Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Νικήσαμε την λαϊκιστική αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά
«Είμαστε κοντά σε επενδυτική βαθμίδα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο CNN, εκφράζοντας την χαρά του για την εκλογική νίκη και σημείωσε την αύξηση των ποσοστών αλλά και του απόλυτου αριθμού ψήφων .
«Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε πόσο οδυνηρή ήταν η κρίση για τους Έλληνες. Θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη από αυτήν που έχουμε έως τώρα κι έχω τον τρόπο να την επιτύχω» επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ, μετά τη νίκη στις εκλογές της 21ης Μαίου.
«Στόχος να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό (…) Για εμάς, μεγάλη προτεραιότητα είναι να αυξήσουμε τους μισθούς, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε το μέσο εισόδημα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία. Είμαστε πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα (…) Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ».
«Είμαι πολύ χαρούμενος για την εκλογική νίκη», είπε. Και συνέχισε: «Πρέπει να κατανοήσουμε πόσο οδυνηρή ήταν η κρίση για όλους τους Έλληνες. Η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στην ΕΕ, έχουμε αυξήσει τις εξαγωγές μας και επενδύουμε στην καινοτομία μας. Έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες θα μας εμπιστευθούν και πάλι. Προτεραιότητα μας να αυξήσουμε τους μισθούς. Το κόστος της ζωής έχει εκτοξευθεί. Όλα αυτά μειώνοντας το δημόσιο χρέος. Αν εξετάσουμε τον τρόπο που κινούνται τα πράγματα, δεν έχουμε φτάσει την επενδυτική βαθμίδα και ελπίζοντας ότι θα έχουμε ισχυρή κυβέρνηση, θα το πετύχουμε».
Για την οικονομία: Πιστεύω πως θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση για να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο και να προσεγγίσουμε επενδύσεις.
Για το μεταναστευτικό: Είδα το βίντεο των New York Times και ήδη έχω ξεκινήσει έρευνα. Πίσω στο 2015 το 75% των μεταναστών της ΕΕ έμπαιναν από την Ελλάδα. Από όταν ανέλαβα, μίλησα για αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και καταφέραμε να πολεμήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Κάναμε σημαντική δουλειά με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είπαμε στην ΕΕ πως δεν μπορείς να έχεις μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μιλούν για τα push forward της Τουρκίας που σπρώχνουν απελπισμένους ανθρώπους στη θάλασσα προς τα δικά μας σύνορα.
Για την Τουρκία: Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και να χρησιμοποιούμε τα διεθνή εργαλεία. Δεν είμαι αδαής, οι διεθνείς σχέσεις δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη.
Για το μεταναστευτικό (επανέρχεται): Έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά μου, τα εξωτερικά της ΕΕ. Πίσω τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας, αλλά τα προστατεύσαμε. Είπαμε στην ΕΕ πως πρέπει να προστατεύονται τα σύνορα, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου όλου περνούν μέσα. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην ΕΕ για το μεταναστευτικό. Έχουμε δημιουργήσει εργαλεία και προγράμματα για νόμιμη μετανάστευση και προσέλκυση εργατιών χεριών.
Για τις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης: Στην νέα τετραετία πρέπει να έχουμε περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και σύγχρονη ατζέντα σε υγεία και παιδεία και να μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες όπως κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Κάναμε εκπληκτικά πράγματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά για τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Νικήσαμε την λαϊκιστική αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά. Οι φαντασιώσεις των εύκολων λύσεων, νικήθηκαν. Αν παρέχεις λύσεις στους πολίτες αυτοί σε επιβραβεύουν. Κερδίσαμε περισσότερες ψήφους, αυξήσαμε τα ποσοστά μας.
Η πλήρης συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNN και στην Christiane Amanpour
Christiane Amanpour: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλώς ήρθατε και πάλι στην εκπομπή.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ, Christiane. Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Christiane Amanpour: Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, επειδή δεν ξέρω αν εκπλαγήκατε εσείς αλλά όλοι οι άλλοι εξεπλάγησαν που όχι απλώς κερδίσατε την πλειοψηφία αλλά μία συντριπτική πλειοψηφία, αιφνιδιαστήκατε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα απ’ όλα, ανέμενα νίκη του κόμματός μου. Τα πήγαμε μάλλον καλύτερα από ό,τι προσδοκούσαν πολλοί. Δεν έχουμε κερδίσει ακόμα απόλυτη πλειοψηφία, γι’ αυτό θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, με άλλο εκλογικό νόμο. Αλλά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά.
Κάναμε πράξη τις κύριες δεσμεύσεις μας, τις οποίες ανέλαβα πριν από τέσσερα χρόνια, και θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός μάς αντάμειψε όχι μόνο για την πρόοδο που σημείωσε η ελληνική οικονομία, αλλά και για το σχέδιο μας για το μέλλον. Για μία Ελλάδα που θα είναι πολύ πιο ευημερούσα, που θα πλησιάσει στην Ευρώπη όσον αφορά στους μισθούς. Συνολικά ήταν, πιστεύω, μια πειστική εκλογική νίκη από την πλευρά μας και, βεβαίως, αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.
Christiane Amanpour: Παρά το γεγονός ότι όλοι μιλούν για ένα success story και παρά την οικονομική ανάπτυξη για την οποία μιλήσαμε και όλα όσα έχετε ξεκινήσει, σε ένα πιο λεπτομερές επίπεδο, σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ, σχεδόν το ένα τρίτο των Ελλήνων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας. Προφανώς το γνωρίζετε αυτό. Αν εξασφαλίσετε μια δεύτερη θητεία -όπως αναμένετε- ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κάνετε τα μακροοικονομικά να διαχέονται πραγματικά στα εισοδήματα των πολιτών;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, Christiane, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο επώδυνη ήταν η κρίση για την Ελλάδα. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας και δεν είναι εύκολο να αναπληρώσουμε όλο αυτό το χαμένο έδαφος. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι η οικονομία αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, και αναπτύσσεται ταχύτερα χάρη στη σημαντική αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας, των εξαγωγών, της καινοτομίας.
Προκειμένου να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα με την Ευρώπη πρέπει να πετύχουμε ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη από αυτή που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι ξέρουμε πώς να το καταφέρουμε. Έχουμε μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Έχουμε μειώσει τους φόρους, έχουμε μειώσει την ανεργία κατά περισσότερες από έξι ποσοστιαίες μονάδες, αξιοποιήσαμε τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Σκοπεύω να συνεχίσω σε αυτόν τον δρόμο, αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά.
Η σημαντικότερη προτεραιότητα για εμάς είναι η αύξηση των μισθών. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μισθοί εξακολουθούν να είναι χαμηλοί στην Ελλάδα. Η κρίση στο κόστος ζωής έχει αφήσει το αποτύπωμά της. Ναι, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα.
Δεν μπορούμε, όμως, να το κάνουμε αυτό υποθηκεύοντας το μέλλον μας. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνουμε σε μία πορεία δημοσιονομικής σταθερότητας. Είμαι πραγματικά περήφανος για το γεγονός ότι έχουμε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα έχουμε μειώσει το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα, Christiane, ουδείς αναφέρεται στην Ελλάδα σαν να αποτελεί πρόβλημα εντός της ευρωζώνης.
Δεν έχουμε ακόμη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αν κοιτάξετε τις αποδόσεις των ομολόγων μας στις αγορές είναι σαν να έχουμε ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο. Και προσδοκώ ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε το ορόσημο της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα εφόσον έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Christiane Amanpour: Επιτρέψτε μου να μιλήσω γι’ αυτό, διότι πρέπει να περάσετε, νομίζω, μερικά εμπόδια πριν από την 25η Ιουνίου. Πρώτα απ’ όλα, είναι ξεκάθαρο ότι η μεταναστευτική σας πολιτική είχε απήχηση στους πολίτες. Ωστόσο, πιθανώς δεν διέφυγε της προσοχής σας ότι η ΕΕ, η Επίτροπος Μετανάστευσης, έστειλε μήνυμα στις ελληνικές αρχές για πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το δημοσίευμα των «New York Times», δηλαδή τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά επέτρεψε παράνομα να αφεθούν κάποιοι μετανάστες στο Αιγαίο. Θέλω να προβάλω ένα βίντεο που ξέρω ότι έχετε δει, το οποίο είναι αυτό που δόθηκε αποκλειστικά στους «New York Times» από εργαζόμενο ανθρωπιστικής οργάνωσης, το οποίο δείχνει αυτούς τους μετανάστες να τοποθετούνται σε ένα φορτηγό και στη συνέχεια σε μια βάρκα, μετέπειτα σε ένα σκάφος του Λιμενικού και τελικά να αφήνονται σε μία λέμβο στο Αιγαίο. Η πρώτη μου ερώτηση, λοιπόν, προς εσάς είναι αν θα δώσετε εντολή στην κυβέρνησή σας να προβεί σε πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το έχω ήδη κάνει, Christiane. Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου αυτό το περιστατικό, ήδη διερευνάται από την κυβέρνηση, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας. Θα ήθελα, όμως, να κάνω μια γενικότερη επισήμανση για το μεταναστευτικό, η οποία θεωρώ πως θα ενδιαφέρει τους τηλεθεατές σας. Ανατρέχοντας στο 2015, το 75% των μεταναστών που έφτασαν παράνομα στην Ευρώπη εισήλθαν μέσω της Ελλάδας. Ουσιαστικά είχαμε τότε μία πολιτική ανοιχτών συνόρων και αυτό έθεσε υπό τρομερή πίεση τη ζώνη Σένγκεν. Από τότε που ανέλαβα τη διακυβέρνηση, ακολουθούμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική προστασίας των συνόρων.
Όσο λιγότερους ανθρώπους έχουμε στη θάλασσα, τόσο μικρότερος είναι και ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι μειώσαμε, ουσιαστικά εξουδετερώσαμε, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα παράνομα δίκτυα διακινητών. Έχουμε πολύ λιγότερους ανθρώπους που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, αλλά ταυτόχρονα, είμαστε σε θέση να τους φιλοξενήσουμε σε ανθρώπινες υποδομές. Έχουμε επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και έχουμε επίσης αντιμετωπίσει ένα πολύ επώδυνο πρόβλημα, το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, το οποίο επίσης κληρονομήσαμε όταν αναλάβαμε την εξουσία, πριν από τέσσερα χρόνια.
Επομένως, πιστεύω πως έχουμε μία συνεκτική μεταναστευτική πολιτική. Θεωρώ, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει στην Ευρώπη πως δεν μπορείς να έχεις μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση στο μεταναστευτικό, αν δεν ελέγχεις τα εξωτερικά σου σύνορα. Ταυτόχρονα, οφείλεις να δημιουργήσεις και νόμιμες οδούς για τη μετανάστευση, αλλά και να πατάξεις τα παράνομα δίκτυα διακινητών. Αυτοί ευθύνονται για το γεγονός ότι άνθρωποι εκτίθενται σε κίνδυνο στη θάλασσα και, ειλικρινά, αυτό είναι κάτι που η κυβέρνησή μου απλά δεν μπορεί να ανεχθεί.
Christiane Amanpour: Θέλω να θέσω ξεκάθαρα το ερώτημα: δεν εγκρίνετε -ή όποια είναι η σωστή λέξη-, η κυβέρνησή σας δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία στην οποία ευάλωτοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, αφήνονται αβοήθητοι στη θάλασσα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περίπτωση. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής σε αυτό. Έχω κάνει πολλές φορές τη διάκριση ανάμεσα σε αυτό που μόλις δείξατε, το οποίο είναι μία απολύτως απαράδεκτη πρακτική, και στην υποχρέωσή μας, η οποία θεωρούμε πως εμπίπτει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, να αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα, στα σύνορά μας με την Τουρκία, και στη συνέχεια να απευθύνουμε αίτημα προς την Ακτοφυλακή της Τουρκίας ώστε να έρθει και να παραλάβει αυτούς τους ανθρώπους.
Γνωρίζω πως η Ελλάδα έχει δεχτεί κριτική ύστερα από καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, αλλά ελάχιστοι έχουν θίξει το ζήτημα των λεγόμενων «push-forwards», δηλαδή της πρακτικής που εφαρμόζει η Τουρκία, η Ακτοφυλακή της Τουρκίας, η οποία ωθεί απελπισμένους ανθρώπους, με τρόπο επιθετικό, στα δικά μας χωρικά ύδατα, σε φουσκωτά που ποτέ δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόπλοα.
Christiane Amanpour: Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας θέσω το ερώτημα σχετικά με την Τουρκία. Διότι είναι σαφές ότι είχατε ψυχρές σχέσεις με τον Πρόεδρο Erdoğan, ο οποίος επίσης βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και επίσης θα αντιμετωπίσει δεύτερο γύρο εκλογών. Πριν από λίγο καιρό, περίπου πριν από ένα χρόνο, μετά από μια διαφωνία για τα εξοπλιστικά, είπε για εσάς: «Δεν υπάρχει πια για μένα». Έχετε παραδεχτεί πως υπήρξαν «πολύ, πολύ δύσκολες στιγμές» με τον Πρόεδρο Erdoğan. Σπεύσατε αμέσως να βοηθήσετε μετά τον σεισμό. Έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις μεταξύ σας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να επισημάνω, όπως είπατε, ότι ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε τα δικά μας σωστικά συνεργεία στην Τουρκία ώστε να βοηθήσουν μετά τον καταστροφικό σεισμό. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η καλή σχέση μεταξύ των λαών και θεωρώ πως αυτή η χειρονομία μας βοήθησε πολύ να οικοδομήσουμε μία θετική δυναμική στο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.
Δεν μπορώ να σχολιάσω το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Στην Ελλάδα επίσης έχουμε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.
Η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια ήταν αναθεωρητική. Το αποκαλούμενο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ταυτόχρονα, Christiane, θα είμαι πάντα ο πρώτος που θα κάνει μία κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία, θα τείνω χείρα φιλίας. Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος επίλυσης του κύριου ζητήματός μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο προχωρήσαμε στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με την Ιταλία, το ίδιο κάναμε με την Αίγυπτο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία, εφόσον συμφωνήσουμε ότι είναι ανάγκη να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να χρησιμοποιήσουμε το Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς μας.
Θέλω, λοιπόν, να ελπίζω πως, αν μετά τις επόμενες εκλογές ο Πρόεδρος Erdoğan παραμείνει Πρόεδρος και έχω εγώ την τιμή να υπηρετώ τον λαό μου ως Πρωθυπουργός, τα πράγματα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να βελτιώνονται. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είμαι αφελής και γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη.
Christiane Amanpour: Μπορώ να σας ξαναρωτήσω; Είναι ένα θέμα που νομίζω ότι επηρεάζει τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, ιδιαίτερα όσον αφορά τους μετανάστες. Όπως γνωρίζετε, για πολλά χρόνια, η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια και δίνει επίσης πολλά χρήματα στην Τουρκία για να κρατήσει τους Σύρους και άλλους πρόσφυγες εκεί, αντί να τους αφήσει να έρθουν στην Ευρώπη. Λέγεται ότι η ΕΕ έχει επίσης δημιουργήσει τη λεγόμενη «εξαίρεση Μητσοτάκη» όσον αφορά τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα σας, επειδή τους εμποδίζετε από το να προχωρήσουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. Εσείς το βλέπετε έτσι; Θέλω να πω, κάνετε ορισμένα πράγματα τα οποία για άλλες χώρες ίσως δεν θα επιδοκιμάζονταν, όμως αυτό δεν ισχύει για τη χώρα σας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω την υποχρέωση να προστατεύω τα σύνορά μας. Τα σύνορά μας τυχαίνει να είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν γυρίσετε το χρόνο πίσω, στον Μάρτιο του 2020, όταν ο Πρόεδρος Erdoğan προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τη δύσκολη κατάσταση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσπάθησε να τους ωθήσει στο ελληνικό έδαφος, εμείς υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Και δύο ημέρες αργότερα είχαμε ολόκληρη την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα να επικροτεί αυτό που κάναμε, γιατί δεν προστατεύουμε μόνο τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Θεωρώ ότι υπάρχει μια σταδιακή αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την αναγνώριση ότι πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα αν θέλουμε να έχουμε μία ζώνη ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου αφήνουμε τον οποιονδήποτε να μπαίνει στη χώρα μας, διότι τότε, εν τέλει, θα δούμε αυτό που συνέβη το 2015 και το κλείσιμο συνόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακριβώς αυτό συνέβη.
Δεν θέλω η χώρα μου να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μία παρόμοια κατάσταση. Θεωρώ λοιπόν ότι έχει υπάρξει μία αλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την αναγνώριση της ανάγκης να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα εξορθολογίσουμε τις εσωτερικές μας μεταναστευτικές πολιτικές, ότι θα συνεργαστούμε για την επιστροφή στις πατρίδες τους εκείνων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά επίσης -θα το τονίσω αυτό, επειδή για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικό- να διασφαλίσουμε ότι έχουμε νόμιμες οδούς για μετανάστες που θέλουν να έρθουν να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην Ελλάδα μειώνουμε την ανεργία πολύ γρήγορα. Έχουμε ήδη ανάγκη, παραδείγματος χάρη, από εργάτες για τον πρωτογενή τομέα. Και θα προτιμούσα να έχουμε διμερείς συμφωνίες με χώρες προέλευσης, μέσω των οποίων άνθρωποι θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν νόμιμα, χωρίς να χρειαστεί να υποστούν το μαρτύριο ενός πολύ επικίνδυνου ταξιδιού. Να έρχονται νόμιμα στην Ελλάδα, να εργάζονται νόμιμα εδώ, να είναι ασφαλισμένοι και να μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Πρόκειται για μία πρόταση που είναι επωφελής για όλους και πρέπει να εργαστούμε πολύ περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.
Christiane Amanpour: Θέλω να σας ρωτήσω για τις προτεραιότητες της δεύτερης θητείας σας. Το σιδηροδρομικό δυστύχημα ήταν τραγικό, η απώλεια ζωής ήταν τραγική, για πολλούς ανέδειξε μερικά από τα σημαντικά προβλήματα στις υποδομές. Έχετε κάνει πολλά με τις ψηφιακές εφαρμογές και έχετε αλλάξει την αλληλεπίδραση των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση. Λένε ωστόσο, «ένα λεπτό, από κάτω υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν», είτε πρόκειται για τα σχολεία είτε στο μέτωπο των ανισοτήτων. Ποια είναι η προτεραιότητά σας για τη χώρα, εφόσον εξασφαλίσετε δεύτερη θητεία;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω μεγάλες φιλοδοξίες για τη δεύτερη θητεία μας και ξέρω ότι για να μετασχηματίσεις μια χώρα, όπως η Ελλάδα, χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο θητείες. Πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Προωθούμε επίσης μια πολύ προοδευτική ατζέντα όσον αφορά τη δημόσια υγεία, τη δημόσια εκπαίδευση και τη μείωση των ανισοτήτων.
Αν με ρωτήσετε ποια είναι η κυριότερη προτεραιότητά μου, αυτή θα ήταν να επιτύχω υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ανισότητες. Τα τελευταία δύο χρόνια μειώσαμε πράγματι τις ανισότητες, επειδή προσφέραμε στοχευμένη βοήθεια σε όσους είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης που επηρέασε το κόστος ζωής.
Προωθώ παράλληλα την πράσινη και ψηφιακή ατζέντα μας. Και, φυσικά, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, όπως επισημάνατε, αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για τη δεύτερη θητεία. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει πάρα πολύ σημαντικά πράγματα όσον αφορά στη διευκόλυνση των συναλλαγών των πολιτών με το κράτος, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία.
Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα όσον αφορά στο «βαθύ κράτος» που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό θα είναι σίγουρα μία από τις προτεραιότητές μου αν έχω την ευκαιρία να υπηρετήσω για δεύτερη θητεία ως Πρωθυπουργός.
Θεωρώ, ωστόσο, ότι αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε όσον αφορά στις ελληνικές εκλογές είναι ότι καταφέραμε να νικήσουμε τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση για δεύτερη συνεχή φορά. Αυτό αποδεικνύει, πιστεύω, ότι εφόσον φέρεις αποτελέσματα για τους πολίτες, απέναντι στο αφήγημα του λαϊκισμού και στις φαντασιώσεις για εύκολες λύσεις αντί για απτά αποτελέσματα, οι πολίτες θα σε ανταμείψουν στην κάλπη -αν μπορείς πραγματικά να φέρεις πραγματική αλλαγή για τους πολίτες. Κι αυτό είναι, εκτιμώ, ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για όλους, σίγουρα στην Ευρώπη.
Για εμένα αυτό ήταν το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα αυτών των εκλογών. Όχι μόνο αυξήσαμε το ποσοστό μας, τον απόλυτο αριθμό των ψήφων μας, αλλά και η αντιπολίτευση, η λαϊκίστικη αντιπολίτευση, ουσιαστικά καταστράφηκε σε αυτές τις εκλογές. Έχουμε διαφορά 20 μονάδων, πήραμε διπλάσιες ψήφους από ό,τι εκείνοι.
Συνεπώς, θεωρώ ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα θα έχει απήχηση και σε άλλες φιλελεύθερες δημοκρατίες σε αυτή τη μάχη μεταξύ όσων προσφέρουν λύσεις και εκείνων που απλώς ασχολούνται με την πολιτική των ευχάριστων αλλά κενών υποσχέσεων.
Christiane Amanpour: Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας και ελπίζουμε ότι θα έχουμε αυτή τη συζήτηση ξανά μετά τις επόμενες εκλογές. Σας ευχαριστώ πολύ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ, Christiane.
Ολες οι Ειδήσεις
- Επίθεση Σαμαρά σε Μητσοτάκη μετά τη διαγραφή του : Αποκομμένος από τη βάση οδηγεί ένα κόμμα που λίγο μοιάζει με τη ΝΔ
- ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα στη Νότια Εύβοια με τις ξεχωριστές ομορφιές – Κυριακή 17.11.2024
- Happy Traveller: Το Α μέρος από το ταξίδι στο Λάος – Αυτή την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στον ΣΚΑΪ
- Αγρίνιο: Προφυλακίστηκε ο δολοφόνος της Δώρας – H συγγνώμη της αδερφής του – «Δεν γεννήθηκε δολοφόνος» (βίντεο)
- Πηγές Κώστα Καραμανλή: «Καμία προσυνεννόηση» για την πρόταση Αντώνη Σαμαρά
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά: “Έθεσε εαυτόν για δεύτερη φορά μετά το 1993 εκτός της ΝΔ”
- ATTICA TV: ΤΟ «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΒΕΡΑΝΙ» – Απόψε με Χρήστο Παπαδόπουλο – Βαγγέλη Δεληκούρα από τα «Παιδιά από την Πάτρα», και Θοδωρή Παπαδόπουλο από τους «Οπισθοδρομικούς»
- Κασσελάκης: Τσίπρας – Πολάκης στο Μάτι ήξεραν για νεκρούς και το έκρυβαν – Αυτό δείχνει το χαρακτήρα τους (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook