Συζήτηση Μητσοτάκη - Μερτς στο Βερολίνο. Τι είπε ο πρωθυπουργός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το μεταναστευτικό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο ξεκίνησαν ήδη με τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς.

Μάλιστα ο Φρίντριχ Μερτς έκανε και την αυτοκριτική του κατά κάποιο τρόπο για το Grexit που είχε προτείνει το κόμμα του Το 2010 ήμουν εκτός και πίστευα ότι έπρεπε να μείνει εκτός η Ελλάδα αλλά τελικά σήμερα, ξέρω ότι έκανα λάθος. Η απόφαση που πήρε η Μέρκελ ήταν σωστή».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε: «Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη «θετική» ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση.

Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μίλησε από το Βερολίνο και το Ίδρυμα «Αντενάουερ»(Adenauer), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συζήτηση με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη – Ένα νέο κεφάλαιο με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» πήραν μέρος ο Πρωθυπουργός και ο Φρίντριχ Μερτς επικεφαλής του CDU (Christian Democratic Union of Germany-Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας).

Στην εκδήλωση που έγινε με κεντρικό θέμα την ελληνική οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά πως η χώρα μας βρέθηκε μπροστά σε μια καταστροφή στην οικονομία της και τόνισε πως χρειαζόταν να γίνουν πολλά για να εξυγιανθούν τα οικονομικά. «Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον», είπε.

Ήταν πετυχημένη η οικονομική πολιτική τόνισε ο Πρωθυπουργός και εξήγησε πως «το χρέος μας μειώνεται, έχουμε μειώσει την ανεργία, προσελκύουμε επενδύσεις και καταφέραμε να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό ίσως σηματοδοτεί το κλείσιμο μια επώδυνης δεκαετίας». Τόνισε επίσης πως «η κοινωνία κατάφερε να παραμείνει ενωμένη σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια» και πως σήμερα «Θέλουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και να ανακτήσουμε την οικονομική μας ανάπτυξη».


Αν έπρεπε να δώσει έναν τίτλο, ο Πρωθυπουργός είπε πως αυτός θα ήταν: «Καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, τώρα θα πρέπει να καταφέρουμε η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ευρώπη».

Μερτς: «Η απόφαση που πήρε η Μέρκελ ήταν σωστή»
Ο κ. Μερτς ρωτήθηκε για το grexit που είχε προτείνει το κόμμα του. «Η χώρα σας είναι ισχυρός πυλώνας Κυριάκο για την ΕΕ και επιτρέψτε μου να πω ότι εξαρτόμαστε από ισχυρά κράτη μέλη στην ΕΕ γιατί αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις στον κόσμο. Τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Στις ΗΠΑ επίσης βλέπουμε την πιθανότητα ο Τραμπ να επανεκλεγεί. Σε έναν χρόνο θα φτάσουμε εκεί και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η Ελλάδα είναι από τους ισχυρούς μας εταίρους στην ΕΕ. Το 2010 ήμουν εκτός και πίστευα ότι έπρεπε να μείνει εκτός η Ελλάδα αλλά τελικά σήμερα, ξέρω ότι έκανα λάθος. Η απόφαση που πήρε η Μέρκελ ήταν σωστή».

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του τόνισε πως πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και μίλησε για το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Αναγνωρίζω ότι μιλάω στην Γερμανία αλλά επιτρέψτε μου να πω το εξής: Προκειμένου να υπάρξει μια νομισματική ένωση πρέπει να υπάρχει και δημοσιονομική πειθαρχία και πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ήταν να υπάρχει μεγαλύτερη λιτότητα και αυστηρά μέτρα που μείωναν τα έσοδα και καθιστούσαν δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Χρειάζεται ευελιξία και εγγυήσεις για τους στόχους που τίθενται. Υπάρχει πρόοδος με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τους υπουργούς οικονομικών και θα υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου. Υπάρχει και εξωτερικός κριτής των οικονομικών αποδόσεων της χώρας μας. Βλέπουμε ποια είναι η σύγκριση με την Ιταλία και την Ισπανία και οι δημοσιονομικοί κανόνες που θέλει η Κομισιόν είναι σωστοί αλλά υπάρχει και η αγορά που ωθεί προς πλεονάσματα. Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσω υπερφορολόγησης».

Ένα στοιχείο της επιτυχίας της κυβέρνησης είναι ότι «μειώσαμε έλλογα τους φόρους και εστιάσαμε περισσότερο στην φοροδιαφυγή», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Όσο για την δέσμευσή του προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Η δική μας δέσμευση προς τον ελληνικό λαό είναι ότι δεν θα βιώσουμε αυτό που ζήσαμε το 2010», ενώ επανέλαβε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική για την κυβέρνηση.

Διαφωνώ με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά θα τον καλωσορίσω στην Ελλάδα

«Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη «θετική» ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση. Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις