Ιστορική η επίσκεψη, αφού είναι η πρώτη Πρωθυπουργού της Ινδίας στην Ελλάδα ύστερα από 40 χρόνια. Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατ ιδίαν συνάντηση είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ναρέντρα Μόντι ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός και Ινδός ομόλογος του προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.

«Στόχος είναι να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο με την Ινδία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε «Ελλάδα και Ινδία είναι προσηλωμένες στο διεθνές δίκαιο».

Από την πλευρά το ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι , εξέφρασε τη στήριξή του στη χώρα μας σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγίες.

«Να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

Το διμερές εμπόριο μπορεί να έχει διπλασιασθεί έως το 2030, είπε ο Ναρέντρα Μόντι που επισήμανε ότι Ελλάδα και Ινδία έχουν κοινές αξίες.

Οι κοινές δηλώσεις:

Κυριάκος Μητσοτάκης : Εχουμε τη μεγάλη χαρά να εμβαθύνουμε στη στρατηγική μας σχέση, η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην Ινδία. Διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, είναι πολλά περισσότερα αυτά που μπορούμε να κάνουμε, από την οικονομία και την άμυνα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την άμυνα στην κλιματική αλλαγή, ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας στην Ελλάδα που πλήττεται από τις πυρκαγιές.
Να προχωρήσουμε και να διπλασιάσουμε το διμερές μας εμπόριο, στις επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε εμείς – οι κυβερνήσεις μας στην κοινή τους δήλωση μετατρέπουν τη σχέση μας σε στρατηγική. Εντατικοποιώντας τις διακρατικές οικονομικές επαφές, συζητήσαμε να υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση, τις μεγάλες ευκαιρίες σε πεδίο όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία, την ανάγκη οι λαοί μας να συναντιώνται πιο εύκολα, υπάρχει δυναμική ινδική κοινότητα στην Ελλάδα που ζει φιλήσυχα. Το κράτος μας αποτελεί την πύλη για την Ινδία στην Ευρώπη, αυτό θα ανοίξει και ευκαιρίεςγια προσέγγιση. Η Ινδία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου, συγχαρητήρια για την κατάκτηση του νοτίου πόλου της σελήνης από το διαστημικό σας σκάφος. Και η Ελλάδα σύντομα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Η μεγαλύτερη δημοκρατία επισκέπτεται την πρώτη δημοκρατία.

 Ναρέντρα Μόντι: Αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας σε στρατηγική σχέση, θα γίνει με ενίσχυση των σχέσεων στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, των νέων τεχνολογιών. Στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις και την αμυντική μας συνεργασία. Στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την κυβερνοασφάλεια. Συμφωνήσαμε ότι το διμερές εμπόριο αυξάνεται ταχύτατα και υπάρχουν δυνατότητες για διπλασιασμό του έως το 2030. Ο κ.Μητσοτάκης θα υποδεχθεί επιχειρηματίες από τις δύο χώρες. Συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, να συνεργαστούμε και στην έρευνα στην κτηνοτροφία και τα προϊόντα. Να διευκολύνουμε τη μετανάστευση των δεξιοτήτων από τη μία χώρα στην άλλη, σύντομα συμφωνία για κινητικότητα και τη μετανάστευση. θα προωθήσουμε πολιτισμό ανάμεσα στα εκπαιδευτικά μας συστήματα. Σε σχέση με την Ουκρανία υποστηρίζουμε τη διπλωματία και τον διάλογο.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μόντι στο Μέγαρο Μαξίμου – Ιστορική επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού μετά από 40 χρόνια

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκε λίγα λεπτά μετά τις 11:00 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Οι δύο ηγέτες έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και, στη συνέχεια, δηλώσεις στον Τύπο.

Νωρίτερα, στις 10:20 έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Ναρέντρα Μόντι, είναι ο πρώτος αξιωματούχος της συγκεκριμένης χώρας που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 40 χρόνια.


O Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ,έφτασε το πρωί στην Αθήνα κι έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από μέλη της ινδικής κοινότητας, καθώς είναι ο πρώτος αξιωματούχος της συγκεκριμένης χώρας που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 40 χρόνια.


Τον Ινδό πρωθυπουργό, που έφτασε στη χώρα με 7 συμπατριώτες του επιχειρηματίες, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γερπαετρίτης, ενώ λίγο μετά τις 10 βρέθηκε στο Σύνταγμα για την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ο ίδιος ο Μόντι έγραψε στο Twitter κατά την άφιξή του: «Προσγειώθηκα στη Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έρθω σε επαφή με την Ινδική κοινότητα».

Επίσης ο Ινδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ινδική κοινότητα για το θερμό καλωσόρισμα, αναφέροντας: «Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και η φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα».

Το πρόγραμμα του Ναρέντρα Μόντι αναλυτικά
Ο Ινδός πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11:00 σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ινδίας στις 10:00. Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσει τελετή παρασημοφόρησής του.

Στη 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Modi, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών.

Ιστορική επίσκεψη
Η επίσκεψη είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως η έλευση Μόντι είναι ένα ορόσημο, που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν, να διευρύνουν τις ελληνο-ινδικές σχέσεις, αλλά και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε γεωπολιτική, αλλά και οικονομική πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως σημειώνουν ήδη μετά το Brexit, το Νέο Δελχί αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη, με τη θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων να αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτως ή άλλως, Ελλάδα και Ινδία -σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς: είναι δύο ναυτικές δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.

Όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος της Αθήνας είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφραστεί, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.
Ενδεικτικό των μεγάλων περιθωρίων της ελληνο-ινδικής συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, την ώρα που η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις