«Παντελώς αχρείαστη μετατροπή ενός ιστορικού βυζαντινού ναού, της Μονής της Χώρας, σε τζαμί», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη καθιερωμένη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου, την ενημέρωσε για την επικείμενη επίσκεψη του στην Τουρκία και την συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί και όπως είπε θα το θέσει στον Τούρκο πρόεδρο.

Όπως «είναι μια ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, και είναι ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα θέσω στον Πρόεδρο Erdoğan όταν τον συναντήσω».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι:

Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία σίγουρα σε αρκετά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα. Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές επισήμανε ότι «βλέπω και πάλι ενδείξεις πολύ έντονης πόλωσης από άλλα κόμματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμφώνησε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η καλή επικοινωνία με τη Τουρκία. Σημείωσε, ότι η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί δεν δίνει ένα καλό μήνυμα διότι προκειται για ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές, η κυρία Σακελλαρόπουλου, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η μαζική συμμετοχή, τονίζοντας ότι είναι η Ευρώπη έχει να πετύχει σημαντικές προκλήσεις.


Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρόνια πολλά, κυρία Πρόεδρε, και ό,τι καλύτερο.
Κυρία Πρόεδρε, μετά την επιστροφή μας από την σύντομη ανάπαυλα των Πασχαλινών διακοπών, εισερχόμαστε πια στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Θέλω, και με την ευκαιρία της συνάντησής μας, να επαναλάβω την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή σε μια πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία, η οποία τελικά αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, καθώς αυτά τα οποία θα αποφασιστούν στην Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια είναι βέβαιον ότι θα έχουν επιπτώσεις και εντός της πατρίδας μας.

Η ήπειρός μας βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2019, την τελευταία φορά που είχαμε ευρωεκλογές. Πολλά σύννεφα πια σκιάζουν τον ουρανό της Ευρώπης και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με θάρρος. Είτε μιλάμε για μια αμυντική πολιτική στην οποία πρέπει να κινητοποιήσουμε περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους, για την συνέχιση μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής ως προς την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων ή την ανάγκη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, ώστε να μπορούμε επί ίσοις όροις να ανταγωνιζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία πιστεύω ότι αφορούν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, και γι’ αυτό θεωρώ ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας θα ενισχύσει τελικά και την ίδια την νομιμοποίηση της χώρας να διεκδικεί περισσότερα στα ευρωπαϊκά fora.

Θέλω να ευχηθώ αυτή η προεκλογική περίοδος να διεξαχθεί ήρεμα και νηφάλια. Λυπάμαι για το γεγονός ότι βλέπω και πάλι ενδείξεις πολύ έντονης πόλωσης από άλλα κόμματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος. Νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο για την Ευρώπη και να μείνουμε μακριά από τοξικότητες και διχασμούς, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι η ευχή μου αυτή θα εισακουστεί.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο θα ήθελα να μιλήσουμε και να σας ενημερώσω αφορά την επίσκεψή μου στην Άγκυρα, η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη Δευτέρα, ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Προέδρου Erdoğan του περασμένου Δεκεμβρίου.

Θέλω, καταρχάς, να εκφράσω και δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά μου, διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων, για την παντελώς αχρείαστη μετατροπή ενός ιστορικού βυζαντινού ναού, της Μονής της Χώρας, σε τζαμί. Είναι, πιστεύω, μια ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, και είναι ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα θέσω στον Πρόεδρο Erdoğan όταν τον συναντήσω.

Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία σίγουρα σε αρκετά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα. Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Παρά ταύτα θεωρώ επιβεβλημένο και όταν διαφωνούμε οι διάδρομοι, τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμακώσεις στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, θέλω και εγώ, με αφορμή την συνάντησή μας, να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη.

Έχουμε έναν δρόμο ενδιαφέροντα και δύσκολο, μπροστά μας, αλλά έχουμε συνηθίσει σ’ αυτά. Οι ευρωπαϊκές εκλογές πράγματι είναι μια σημαντική πρόκληση ειδικά στην συγκυρία που διανύουμε, γιατί η Ευρώπη έχει πετύχει πάρα πολλά σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο, ταυτόχρονα όμως έχει να αντιμετωπίσει και μια σειρά από προκλήσεις. Την κλιματική κρίση, την ενεργειακή κρίση, την συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, -μην ξεχνάμε ότι και εκεί υπάρχει μια σημαντική ανθρωπιστική κρίση, άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, την πατρίδα τους, και να μάχονται για τις ευρωπαϊκές αξίες- και φυσικά την τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Όλα αυτά είναι μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα που πρέπει η Ευρώπη να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει, και η χώρα μ ας παίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την διαχείριση γιατί πρέπει να έχει ενεργή φωνή πάντοτε, όπως και προσπαθεί να έχει, και ταυτόχρονα βέβαια να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, αφού αυτή είναι στην ουσία συμμετοχή στη διαμόρφωση του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι μόνο προνόμιο, είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας και εύχομαι να το αντιληφθούν έτσι οι συμπατριώτες μας.
Πράγματι, οι καλές σχέσεις με τους γείτονες και η διατήρηση του διαλόγου είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι αναγκαίο, γιατί έτσι μπορεί κανείς να έχει όχι μόνο ειρήνη και συνθήκες καλής γειτονίας, αλλά και τη δυνατότητα να μπορεί να περνάει τα μηνύματα που θέλει, όταν αυτό χρειάζεται.

Αλλά, δυστυχώς δεν έρχονται πάντα όλα ομαλά. Το θέμα της λειτουργίας ως τεμένους της Μονής της Χώρας δεν δίνει καλό μήνυμα, καθώς η Μονή της Χώρας είναι ένα οικουμενικό μνημείο, δεν είναι απλώς ένας ορθόδοξος ναός. Είναι ένα οικουμενικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και καλή σχέση με την Ευρώπη, σεβόμαστε τις κοινές αξίες. Η προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, και μάλιστα όταν αυτή έχει αυτόν τον οικουμενικό χαρακτήρα, είναι υποχρέωση όλων μας και δείχνει τον σεβασμό μας στις αξίες αυτές, κάτι που πρέπει να γίνει αντιληπτό. Με την ευκαιρία, σας εύχομαι καλή επιτυχία στο ταξίδι σας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις