Μητσοτάκης για πανδημία: Δράσαμε με τόλμη και εγκυρότητα, ταχύτερα από άλλα κράτη
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, ο πρωθυπουργός, με άρθρο του στα “ΝΕΑ” επισημαίνει ότι “δράσαμε με τόλμη και εγκυρότητα από την αρχή, ταχύτερα από άλλα κράτη, κινηθήκαμε προληπτικά προλαβαίνοντας τις επιθέσεις του ιού. Η Ελλάδα έγινε χώρα παράδειγμα, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη επιτυχία το πρώτο κύμα, με περισσότερες δυσκολίες το δεύτερο και πολύ αποτελεσματικά το τρίτο”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως “η κυβέρνηση αποφάσισε να προτάξει τη δημόσια υγεία καθώς χωρίς υγιείς πολίτες δεν υπάρχει ούτε παραγωγή, ούτε εθνική οικονομία”.
Πρέπει να «διανύσουμε με πειθαρχία τα λίγα βήματα που μας χωρίζουν από την άνοιξη της ελευθερίας» λέει ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την ευχή ο πρώτος χρόνος της πανδημίας να είναι και ο τελευταίος.
Κάνοντας απολογισμό για τον ένα χρόνο της πανδημίας ο πρωθυπουργός επισημαίνει: «Ζυγίζοντας το σήμερα παρά τις απώλειες, ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός έμεινε όρθιος», καθώς όπως αναφέρει «με το βλέμμα στο χθες, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελλάδα αμύνθηκε με επιτυχία στα πολλά και δύσκολα που την πολιόρκησαν. Ενώ, ατενίζοντας το αύριο θα μπορούσαμε να νιώσουμε πιο αισιόδοξοι με τον εμβολιασμό κατά του κορoνοϊού να προχωρεί και την προοπτική της ανάκαμψης να διαγράφεται πλέον σαφέστερα από ποτέ. Πρόκειται για μια περιπέτεια η οποία ενώ ακόμη διαρκεί έχει ήδη προσφέρει πολύτιμα διδάγματα».
Αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαράχτηκε σε πολλά μέτωπα τονίζοντας ότι δύσκολα περιγράφονται όσα κατακτήθηκαν μέσα στην κρίση. «Από την ψηφιακή ανάπτυξη, την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, μέχρι αξίες άυλες αλλά καθοριστικές. Με πρώτη ανάμεσά τους την αίσθηση του πολίτη ότι η πολιτεία βρίσκεται δίπλα του. Παρά την πίεση το περίφημο «που είναι το κράτος» αυτή τη φορά δεν ακούστηκε. Γιατί το κράτος ήταν, είναι και παραμένει παρόν», αναφέρει στο άρθρο του.
Και προσθέτει ότι «κάποια συμπεράσματα νομίζω ότι θα μπορούσαν να αποτυπωθούν έστω και επιγραμματικά στις απαντήσεις τεσσάρων βασικών ερωτημάτων:
Τι επιλέξαμε; Να δράσουμε με τόλμη και εγκυρότητα. Από την αρχή, λοιπόν και σε αντίθεση τότε με τα περισσότερα κράτη η ελληνική κυβέρνηση συγκρότησε ειδική επιστημονική επιτροπή ώστε να κινείται με βάση τις μετρήσεις και της εισηγήσεις της. Και θέλησε να κινείται προληπτικά. Έτσι η Ελλάδα έγινε χώρα-παράδειγμα αντιμετωπίζοντας με απόλυτη επιτυχία το πρώτο κύμα. Με περισσότερες δυσκολίες το δεύτερο. Και πολύ αποτελεσματικά το τρίτο».
Σχετικά με τα μέτρα τα οποία κλήθηκε να λάβει η κυβέρνηση, θύμισε ότι πρώτη η χώρα μας απαγόρευσε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις του 2020, με καθολικό απαγορευτικό. «Αυτή επίσης άνοιξε, μετά την οικονομία και τον τουρισμό της, με ειδικά πρωτόκολλα. Και είναι εκείνη που και σήμερα συνεχίζει την ευέλικτη εναλλαγή των περιορισμών με τη λειτουργία της αγοράς. Με βάση πάντα τα δεδομένα της πανδημίας και την πρόοδο του εθνικού εμβολιασμού. Τι αποφασίσαμε; Την πρόταση της δημόσιας υγείας. Γιατί χωρίς υγιείς πολίτες δεν υπάρχει ούτε παραγωγή, ούτε κατανάλωση, ούτε υπηρεσίες. Άρα ούτε και εθνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά είναι η οικονομία που χρηματοδοτεί την υγεία. Άρα, μαζί με τις υγειονομικές δομές, έπρεπε να μείνουν όρθιες και οι οικονομικές. Ακριβώς γι’αυτό μέσα σε λίγους μήνες οι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας υπερδιπλασιάστηκαν και οι εργαζόμενοι στην υγεία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 12.000. Ο εξοπλισμός των νοσοκομείων ανανεώθηκε. Εξασφαλίστηκαν εκατομμύρια tests», υπογράμμισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις