Βουλή: Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ πλήν Σαμαρά η τροπολογία για τους μετανάστες – «Ο,τι είχα χρέος να πω το είπα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός
«Ό,τι είχα χρέος να πω το είπα. Όποιος θέλει να το καταλάβει, κατάλαβε», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς που καταψήφισε την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες.
Με ευρεία πλειοψηφία 262 βουλευτών πέρασε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης για το νέο, παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες.
Την τροπολογία υπερψήφισαν όλοι βουλευτές της ΝΔ πλην του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε αντιδράσει έντονα στο περιεχόμενο της τροπολογίας.
«Ό,τι είχα χρέος να πω το είπα. Όποιος θέλει να το καταλάβει, κατάλαβε», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς που καταψήφισε την την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες. Σε ερώτηση που έγινε μάλιστα στον πρώην Πρωθυπουργό από του δημοσιογράφους για το αν ψήφισε «όχι», ο ίδιος απάντησε «Ε, τι θα ψήφιζα!».
Υπέρ της ρύθμισης έχουν τοποθετηθεί οι ΚΟ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύσης Ελευθερίας και Νέας Αριστεράς ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.
Συνολικά ψήφισαν 295 βουλευτές. «Ναι» στη ρύθμιση ψήφισαν 262 βουλευτές και «όχι» 32 βουλευτέ;ς.
Η κυβέρνηση είχε θέσει στους βουλευτές της ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, εξαιρώντας τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που είχε αντιδράσει έντονα στο περιεχόμενο της τροπολογίας Καιρίδη και είχε καλέσει την κυβέρνηση να την αποσύρει, ως λανθασμένη με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να του απαντά ότι το περιεχόμενό της δεν συνιστά αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής.
Το άρθρο
Η ρύθμιση είναι εφάπαξ και προβλέπει:
1. Χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα μας, για τουλάχιστον 3 χρόνια.
2. Αυστηρή προϋπόθεση: να υπάρχει βεβαίωση από τον εργοδότη, ενώ εάν, για τον οποιονδήποτε λόγο, πάψει η σχέση εξαρτημένης εργασίας, η άδεια ανακαλείται.
Ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών, ρυθμίζονται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου (σ.σ. ερανιστικό, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση) που ψηφίστηκε σήμερα.
Το άρθρο προβλέπει παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.
Όπως ορίζεται, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις