Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια με 159 «ναι»
Αναλυτικά, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 159 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 129 βουλευτές και «παρών» 11 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές. Η διαδικασία καθυστέρησε λόγω της Ζωής Κωνσταντοπούλου που διάβαζε ένα- ‘ένα τα άρθρα πριν ψηφίσει.
Νόμος του κράτους έγινε το νομοσχέδιο που περιέχει διατάξεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την ενίσχυση των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Επί της αρχής το σχέδιο νόμου και επί των άρθρων που εισάγουν για πρώτη φορά διαδικασίες και προϋποθέσεις αδειοδότησης και ίδρυσης παραρτημάτων μη κρατικών ΑΕΙ ψήφισαν 158 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, Χάρης Κατσιβαρδάς, ενώ καταψήφισαν 129 βουλευτές της αντιπολίτευσης και 11 δήλωσαν παρών.
Με ευρύτερη πλειοψηφία πάνω από 180 ψήφους πέρασαν τα περισσότερα άρθρα για τα δημόσια πανεπιστήμια. Η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε, και κάποια άρθρα υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Πάνω από μιάμιση ώρα καθυστέρηση στην ψηφοφορία προκάλεσε η στάση της επικεφαλής και βουλευτών από την Πλεύση Ελευθερίας:
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι βουλευτές Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καρεγεωργοπούλου διαβάζαν μια προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Τελικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου ολοκλήρωσε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια από τις 9.30 που ξεκόνησε την ανάγνωση στις23.15 το βράδυ.
Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της καταμέτρησης για τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της οποίας είχαν αποσταλεί στο προεδρείο 70 επιστολικές ψήφοι.
Πιερρακάκης : Ιστορική αλλαγή
Η τριήμερη διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ομιλία του υπουργού Παιδείας:
“Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή” τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την “ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα”.
Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας” είπε και λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι αυτή περιλαμβάνει ψήφο επί των άρθρων που αφορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια και την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κάλεσε τα κόμματα “να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για την στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου”.
Υπό το πρίσμα αυτό απηύθυνε προς την Αντιπολίτευση το ερώτημα: Θα καταψηφίσετε τα άρθρα εκείνα τα οποία συνιστούν πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την πρόταση που αφορά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο;
Ιδού η Ρόδος. Σας καλούμε να τα υιοθετήσετε. Πρόταση των Πρυτάνεων ήταν. Την υιοθετήσαμε κι εμείς με θάρρος και με σθένος” προσέθεσε.
Σε ότι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως “ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα” και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.
Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: “Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε”.
Η Ελλάδα με αυτή την πράξη ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη” τόνισε τέλος ο υπουργός Παιδείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις