Μητσοτάκης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα στην Υγεία – Δρομολογούμε επενδύσεις ΑΙ
Σε συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία μίλησε ο Πρωθυπουργός. «το Σύστημα Υγείας της χώρας μας προφανώς και κουβαλάει σοβαρές παθογένειες από το παρελθόν. Χαίρομαι που θα συζητήσουμε σήμερα για το μέλλον της υγείας αλλά πρέπει να πούμε ότι έχουμε δρομολογήσει και ένα σχέδιο ανάταξης του Συστήματος Υγείας», είπε μεταξύ άλλων.
Για την ανάγκη να έχει η Ελλάδα μία δυνατή φωνή στην ΕΕ αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση της Υγείας μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές μιλώντας στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος» που πραγματοποιείται στο Ωδείο Αθηνών.
Μιλώντας στο πάνελ με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η επανάσταση που αλλάζει το πρόσωπο της Υγείας» στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα και ο Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε τις εν εξελίξει επενδύσεις της Ελλάδας στο ανερχόμενο αυτό πεδίο, παράλληλα με τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και την στελέχωση του εθνικού συστήματος Υγείας με νέο προσωπικό, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές «δεν θα αντικαταστήσουν το γιατρό». Παράλληλα, εγκάλεσε την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να μετατρέψει τις Ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα, λέγοντας πως «οφείλουμε να σηκώσουμε το γάντι», ενώ προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές.
«Να σηκώσουμε το γάντι» της αντιπολίτευσης
Κληθείς να σχολιάσει το διακύβευμα των Ευρωεκλογών σε σχέση με την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «ψηφίζουμε όμως ταυτόχρονα για το πως η Ελλάδα θα μπορέσει να συνδιαμορφώσει τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες», δηλαδή «για να είναι ισχυρή η χώρα στις Βρυξέλλες, στο ευρωκοινοβούλιο και σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
«Η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει αυτά τα πρωτεία», όπως είπε, αν και «είναι μια εθνική κάλπη και από τη στιγμή που η αντιπολίτευση επιχειρεί να τις μετατρέψει σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης», «οφείλουμε να σηκώσουμε το γάντι», σχολίασε.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να «μην μπλέκουμε την σταθερότητα με την στασιμότητα», προκρίνοντας την πρώτη ως προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές, ενώ συμπύκνωσε το προεκλογικό του σύνθημα στο «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».
Ειδικά για την επιστολική ψήφο, ο ίδιος υπενθύμισε με νόημα πως «πολλοί πολέμησαν την επιστολική ψήφο», αλλά «τώρα όμως που το σύστημα τρέχει» ο κύριος Μητσοτάκης εκτίμησε πως «δικαιώνεται αυτή η σημαντική θεσμική πρόκληση της κυβέρνησης» προαναγγέλλοντας πως «η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη ημέρα» είναι μετά τις Ευρωεκλογές «να βρούμε τους 200 βουλευτές», ώστε να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο και για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος υγείας
Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε πως το σύστημα υγείας της χώρας μας κουβαλά πολλές παθογένειες του παρελθόντος όπως ελλείψεις προσωπικού. «Έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος. Είναι σημαντικό να παρέχουμε ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας» σημείωσε. Παράλληλα έκανε αναφορά σε περιστατικά όπου ασθενείς δεν έχουν κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας τονίζοντας πως τέτοιες περιπτώσεις πρέπει πρώτα και κύρια να αντιμετωπιστούν.
«Μεγάλη ευκαιρία» η Τεχνητή Νοημοσύνη
Μιλώντας για τις νέες ψηφιακές προκλήσεις, «η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα» όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και στην προοπτική της κυβέρνησης «τη βλέπουμε ως μια πολύ μεγάλη ευκαιρία» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας πως υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα να προσπεράσει άλλες χώρες που είναι μπροστά μας. Τόσο στον τομέα της Υγείας και της Ψυχικής Υγείας ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά «προστατεύοντας τα ίδια τα δεδομένα των ασθενών». Όπως είπε, «έχουμε δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αυτά πρέπει να είναι ανώνυμα. Ξεκινώντας από το Myhealthapp μέχρι τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο».
Οι παθογένειες στα νοσοκομεία που πρέπει να διορθωθούν
Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης ξεκαθάρισε πως «δεν έχω κρύψει τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις στο ΕΣΥ και την ανάγκη για μεγάλο άλμα στο μέλλον για ένα νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ. Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δομικές παθογένειες του ΕΣΥ και πολλά χρόνια υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά».
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «είναι υποχρέωση να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη τεχνολογία», δηλαδή να «φύγουμε από το χαρτί και να πάμε σε μια ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών», φέροντας ως παράδειγμα το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, το οποίο τελεί υπό κατασκευή και επισκέφθηκε χθες. «Αυτά είναι νοσοκομεία με εντελώς διαφορετικές διαδικασίες, όπου δεν πρόκειται να υπάρχει χαρτί» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και σχολίασε ακόμη πως «αυτό το οποίο με συναρπάζει είναι το επόμενο βήμα ως προς τις εφαρμογές της ΤΝ», περιγράφοντας εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν τον κάθε επιστήμονα να αναλύσει τη δομή μιας πρωτεϊνης για να κάνει φαρμακευτική έρευνα, μέχρι τη δυνατότητα να «διαγνώσουμε τον καρκίνο του δέρματος».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα βήματα που γίνονται για μία συνολική αναδιάταξη της Υγείας και στην συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Όταν μιλάμε για ΕΣΥ πολλοί σκέφτονται μόνο τα νοσοκομεία και έχουν ταυτίσει την υγεία τους μόνο με αυτά. Πολίτες πάνε στα νοσοκομεία και βλέπουν εικόνες που δεν τους ικανοποιούν και δικαίως. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την Υγεία πιο ολιστικά. Να βάλουμε την πρωτοβάθμια υγεία στη συζήτηση. Με τις προληπτικές εξετάσεις. Εκεί ειδικά συντελείται μία επανάσταση, που αφορά στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ίδια μας την υγεία. Στείλαμε πάνω από 1 εκατ. sms για μαστογραφίες και έκαναν πάνω από 400.000» είπε και συμπλήρωσε πως «σημασία μεγάλη πρέπει να δίνουμε και στην πρόληψη για να είμαστε καλά στο μέλλον. Τι σημαίνει ειδικά σε έναν πληθυσμό που γερνάει, υγιής γήρανση».
Αναντικατάστατος ο γιατρός
Κατηγορηματικός υπήρξε, σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ως προς τον σημαίνοντα ρόλο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα αντικαταστήσουμε ποτέ το γιατρό, όμως η δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε πολλά δεδομένα», όπως υποστήριξε ο κύριος Μητσοτάκης, «αυτό είναι μια από τις πολλές επαναστάσεις που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επιφέρει στο χώρο της Υγείας», όπως παρατήρησε.
Αναφορικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας είπε πως «δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε αντίδραση στις καινοτομίες. Κάποιος μπορεί να παρακολουθεί το σάκχαρό του, ή τον ύπνο του. Αν παρακολουθούμε το πόσο αθλούμαστε. Σε όλα αυτά η πρόληψη και η πρωτοβάθμια υγεία μπορεί να βοηθήσει. Και γιατρούς στα νησιά χρειαζόμαστε, δεν θα έχεις ποτές υποκατάστατο για τον γιατρό. Φάρμακα με drone μπορούμε να στέλνουμε, το δοκιμάζουμε ήδη στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες. Υπάρχει φόβος για την τεχνολογία σήμερα. Εάν δεν εξηγούμε με απλά λόγια, όπως δεν φοβόμαστε τον τομογράφο, έτσι δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη».
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει ποτέ αεροδιακομιδή», όπως είπε, αλλά «φάρμακα με drones μπορούμε να στέλνουμε, όπως ήδη το δοκιμάζουμε στην Νάξο και στις μικρές Κυκλάδες».
Ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους δύο «διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες», ενώ γνωστοποίησε ότι ο κύριος Δασκαλάκης έχει τεθεί επικεφαλής μιας κυβερνητικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, δηλαδή του «πως θα αναπτύξουμε ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων που θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει αυτές της εφαρμογές», σε συνεργασία με το Κράτος.
Ταυτόχρονα, «υπάρχει ένας φόβος σήμερα για την Υγεία ,το είδαμε και στα εμβόλια» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, εστιάζοντας στην προληπτική διάσταση της νέας τεχνολογίας. «Γιατρός, τεχνολογία και η καλύτερη ενημέρωση του ίδιου του ασθενούς, του πολίτη δηλαδή μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη επανάσταση και να ξεπεράσουμε και τις φοβίες» περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ασφαλιστικές δικλείδες για τα προσωπικά δεδομένα.
Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφέρθηκε στον νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη που έρχεται στο ευρωκοινοβούλιο λέγοντας πως είναι αντικείμενο έντονης διαβούλευσης. «Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει μία ισορροπία με την Τεχνητή Νοημοσύνη και με την σκοτεινή πλευρά της, η οποία υφίσταται», είπε και αναφέρθηκε στους διαφορετικούς δρόμους που ακολούθησαν Κίνα και ΗΠΑ από την ΕΕ αναφορικά με το GDPR. «Η Ελλάδα δεν προσέρχεται στις συζητήσεις μόνο με το τι αφορά στην χώρα μας αλλά συνδιαμορφώνει προτάσεις. Θυμίζω το Ψηφιακό Πιστοποιητικό που ήταν μία ελληνική πρόταση και υιοθετήθηκε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως είπε, «πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της επαφής των παιδιών και των εφήβων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει σύνδεσή τους με την ψυχική υγεία, πρέπει να το δούμε αυτό. Απαγορεύουμε έως τα 18; Δεν θα γίνει; Θα πρέπει να παρέμβουμε στην καρδιά του αλγορίθμου και το πώς αντιμετωπίζουν αυτές οι πλατφόρμες τα ίδια τα παιδιά». Ο πρωθυπουργός μίλησε ειδικά για την πρόληψη τονίζοντας πως είναι γνωστό πλέον από τους επιστήμονες πως εάν ένας άνθρωπος τηρήσει πέντε βασικά πράγματα θα ζήσει 15 με 18 χρόνια παραπάνω εάν δεν κάνει κανένα από αυτά: Να μην καπνίζει, να πίνει λίγο, κατά προτίμηση ελληνικό κρασί και όχι εισαγόμενο ουίσκι, να προσέχει το βάρος του, να τρώει υγιεινά και να γυμνάζεται.
Ολες οι Ειδήσεις
- Ασυναγώνιστο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ»
- Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός έκανε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας και τον ενημέρωσαν ένα χρόνο μετά ότι έχει καρκίνο –«Δίνω μάχη για τη ζωή μου» (βίντεο)
- «Φως στο Τούνελ»: Νέα αποκάλυψη για τα πέντε νεκρά βρέφη σε Αμαλιάδα και Πάτρα – Απόψε στις 23:20 – Τρέϊλερ
- «The Voice Of Greece» με τον Γιώργο Καπουτζίδη: Τραγούδια που ξεσηκώνουν, συγκινούν και προκλήσεις για ένα..ναι» – Δείτε το τρέϊλερ
- ACTION 24: Η Έλενα Παπαβασιλείου με την εκπομπή «ΕQ» κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου
- «The Chase»: Πρωτιά με την υψηλότερη τηλεθέαση της φετινής σεζόν
- Μητσοτάκης: Το Δημόσιο αναλαμβάνει την αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους – Συνάντηση με τους ενοίκους – Τα μέτρα
- Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει 48ωρη βαρυχειμωνιά με αέρα και μονοψήφιες θερμοκρασίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook