Τι είπε για τη σημασία του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών 2024

Τη βούληση της κυβέρνησης να επεκτείνει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της αποχής στις Ευρωεκλογές 2024
«Έχετε δίκιο να επισημαίνετε τον κίνδυνο της αποχής» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης στη σχετική ερώτηση της Μ. Ζαχαρέα, ενώ πρόσθεσε ότι αφορούν οι Ευρωεκλογές προσωπικά κάθε πολίτη, αναφέροντας ενδεικτικά το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση για τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων.

«Οι Ευρωεκλογές θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Η Ευρώπη μας αφορά όχι μόνο ως προς τους πόρους, που μπορούμε να φέρουμε στην πατρίδα μας, αλλά γιατί το 2024 είναι πιο δύσκολο έτος από το 2019. Ζητήματα όπως η κοινή φύλαξη των συνόρων, προφανώς και αφορούν και την πατρίδα μας»

«Αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι το ζητούμενο από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα και να ενισχυθεί η φωνή της Ελλάδας στην ΕΕ.

Παράλληλα εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «έχουμε επιστροφή στις χειρότερες μέρες του παρελθόντος του 2015 και του 2010» καθώς, όπως σημείωσε, επαναλαμβάνουν το «λεφτά υπάρχουν».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι ζητά ανοιχτά την παρέμβαση της ΕΕ για τις πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών που έχουν διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες.

«Οι πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησαν τη χώρα»

Για την κριτική του κ. Κασσελάκη και του κ. Ανδρουλάκη για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων ανέφερε ότι η χώρα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας ακριβώς με τις πρακτικές του κόμματος του κ. Κασσελάκη. «Αυτή τη στιγμή ηγαίνουμε στην αντίθετη κατεύθυνση, αυτό δεν σημαίνει πως δεν αναγνωρίζω ότι υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας. Έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις αλλά αυτό πολλές φορές δεν αρκεί» τόνισε.

Για τον πληθωρισμό των τροφίμων ανέφερε ότι είναι λίγο ψηλότερος από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. «Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές του 2012 και του 2015 όταν κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την οργή του κόσμου ήρθαν στα πράγματα» δήλωσε χαρακρτηριστικά.

«Ο μισθός δεν μπορεί να είναι άλλοθι για κακές συνθήκες εργασίας» σχολίασε επίσης ο πρωθυπουργός όσον αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στον Τουρισμό.

Για το δημογραφικό ανέφερε ότι όλη η Ευρώπη αντιθμετωπίζει πρόβλημα και αναφέρθηκε στη στήριξη της οικογένειας από την κυβέρνηση με το επίδομα γέννας, όπως και σε άλλα μέτρα, όπως την επέκταση του ολοήμερου σχολείου. Αναφέρθηκε ακόμα στα φορολογικά κίνητρα για τις οικογένειες με παιδιά, ενώ αναγνώρισε το πρόβλημα να μένουν οι οικογένειες με ένα παιδί γιατί «δεν βγαίνουν» και στη λύση του με το πρόγραμμα στέγης για νέα ζευγάρια. Μάλιστα αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για ένα νέο αντίστοιχο πρόγραμμα εφόσον βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Βολές και κατά ΠΑΣΟΚ για το «λεφτά υπάρχουν»
Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για την αναγκαιότητα να κινηθεί η Ελλάδα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, όπως είναι το προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας και επισήμανε ότι η σταθερότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη στασιμότητα. «Με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος κατηγόρησε για προσβλητική συμπεριφορά όλους όσοι μιλούν για αλαζονεία του 41%. «Δεν το υφαρπάξαμε, μας ψήφισαν οι πολίτες. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, ούτε ως λευκή επιταγή, ούτε ως άλλοθι αλαζονείας. Το βράδυ των εκλογών θα πρέπει οι βασικοί κομματικοί συσχετισμοί να μην έχουν αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κορόιδεψε ποτέ τους πολίτες αναφέροντας ότι «από την άλλη έχουμε επιστροφή στις χειρότερες μέρες του παρελθόντος του 2015 και του 2010. “Λεφτά υπάρχουν” είχε πει κάποιος, η ιδέα ότι μπορώ με έναν μαγικό τρόπο να φορολογήσω τους πλούσιους και να βρω λεφτά, που κάπου είναι κρυμμένα, καμιά 40αριά δις. Εγώ σηκώνω το γάντι της αντιπολίτευσης και πάμε να μετρηθούμε και πολιτικά και να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων συγκρίνοντας ευρωεκλογές με ευρωεκλογές».

Για την ανεργία και τους μισθούς
Σε ό,τι αφορά στη πορεία αύξησης των μισθών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 στο τέλος της τετραετίας. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την ανεργία στο 17% και τώρα τείνει να πέσει κάτω από το 10% και επεσήμανε ότι «έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζομένου». Κατηγόρησε, δε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «δεν είναι λύση να μοιράζουμε χρήματα, που δεν διαθέτουμε, ακολουθώντας μια συνταγή του παρελθόντος, η οποία μπορεί να έχει νέο περιτύλιγμα, πλην όμως η δημαγωγία της αντιπολίτευσης δεν έχει αλλάξει».

Για το σκάνδαλο  με τα emails  της Ασημακοπούλου
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση με τη διαρροή emails με στοιχεία εκλογέων ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καθόλα σεβαστή και ξεκαθάρισε πως κατεδείχθη ότι «η διαρροή δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο» και ότι «το πρόβλημα δεν αφορούσε την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, επειδή δεν έγινε επί των ημερών της». Σημείωσε, δε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να διορθώσουμε την αδυναμία μας. Αν το κράτος κρίνει ότι πρέπει να στραφεί εναντίον προσώπου, έχει τη δυνατότητα το υπουργείο να το κάνει».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η ΝΔ θα προσέλθει στη Βουλή και θα τοποθετηθεί. Το ακούμε εδώ και καιρό, θα τοποθετηθούμε όλοι».

Ελληνοτουρκικά
Για τα Ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μόνη εκκρεμότητα μας με την Τουρκία είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Αν ήταν τόσο εύκολο να λυθεί το ζήτημα, φαντάζομαι ότι κάποιος προκάτοχος μου θα το είχε λύσει. Δεν έχει αλλάξει η Τουρκία άποψη, αλλά εμείς έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Κρατώ ως θετικό ότι δεν έχουμε καμία παραβίαση εδώ και 15 μήνες, μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα στο μεταναστευτικό, όπως έγινε με τη συμφωνία για τη βίζα εξπρές. Δεν είμαι υπεραισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής. Και να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια επίλυση, που θα μπορούσε να καταλήξει και σε μια συμφωνία να πάμε στη Χάγη- δεν είμαστε καθόλου κοντά εκεί – αλλά και το γεγονός ότι συμφωνούμε πως διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη, είναι μια κατάκτηση και μια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το κάναμε χωρίς να υποχωρήσουμε από τις εθνικές μας θέσεις».

Για την Βόρεια Μακεδονία
Αναφορικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειου Μακεδονίας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είδα κάποιες δηλώσεις της Προέδρου της γειτονικής χώρας, που έκανε, κάποια βήματα πίσω. Οι καλές σχέσεις περνούν μέσα από την τήρηση του πυρήνα της συμφωνίας. Περιμένω από τον νέο πρωθυπουργό να κάνει μια ρητή δήλωση ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία για χρήση εντός και εκτός της χώρας».

«Ναι στην ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους αλλά όχι τώρα»
Στα της Μέσης Ανατολής ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, και δεσμευόμαστε από αυτές» διευκρίνισε όμως ότι οι αιτιάσεις περί σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού «είναι πρόταση προς το παρόν και όχι απόφαση».

Τόνισε, δε ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει τον ισχυρότατο προβληματισμό της για την κατάσταση στη Γάζα και στη Ράφα και ότι έχουμε προειδοποιήσει το Ισραήλ, με το οποίο έχουμε στρατηγική σχέση, πως δεν πρέπει να γίνει χερσαία επίθεση στη Ράφα και ότι αυτό αποτελεί τεράστιο λάθος. «Δεν είναι δυνατόν άμαχοι, παιδιά να πληρώνουν μια στρατιωτική επιχείρηση που έχει ξεφύγει από ένα αποδεκτό όριο αντίδρασης του Ισραήλ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Όχθη ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι δικαίωμα του, δεν θα υποδείξω στον κ. Κασσελάκη τι θα κάνει». Συνέχισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει να φτάσει στο σημείο να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος, αλλά το ερώτημα είναι ο οδικός χάρτης μέχρι εκεί. Το ερώτημα είναι αν είναι ο σωστός χρόνος τώρα, πιστεύουμε πως όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση η τελική λύση στην τραγωδία μπορεί να είναι μόνο η ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους».

«Έχει το momentum ο Ολυμπιακός, μου θυμίζει λίγο το 2004»
Είπε πάντως με νόημα πως «η εξωτερική πολιτική είναι σύνθετη, δεν προσφέρεται μόνο για selfies και ενσταντανέ». Τέλος, σε ό,τι αφορά στον αυριανό τελικό του Conference League ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο Ολυμπιακός έχει το momentum, μου θυμίζει λίγο το 2004, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να σηκώσει την κούπα».
Παρακολουθήστε την συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Star Channel

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook