Αλ. Διακόπουλος: Τα θετικά από την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή των ΗΠΑ για επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας στα ελληνικά νησιά (audio)
«Βλέπω την ευρύτερη πολιτική εικόνα, η αναβάθμιση. Θυμηθείτε πώς ήταν η Αλεξανδρούπολη πριν 15 χρόνια, ποια ήταν η οικονομική δραστηριότητα, εκεί, ποια ήταν τα προβλήματα εκεί και ποια είναι η Αλεξανδρούπολη σήμερα», είπε 0 Αλέξανδρος Διακόπουλος για το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
«Τα θετικά είναι πολλά» επισήμανε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ειδικός Σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ, μιλώντας, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για την υπερψηφισθείσα από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, τροπολογία για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα.
Αναφέροντας ποια είναι τα θετικά της εξέλιξης αυτής, τόνισε «το ένα είναι ότι δείχνει το βάθος των σχέσεων πια και μάλιστα σε όλα τα νομοθετικά σώματα η Ελλάδα έχει πάρα πολύ καλή παρουσία αυτή τη στιγμή και έχει πάρα πολύ καλή σχέση τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, αν ο Πρόεδρος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της πολιτικής, ο δεύτερος πιο σημαντικός είναι το Κογκρέσο και δείχνει πόσο σημαντική και δυνατή είναι η Ελλάδα. «Προφανώς ασκεί πίεση και στην Τουρκία, υπονοώντας ότι οι βλέψεις της δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές. Και προφανώς όσο η σχέση αυτή εμβαθύνει, τόσο πιο σημαντική γίνεται η Ελλάδα σαν χώρα, η ασφάλεια και η σταθερότητά της για τον αμυντικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών» συνέχισε.
Όσο αφορά το θεσμικό μέρος του θέματος, ο κ. Διακόπουλος διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου να μπει στον νόμο που ψηφίζεται κάθε χρόνο σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές βάσεις, τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τον αμυντικό τους νόμο και πως αυτό είναι σε πρώιμο στάδιο. «Δηλαδή, υπάρχει η Βουλή των Αντιπροσώπων, ψηφίζει τη δική της εκδοχή του νόμου, υπάρχει η Γερουσία που έχει τη δική της εκδοχή του νόμου, μετά συναντιούνται τα δύο σώματα και αποφασίζουν από κοινού μία τελική εκδοχή η οποία φεύγει από το Κογκρέσο και η οποία πάει μετά προς το Λευκό Οίκο για να πάει στο State Department».
Ερωτηθείς ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διεργασιών, ο κ . Διακόπουλος σημείωσε πως «χρονικά, συνήθως, αν όλα πάνε καλά δεν παίρνει περισσότερο από κάνα, δυο μήνες, αλλά εξαρτάται αν θα σκαλώσουν στις λεπτομέρειες».
Επισήμανε ωστόσο, πως στην Αμερική, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, η διάκριση των εξουσιών είναι περισσότερο διακριτή.
«Δηλαδή, έχουμε την εκτελεστική εξουσία από τον Πρόεδρο, έχουμε όμως τη νομοθετική εξουσία που έχει δική της αυτόνομη ισχύ που είναι το Κογκρέσο, δηλαδή Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων και από κει και πέρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη και τους παράγοντες, όπως είναι το State Department, το Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Έτσι, το ότι μια τροπολογία έχει ψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν σημαίνει ότι αυτομάτως έχει γίνει και επίσημη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δίνοντας τη δική του απάντηση σε όσους αντιδρούν αρνητικά στην είδηση της συγκεκριμένης τροπολογίας, ο κ. Διακόπουλος τόνισε «η Ελλάδα είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή ήταν μια στρατηγική επιλογή που ξεκινά από το 1952, η οποία της έχει δώσει ειρήνη και σταθερότητα όλα αυτά τα χρόνια».
«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι αναβαθμισμένη μέσα σε αυτό τον τομέα. Η αμερικανική παρουσία έχει αναβαθμίσει στην πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, την Αλεξανδρούπολη, αναβαθμίζοντας και την γεωπολιτική θέση της Ελλάδος και επίσης από τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο γίνονται επενδύσεις που μένουν εδώ σε ό,τι αφορά εγκαταστάσεις και υποδομές, αλλά υπάρχουν και ασκήσεις που γίνονται από κοινού, εκπαιδεύσεις που γίνονται από κοινού, μεταφορά τεχνογνωσίας, δηλαδή πολλαπλά κερδίζουμε από αυτή τη σχέση. Σε γεωπολιτικό επίπεδο κερδίζεις από τη σχέση ότι έχεις το βάρος της νούμερο ένα δύναμης να σε στηρίζει» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς πόσο πιθανό είναι να προχωρήσει η τροπολογία, ο κ. Διακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση, πως δεν είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτό από το State Department. «Αν όμως αυτό το πράγμα προχωρήσει και υλοποιηθεί θα μιλάμε για τη Σκύρο» σημείωσε.
«Δηλαδή, περισσότερο το βλέπω σαν εκδήλωση πρόθεσης, σαν μια πολιτική κίνηση παρά σαν κάτι πρακτικό, τουλάχιστον άμεσα» είπε χαρακτηριστικά.
«Νομίζω ότι είναι μια δουλειά που γίνεται από το ελληνικό λόμπι. Θα ήταν και περίεργο να μπορεί η Ελλάδα να μπαίνει σε εσωτερικές διεργασίες του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ. Γίνεται, αλλά μέσω του λόμπι» ανέφερε ακόμα ο κ. Διακόπουλος, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε πως δεν βλέπει στα επόμενα χρόνια να δημιουργείται βάση στη Σκύρο.
«Όμως είναι σημαντικό και υπάρχει και ασκεί μια πίεση στην Τουρκία, της μορφής ότι κοίταξε να συμμορφώνεσαι λίγο περισσότερο γιατί αλλιώς εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο με τους εκ δυσμών γείτονές σας» τόνισε.
Όσο αφορά το ποιο θα μπορούσε να είναι το όφελος για την Ελλάδα στην περίπτωση που εφαρμοζόταν μια τέτοια συμφωνία, ο κ Διακόπουλος απάντησε «εγώ βλέπω την ευρύτερη πολιτική εικόνα, η αναβάθμιση. Θυμηθείτε πώς ήταν η Αλεξανδρούπολη πριν 15 χρόνια, ποια ήταν η οικονομική δραστηριότητα, εκεί, ποια ήταν τα προβλήματα εκεί και ποια είναι η Αλεξανδρούπολη σήμερα».
«Είναι καλό, δείχνει ότι η Ελλάδα έχει αρκετή επιρροή στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, που είναι πολύ σημαντικό, αλλά μέχρι εκεί» είπε καταλήγοντας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις