγμένο αεροσκάφος για να υποστηρίξει το εκπαιδευτικό πτητικό έργο των Ιπταμένων μίας Πολεμικής Αεροπορίας η οποία ήδη παραλαμβάνει στις διαθεσιμότητες των μέσων της τα νέα αναβαθμισμένα “Viper” από τα F16, 83 στο σύνολο σε μερικά χρόνια, τα “Rafale” 24 από του χρόνου. Και σε μερικά χρόνια και το αεροσκάφος 5ης γενιάς το F35. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Και μία ακόμα παράμετρος, ασφαλώς, που λάβαμε υπόψη για την τελική απόφασή μας είναι η συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ στον αμυντικό τομέα. Αυτή που καθίσταται ολοένα και ισχυρότερη. Και τα εγκαίνια σήμερα αυτού του τόσο σημαντικού έργου αποτελούν μία ακόμα επιβεβαίωση αυτής της σχέσης στρατηγικού πλέον χαρακτήρα.


Η παρεχόμενη πτητική εκπαίδευση που πραγματοποιείται στο νέο αυτό κέντρο, που είναι εγγυημένα υψηλής ποιότητας ένεκα του αποδεδειγμένα διεθνώς υψηλού επιπέδου του ιπταμένου και τεχνικού προσωπικού τόσο της Ελλάδος, όσο και του Ισραήλ.

Κυρίες και κύριοι, κλείνοντας, σήμερα εγκαινιάζουμε τη νέα εποχή στην ουσία στην εκπαίδευση των Ιπταμένων, δηλαδή τη νέα εποχή στο μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας.

Θα ήθελα να συγχαρώ από καρδιάς όλους όσοι συνετέλεσαν στην υλοποίηση αυτού του πολύ σπουδαίου εγχειρήματος. Η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία ήταν σε αυτό, θα έλεγα, αποφασισμένη και συγκεντρωμένη στο στόχο για να προχωρήσουμε. Αλλά οφείλω να κάνω και μία ειδική μνεία σε ένα άνθρωπο του οποίου η συμβολή, ιδίως στη φάση της υποστήριξης και της αξιολόγησης των προτάσεων προκειμένου να καταλήξουμε σε μία δύσκολη απόφαση, στον πρώην Α/ΓΕΑ Πτέραρχο κ. Γεώργιο Μπλιούμη, ο οποίος ιδιαίτερα κατά την υποστήριξη αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος από τις φάσεις έγκρισής του από τη Βουλή των Ελλήνων και τις Επιτροπές, αλλά και στη φάση αξιολόγησης αποδείχθηκε πολύτιμος συνεργάτης».

Ακολουθεί η μετάφραση από τον λόγο του κ. ΥΕΘΑ στα Αγγλικά:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Αξιότιμοι καλεσμένοι, κυρίες και κύριοι, σήμερα είναι άλλη μία σημαντική μέρα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ μαζί στις εγκαταστάσεις του νέου Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα για τη σημερινή μας τελετή καθώς η Πολεμική Αεροπορία μας παραλαμβάνει δύο από τα συνολικά δέκα Μ-346 αεροσκάφη.

Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί ένα ορόσημο, ένα νέο εκπαιδευτικό κέντρο πτήσεων με νέες υποδομές, στα οποία σύντομα θα γίνουν οι νέοι προσομοιωτές πτήσεων και θα φέρει στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία μία νέα εποχή σε ό,τι αφορά την πτητική εκπαίδευση των νέων πιλότων μας.

Αυτό, εξάλλου, είναι αναγκαιότητα όχι μόνο λόγω του απαιτητικού και πολύπλοκου σύγχρονου περιβάλλον των αεροπορικών επιχειρήσεων, αλλά επίσης και λόγω της ανάγκης εστίασης στην εκπαίδευση των νέων πιλότων σε νέες τεχνολογίες και τακτικές.

Για το λόγο αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρο και επιτακτικό για εμάς ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα αποφασιστικό εκσυγχρονισμό του συνολικού της εκπαιδευτικού πτητικού της προγράμματος.
Το νέο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων είναι αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών του ελληνικού Κράτους, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την εκπαίδευση των νέων πιλότων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ισραηλινή πλευρά και “Elbit Systems” προσέφεραν την πάρα πολύ προσαρμοστική και κατανοητή προσέγγιση στον τομέα της πτητικής εκπαίδευσης. Η φιλοδοξία μας είναι ότι το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων θα παρέχει βασική, προχωρημένη και λειτουργική πτητική εκπαίδευση σε όλους τους ιπτάμενους και τους ανθυποσμηναγούς για μία περίοδο 22 ετών χρησιμοποιώντας Τ-6 και Μ-346 αεροσκάφη.

Το Κέντρο, επίσης, περιλαμβάνει πολλές πρωτοπορίες και καινοτομίες δημιουργώντας έτσι ένα νέο περιεχόμενο εκπαίδευσης ενώ παράλληλα θα καταστήσει όλη την διαδικασία, αξιόλογη και ωφέλιμη για την Πολεμική μας Αεροπορία. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει κρίσιμα υποπρογράμματα σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες υποστήριξης για μία περίοδο 20 ετών, όπως είναι η ενεργοποίηση της πλειοψηφίας του στόλου των Τ-6 “Τexan”, την προμήθεια δέκα νέων Μ-346 προηγμένων αεροσκαφών, όπως και την προμήθεια σύγχρονων προσομοιωτών.

Επιπλέον την αναβάθμιση διαφόρων κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών στην 120 ΠΕΑ, την κατασκευή νέων κτιρίων και υποδομές αεροπορικής υποστήριξης. Όλα αυτά θα συντελέσουν στη δημιουργία μίας ολοκαίνουριας υποδομής κατάλληλης για προηγμένη και τελευταίας τεχνολογίας εκπαίδευση. Επίσης περιλαμβάνεται η πλήρης εκπαίδευση για όλους τους Έλληνες ιπτάμενους και τεχνικούς. Η θεωρητική και πρακτική πτητική εκπαίδευση του Κέντρου θα είναι υψηλού επιπέδου εναρμονισμένη με τα ποιοτικά πρότυπα και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Φιλοδοξία μας είναι ότι βραχυπρόθεσμα το Κέντρο αυτό θα γίνει πόλος έλξης και για άλλες αεροπορίες για να εκπαιδεύσουν τους δικούς τους πιλότους αλλά και για να επωφεληθούν των τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεων και υπηρεσιών.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό θα φέρει έσοδα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία και διεθνές κύρος στο εκπαιδευτικό κέντρο αφού το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων αποτελεί όντως την μεγαλύτερη συμφωνία και το πιο στρατηγικό έργο στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έως σήμερα.
Επίσης επιδεικνύει την δυνατή θέληση για την διεύρυνση, την ενδυνάμωση και την εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας.

Η συνεργασία αυτή δεν είναι μόνο αποτέλεσμα συνέπειας ή κοινών ασκήσεων αλλά διασφαλίζει επίσης εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Είναι, ουσιαστικά, μία άμεση επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας μας.


Αυτό το σημαντικό έργο θα είναι αδιαμφισβήτητα επ’ ωφελεία και των δύο μερών και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η ανταλλαγή εμπειρίας και επιχειρησιακής γνώσης ανάμεσα στην ελληνική και την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στην πτητική εκπαίδευση είναι εξαιρετικά πολύτιμη και θα αυξήσει τις επιχειρησιακές μας ικανότητες αλλά και το πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στους πιλότους των δύο χωρών μας, των δύο από τις καλύτερες Πολεμικές Αεροπορίες του κόσμου. Δύο, λοιπόν, από τις καλύτερες στον κόσμο θα συνεργαστούν στενότερα και οι δύο θα γίνουν καλύτερες και δυνατότερες μαζί.

Σήμερα η ευρύτερη περιοχή μας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και κινδύνους. Οι χώρες μας θεωρούνται διεθνώς ως οι δυνατοί πυλώνες της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Μεσόγειο αλλά και παραπέρα. Η φιλία μας και η στενή μας σχέση λειτουργεί δυναμικά απέναντι στον αναθεωρητισμό και σε αποσταθεροποιητικούς παράγοντες και συμπεριφορές. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τη σχέση αυτή με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο. Ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η εδραίωση της ειρήνης και της ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή είναι η άμεση προτεραιότητά μας.

Κυρίες και κύριοι,
οι νέοι μας πιλότοι θα εκπαιδεύονται πλέον με τα καλύτερα δυνατά μέσα, στις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο διασφαλίζοντας ότι η Πολεμική Αεροπορία θα είναι πάντα ισχυρή, ικανή και αποτελεσματική στην άμυνα των εθνικών συμφερόντων μας, εκμεταλλευόμενη πλήρως και με κάθετη αύξηση των επιχειρησιακών της ικανοτήτων της.

Τέλος, κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους αυτούς οι οποίοι εργάστηκαν, συνεισέφεραν και συνεχίζουν να εργάζονται ώστε να γίνει αυτό το σπουδαίο έργο πραγματικότητα. Η αφοσίωσή τους και η δέσμευσή τους έστρωσαν τον δρόμο για μία νέα εποχή και ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Ευχαριστώ πολύ».

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: «Νομίζω είναι μια ξεχωριστή μέρα και για την Πολεμική Αεροπορία αλλά κυρίως για τη Καλαμάτα μας, για την Μεσσηνία μας. Η εκπαίδευση των πιλότων μας, των Ικάρων μας αναβαθμίζεται.

Νομίζω ότι τα νέα δεδομένα, οι νέες προοπτικές είναι πασιφανείς, και είναι και ξεχωριστές. Αποδεικνύει για άλλη μία φορά μέσα από ισχυρές συμμαχίες, η χώρα μας βαίνει πιο ισχυρή, πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μετά από παλινωδίες πάρα πολλών χρόνων, με αποφασιστικότητα, η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μαζί με τα επιτελεία, σε συνεργασία με τους συνομολόγους μας στο Ισραήλ, ολοκληρώσαμε ένα πολύ σημαντικό έργο, που αφορά όχι μόνο την εκπαίδευση των νέων Ικάρων, αλλά αλλάζει τα δεδομένα τα πτητικά και τα εκπαιδευτικά στην ευρύτερη περιοχή.

Καλορίζικα τα αεροσκάφη μας τα καινούργια. Καλή αρχή για το νέο διεθνές κέντρο πτητικής εκπαίδευσης εδώ στην Καλαμάτα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις