Η σταθερότητα και ευμάρεια της Αιγύπτου είναι υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Αίγυπτος είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπεγράφη την Κυριακή η στρατηγικής σημασίας συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο, που προβλέπει πακέτο στήριξης στο Κάιρο ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Κοινή Δήλωση για μια Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση» των δύο πλευρών

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνυπέγραψε τη στρατηγική συμφωνία με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στο αιγυπτιακό προεδρικό μέγαρο.

Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Η επίσκεψή σας σήμερα έχει τεράστια συμβολική σημασία γιατί μαζί κάναμε μια αλλαγή στη συνεργασία μας» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αιγύπτου κατά την τοποθέτηση του. Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο στη Γάζα λέγοντας ότι αποτελεί μια μεγάλη ανησυχία «θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια».

«Σήμερα έχουμε μπροστά μας μία ιστορική ημέρα με την υπογραφή μιας συνεργασίας, που βασίζεται σε 6 πυλώνες. Με χαρά ανακοινώνω ότι θα στηριχθεί με ένα καινούριο πακέτο 7,4 εκατομμυρίων ευρώ» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπογράμμισε τη στενή σχέση Ευρώπης και Αιγύπτου που αποτυπώνεται από την παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών στο Κάιρο. Ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τη συνδρομή της κατά της παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε και στον πόλεμο στη Γάζα υπογραμμίζοντας την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός. Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία της για την κλιμακούμενη ένταση στη Ράφα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι θα εργαστούμε μαζί σε έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τους εξής:

1. Πολιτικές σχέσεις
2. Οικονομική σταθερότητα
3. Επενδύσεις & Εμπόριο
4. Μετανάστευση
5. Ασφάλεια
6. Άνθρωποι και δεξιότητες

Σε ξεκάθαρους στόχους για τη στήριξη των διμερών σχέσεων αναγνωρίζοντας ότι η σταθερότητα και ευμάρεια της Αιγύπτου είναι υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας υπογράφεται σε κρίσιμη περίοδο για τη Μ. Ανατολή.

«Όλοι ανησυχούμε, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, απαιτείται κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων. Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Αιγύπτου. Είναι τεράστιας σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να δράσουμε ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή», είπε.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επιχείρηση Ασπίδες στην Ερυθρά Θάλασσα και αναφέρθηκε στις αιγυπτιακές προσπάθειες για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι να κλείσουν οι παράνομες δίοδοι και να ανοίξουν νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης.

Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα ευνοεί και τις δύο πλευρές, είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.

H τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου
Είναι πράγματι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ στο Κάιρο αυτή την πολύ ξεχωριστή ημέρα για τις σχέσεις Ευρώπης – Αιγύπτου και για εμάς, την Ελλάδα και την Κύπρο, που εργαστήκαμε σκληρά μαζί για να φτάσουμε στο σημείο να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας στο επίπεδο μιας συνολικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Πρόκειται πραγματικά για μια ημέρα-ορόσημο που αναγνωρίζει τη βαθιά στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά θα έλεγα και της Ευρώπης στο σύνολό της.

Πράγματι, το σχέδιο Κοινής Δήλωσης που θα υπογράψουμε σήμερα καθορίζει τα διάφορα δομικά στοιχεία για την υλοποίηση της πρόθεσής μας να καταστήσουμε αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση όσο πιο βαθιά χρειάζεται. Είτε πρόκειται για οικονομικά θέματα είτε για ενεργειακά, όπου αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε για να σας βοηθήσουμε όχι μόνο να σταθεροποιήσετε την οικονομία, αλλά και να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να παρέχετε θέσεις εργασίας για τους νέους Αιγύπτιους προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις.

Είτε αυτό αφορά την ενέργεια, όπου έργα όπως η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο, βοηθώντας σας να αναπτύξετε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και διασφαλίζοντας ότι αυτές οι ανανεώσιμες πηγές θα φτάσουν στην Ευρώπη και, υπό αυτή την έννοια, θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ασφάλεια. Είτε αυτό σημαίνει να σκεφτούμε νέα και πιο φιλόδοξα έργα, όπως η δυνατότητα, ίσως στο μέλλον, αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στους γεωλογικούς σχηματισμούς που διαθέτετε ως αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης ή της εξάντλησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Είτε πρόκειται για συνεργασία σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, όπου, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αναγνωρίσουμε το τεράστιο έργο που έχει επιτελέσει η Αίγυπτος όσον αφορά στη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων από πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες.

Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος El-Sisi ορθώς επισήμανε πως αν η Αίγυπτος είναι ευημερούσα και σταθερή, αυτό θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε και άλλες χώρες, όπως η Λιβύη και το Σουδάν, οι λαοί των οποίων ίσως ωθούνται να ξεφύγουν από διώξεις, πόλεμο αλλά και από την οικονομική απόγνωση. Και φυσικά, όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι διακινητές που εκμεταλλεύονται την απελπισία αθώων ανθρώπων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλες, νέες οδοί παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και ότι θα προσφέρουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης για τους νέους Αιγύπτιους που αναζητούν εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά με την Αίγυπτο, όσον αφορά στη διμερή μας εταιρική σχέση. Υποδεχόμαστε εδώ και πολλές δεκαετίες Αιγύπτιους που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα. Και πιστεύω ότι η συνεργασία μας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το τι μπορούμε να επιτύχουμε μαζί ως αποτέλεσμα αυτής της νέας συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Τέλος, όσον αφορά στη Γάζα, επιτρέψτε μου επίσης να μοιραστώ τη βαθιά μας ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση και να να επαναλάβω την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων. Επιτρέψτε μου επίσης να εκφράσω την στήριξή μου γι’ αυτό που είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε, σε καμία περίπτωση, οποιονδήποτε αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.
Αναγνωρίζουμε τις βαθιές ανησυχίες της Αιγύπτου για την ασφάλεια στο ζήτημα αυτό. Ευελπιστώ ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος, για να διερευνήσουμε το πώς μπορούμε να εργαστούμε ξανά στην κατεύθυνση της μόνης ρεαλιστικής μακροπρόθεσμης πολιτικής λύσης στην παλαιστινιακή τραγωδία: και αυτή είναι, φυσικά, η λύση των δύο κρατών.

Κύριε Πρόεδρε, να επαναλάβω ότι είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ, με χαροποιεί επίσης ιδιαίτερα να βρίσκομαι μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους διακεκριμένους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι η παρουσία τόσων πολλών από εμάς εδώ σήμερα μαρτυρά την ιδιαίτερη αξία που αποδίδουμε σε αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση.

Κοινή δήλωση για τη στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν αμοιβαία να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους σε επίπεδο στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης, βασισμένης στις αξίες της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Τα δύο μέρη, έχοντας επίγνωση της ιστορικής σχέσης που τα συνδέει εδώ και χιλιετίες, επανέλαβαν τις δεσμεύσεις τους να αξιοποιήσουν τη μακρόχρονη σχέση τους, η οποία σφυρηλατήθηκε από στενούς γεωγραφικούς, πολιτιστικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και λαϊκούς δεσμούς, με στόχο την εμβάθυνση της κοινής τους σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την Αίγυπτο ως αξιόπιστο εταίρο, καθώς και τον μοναδικό και ζωτικό γεωστρατηγικό ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα ασφάλειας, μετριοπάθειας και ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου, της Εγγύς Ανατολής και της Αφρικής.

Και τα δύο μέρη υπενθυμίζουν τη δέσμευσή τους στις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλες σχετικές πολυμερείς συμφωνίες, καθώς και στη Συμφωνία Σύνδεσης και στις προτεραιότητες εταιρικής σχέσης Αιγύπτου-ΕΕ 2021-2027 που τα δεσμεύει.

Κατά συνέπεια, η Αίγυπτος και η ΕΕ αποφάσισαν να διαμορφώσουν και να υπογράψουν ένα περιεκτικό έγγραφο για τη συνολική και στρατηγική εταιρική σχέση, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το έγγραφο στρατηγικής εταιρικής σχέσης θα προσδιορίζει σαφώς συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας, δηλαδή: πολιτικές σχέσεις, μακροοικονομική σταθερότητα, βιώσιμες επενδύσεις και εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των υδάτων, της επισιτιστικής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, μετανάστευση, ασφάλεια και ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου. Η υλοποίηση αυτών των τομέων θα πρέπει να απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό της σχέσης Αιγύπτου-ΕΕ.

Πολιτικές σχέσεις

Η Αίγυπτος και η ΕΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την οικοδόμηση και την εφαρμογή μιας θετικής ατζέντας για κοινή ευημερία και σταθερότητα. Η Αίγυπτος και η ΕΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται βάσει των δεσμεύσεών τους για την περαιτέρω προώθηση της δημοκρατίας, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών, όπως συμφωνήθηκε στις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει την Αίγυπτο στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας σύνδεσης και των προτεραιοτήτων εταιρικής σχέσης 2021-2027.

Οι περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις αναδεικνύουν τη σημασία της ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών με τη διοργάνωση μιας συνόδου κορυφής, μία φορά κάθε δύο χρόνια, στην οποία θα συγκεντρώνονται οι πρόεδροι της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εναλλάξ μεταξύ Καΐρου και Βρυξελλών, εκτός από το ετήσιο Συμβούλιο Σύνδεσης, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διμερούς μας δέσμευσης στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης και των υφιστάμενων δραστηριοτήτων σχεδίων συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και των κρατών μελών της ΕΕ.

Για την οικονομική σταθερότητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να στηρίξει το αναπτυξιακό θεματολόγιο 2030 της Αιγύπτου για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης μακροοικονομικής σταθερότητας και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, με βάση τις από κοινού καθορισμένες προτεραιότητες και τους μεταρρυθμιστικούς στόχους κατά μήκος του αιγυπτιακού αναπτυξιακού θεματολογίου. Η χρηματοδότηση θα στηρίξει και θα συνοδεύσει την πρόοδο κατά μήκος αυτών των από κοινού καθορισμένων προτεραιοτήτων και στόχων και θα απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της τρέχουσας διεθνούς και περιφερειακής κρίσης υπέρ μιας κοινής σταθερότητας και ασφάλειας και για τις δύο πλευρές.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την αιγυπτιακή οικονομία παρέχοντας έγκαιρη στήριξη, καθώς αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών που απορρέουν από το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της απότομης αύξησης του κόστους δανεισμού. Η στήριξη αυτή θα συμπληρώσει χρήσιμα τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ και θα στηρίξει την Αίγυπτο στην εφαρμογή οικονομικών πολιτικών που αποσκοπούν στην ανάδειξη της αξιοπιστίας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την απελευθέρωση των ιδιωτικών εισροών. Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τον διμερή διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ της Αιγύπτου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ώστε να καταστεί δυνατή η συνεχής εφαρμογή των συνολικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Αιγύπτου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παράσχει στήριξη τόσο στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες σταθεροποίησης όσο και στις μεσοπρόθεσμες ανάγκες οικονομικής ανάπτυξης. Βραχυπρόθεσμα, η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει στήριξη με τη μορφή δημοσιονομικής στήριξης, χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους και επιχορηγήσεων. Αυτή η στήριξη της ΕΕ θα διευκολύνει την πρόσβαση στην αναπτυξιακή χρηματοδότηση. Εργαλεία όπως η πιθανή ανταλλαγή χρέους, που θα αποφασιστεί από τα αντίστοιχα κράτη μέλη, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για βασικές επενδύσεις.

Επενδύσεις

Επιπλέον, η ΕΕ δεσμεύεται σταθερά να ενισχύσει τις πτυχές της συνεργασίας με την Αίγυπτο σε πολλούς τομείς της σύγχρονης οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του ανανεώσιμου υδρογόνου, της προηγμένης εκβιομηχάνισης, της γεωργίας, της επισιτιστικής ασφάλειας, της συνδεσιμότητας και της ψηφιοποίησης, της ασφάλειας και της διαχείρισης των υδάτων. Αυτοί οι τομείς θα προσελκύσουν ευρωπαϊκές επενδύσεις ύψους έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα υποστηρίζονται από εγγυήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και του Οικονομικού Επενδυτικού Σχεδίου. Η ΕΕ θα στηρίξει επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Αιγύπτου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού της περιβάλλοντος, διευκολύνοντας τις εμπορικές και επενδυτικές ροές σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, ιδίως εκείνες σε σχέση με την ΕΕ.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη Διεθνή Επενδυτική Διάσκεψη το 2024, όπου οι ενισχυμένες επιχειρηματικές ανταλλαγές Αιγύπτου-ΕΕ θα ενισχύσουν επίσης το συνολικό επιχειρηματικό περιβάλλον και θα τονώσουν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Η ευρωπαϊκή στήριξη θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα να επωφεληθεί από τις διαθέσιμες επενδυτικές δυνατότητες στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων των προνομίων που παρέχει η διώρυγα του Σουέζ, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό και θαλάσσιο διάδρομο που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση του πλανήτη, και της οικονομικής ζώνης της διώρυγας του Σουέζ, η οποία θα ενισχύσει τον ρόλο της Αιγύπτου στις αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ και έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει βιομηχανίες της ΕΕ στην Αίγυπτο.

Η ΕΕ και η Αίγυπτος αναγνωρίζουν ότι η νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και η πραγματικότητα της αγοράς ενέργειας απαιτούν την εμβάθυνση της υφιστάμενης εταιρικής σχέσης τους για τη στήριξη της ενεργειακής τους ασφάλειας. Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ και η Αίγυπτος συμφωνούν να εντείνουν τη συνεργασία τους με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις δράσεις ενεργειακής απόδοσης, καθώς και στη συνεργασία για άλλες ασφαλείς και βιώσιμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αξιοποιώντας το σημαντικό δυναμικό της Αιγύπτου για την οικονομικά αποδοτική επέκταση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέσω έργων όπως η διασύνδεση GREGY. Η ΕΕ δεσμεύεται επίσης να υποστηρίξει τις εργασίες του Φόρουμ Φυσικού Αερίου East Med με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην περιοχή και του εμπορίου φυσικού αερίου με την ΕΕ.

Σχετικά με το εμπόριο

Η στρατηγική εταιρική σχέση είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου για την πλήρη εφαρμογή και την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της ζώνης ελεύθερων συναλλαγών της συμφωνίας σύνδεσης. Στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης θα διερευνήσουμε διάφορες μορφές για τον εκσυγχρονισμό και την αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης στο θέμα των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων, ώστε να τις προσαρμόσουμε καλύτερα στις σημερινές προκλήσεις.

Σε θέματα υδάτων

 

Με γνώμονα το κοινό όραμα για μια πιο βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η διαχείριση των υδάτων στο πλαίσιο του αυξανόμενου πληθυσμού, των ανταγωνιστικών αναγκών σε νερό και των κλιματικών αλλαγών, η Αίγυπτος και η ΕΕ συμφωνούν σε τομείς συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο στον τομέα των υδάτων, σύμφωνα με την κοινή δήλωση για μια εταιρική σχέση Αιγύπτου-ΕΕ για τα ύδατα που υπογράφηκε στην COP28 στο Ντουμπάι.

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη εξάρτηση της Αιγύπτου από τον ποταμό Νείλο στο πλαίσιο της λειψυδρίας της, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη στήριξή της στην ασφάλεια των υδάτων της Αιγύπτου και τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ενώ υπενθυμίζει ότι η αρχή “μη βλάπτειν” χρησιμεύει ως κατευθυντήρια αρχή στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία.

Μετανάστευση και κινητικότητα

Με γνώμονα τις αρχές της εταιρικής σχέσης, της κοινής ευθύνης και της κατανομής των βαρών, η Αίγυπτος και η ΕΕ υιοθετούν μια ολιστική προσέγγιση για τη διακυβέρνηση της μετανάστευσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει περαιτέρω την απαραίτητη οικονομική στήριξη για να βοηθήσει την Αίγυπτο σε προγράμματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και συνεπάγονται την ανάπτυξη μιας ολιστικής προσέγγισης της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων μεταναστευτικών οδών σύμφωνα με τις εθνικές αρμοδιότητες, και των προγραμμάτων κινητικότητας, όπως οι εταιρικές σχέσεις ταλέντων, την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων και τη διασφάλιση αξιοπρεπούς και βιώσιμης επιστροφής και επανένταξης. Η ΕΕ και η Αίγυπτος θα συνεχίσουν να συνεργάζονται προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες της Αιγύπτου για τη φιλοξενία προσφύγων και οι δύο πλευρές δεσμεύονται για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων.

Για την ασφάλεια

Και τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση όλων των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, ιδίως στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, στο οποίο η Αίγυπτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμπρόεδροι από τον Μάιο του 2023. Η ΕΕ και η Αίγυπτος συμφώνησαν στην ανάγκη να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, μέσω του αντιτρομοκρατικού διαλόγου, και να την ενισχύσουν στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των απειλών και των προκλήσεων για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για την κυβερνοασφάλεια. Η Αίγυπτος και η ΕΕ θα διερευνήσουν περαιτέρω τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου, του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και της κατάρτισης και της δημιουργίας ικανοτήτων. Και τα δύο μέρη θα διερευνήσουν την επιχειρησιακή συνεργασία σε τομείς που σχετίζονται με την πρόληψη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και την επιστροφή των παράνομα διακινηθέντων πολιτιστικών αγαθών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Για το δημογραφικό και το ανθρώπινο κεφάλαιο

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Αίγυπτος έχει επίγνωση της σημασίας της ανθρώπινης συνιστώσας για την επίτευξη της ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει την υποστήριξή της στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Η στήριξη αυτή, η οποία λειτουργεί επίσης μέσω των από κοινού καθορισμένων προτεραιοτήτων και στόχων, θα βοηθήσει στην αντιστοίχιση των δεξιοτήτων και των αναγκών της αγοράς εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, των προγραμμάτων εποχικών εργαζομένων και της συνεχιζόμενης στήριξης της κοινωνικοοικονομικής επανένταξης των Αιγυπτίων που επιστρέφουν στην Αίγυπτο.

Επιπλέον, η ΕΕ θα εντείνει τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και θα εργαστεί για τη συνέχιση και την ενίσχυση της συμμετοχής στο PRIMA και το Erasmus+. Θα επιτρέψει επίσης στην Αίγυπτο να διαπραγματευτεί την ένταξή της στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Δημιουργική Ευρώπη, το πρόγραμμα “Ορίζοντας Ευρώπη” και το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη”. Στηριζόμενη σε αυτό, η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει μια πανεπιστημιακή πρωτοβουλία ΕΕ-Αιγύπτου για να ενθαρρύνει τη βαθύτερη δέσμευση των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στην Αίγυπτο.

Η ΕΕ θα παράσχει τεχνική βοήθεια για τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης.

Δείτε αναλυτικά την ευρωαιγυπτιακή κοινή δήλωση (αγγλικά)

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi – Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησαν

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα στο Κάιρο με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, πριν την έναρξη της πολυμερούς συνάντησης της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ – Αιγύπτου σε Συνολική και Στρατηγική εταιρική σχέση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, καθώς η Ελλάδα θεωρεί την Αίγυπτο στρατηγικό εταίρο.

O Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ – Αιγύπτου σε Συνολική και Στρατηγική συνεργασία, για την υλοποίηση της οποίας πρωτοστάτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε ακόμη ότι η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι μεγάλης σημασίας για την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με Κοινή Δήλωσή τους για τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενεργειακή συνεργασία και στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY Interconnector), το οποίο θα μεταφέρει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Αίγυπτος είναι κομβική χώρα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού για ολόκληρη την Ε.Ε. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από τη Λιβύη προς την Κρήτη.

Συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Αιγύπτου και τον υπεύθυνο ρόλο που έχει παίξει στην κρίση. Υπογράμμισε ότι είναι ύψιστης σημασίας να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook