Σε εξέλιξη από τις 7 το πρωί είναι η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές 2024. Μέχρι τις 7 το απόγευμα θα είναι ανοιχτές οι κάπλες και η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα θα δοθεί περίπου στις 9 το βράδυ.

Άνοιξαν στις 07:00 το πρωί οι κάλπες για τις ευρωεκλογές 2024, από τις οποίες θα εκλεγούν 720 ευρωβουλευτές, εκ των οποίων οι 21 θα εκπροσωπούν στην Ελλάδα.

Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.796.330 εκλογείς και δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή είναι γεννημένοι μετά το 2007. Δικαίωμα για να ψηφίσουν για πρώτη φορά έχουν 111.500 νέοι εκλογείς.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά 178.809 πολίτες ψήφισαν με επιστολική ψήφο, οι 42.147 από το εξωτερικό με το ποσοστό να φτάνει στο 88,3%.

Οι εκλογείς που είχαν επιλέξει να ψηφίσουν επιστολικά και τελικά δεν το έπραξαν ή έστειλαν εκπρόθεσμα την ψήφο τους, θα μπορέσουν να ψηφίσουν δια ζώσης μετά τις 11:00 το πρωί στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι.

Αλέξης Τσίπρας
Πρώτος στις κάλπες από τους πολιτικούς προσήλθε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 27ο και 28ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών για τις ευρωεκλογές.
«Σήμερα θα κάνουν δηλώσεις οι κάλπες» ήταν η μόνη δήλωση που έκανε ο Αλέξη Τσίπρας στις κάμερες καθώς έφευγε από το εκλογικό κέντρο.


Ζωή Κωνσταντοπούλου
Λίγο μετά τις 9:30 η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής.
Η πολιτική αρχηγός προσήλθε στο εκλογικό τμήμα στις 09:30 με τια κάμερες να την περιμένουν στο σημείο.
«Να θυμόμαστε γιατί επιλέξαμε το δίκαιο», είπε η κα. Κωνσταντοπούλου λίγο πριν ψηφίσει.
«Σε όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες μας έδωσαν τεράστια δύναμη. Μας δώσατε δύναμη κάθε μέρα και ώρα και την ώρα της κάλπης. Σε αυτή την πολιτική ημέρα πάμε να κάνουμε τη δύναμη και την αγάπη που μας δώσατε, να την κάνουμε ζωή και στην Ευρωβουλή. Πάμε με χαμόγελο, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Να μετατρέψουμε την αγάπη σε δύναμη. Καλή ψήφο», δήλωσε στις κάμερες αφού ψήφισε.

Κυριάκος Βελόπουλος
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Δημοτικό στην Σχολείο Πανοράματος Θεσσαλονίκη, ενώ γύρω στις 10.30 θα επισκεφθεί το 1ο Λυκειο Κορδελιού.
«Να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η εκλογική αναμέτρηση. Είναι σημαντική γιατί παλεύουν δύο πόλοι. Ο πόλος του πολέμου, της δυστυχίας και της πείνας που υπηρετούν τα τρία μεγάλα κόμματα και ο πόλος της ειρήνης και της ευημερίας των λαών που υπηρετούν οι υπόλοιποι.
Αν θέλουν πόλεμο κάποιοι στην Ευρώπη, δεν θα τον έχουν. Για αυτό ο λαός ο ευρωπαϊκός πρέπει να απαντήσει σήμερα σθεναρά το «όχι». Εμείς ζητάμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τους λέμε ένα πράγμα, αν μας εμπιστευθούν που είναι σίγουρο αυτό, δεν θα τους προδώσουμε ποτέ. Για την Ελλάδα και για τους Έλληνες».


Στέφανος Κασσελάκης
Στο Δημοτικό σχολείο Εκάλης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης για τις Ευρωεκλογές 2024.
Τον Στέφανο Κασσελάκη υποδέχθηκαν με θέρμη και χειροκροτήματα οι πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο εκλογικό κέντρο. Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που τον αγκάλιασαν και αντάλλαξαν κουβέντες μαζί του.
«Σήμερα είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας, επιλέγουμε τι και ποιαν Ευρώπη θέλουμε, είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων» είπε αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο.
Ενώ πρόσθεσε: «Παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να αφιερώσουν μισή ώρα από την ημέρα τους και να έρθουν να πάρουν την ζωή στα χέρια τους, διότι δεν μπορούμε να αναθέτουμε τα προβλήματά μας σε άλλους, πρέπει να τα αλλάζουμε μόνοι μας με την συμμετοχή σε αυτήν την δημοκρατική διαδικασία».
«Σε προσωπικό επίπεδο είμαι συγκινημένος με αυτήν την αγάπη που μου έχει δείξει ο κόσμος. Για ένα παιδί που έφυγε με την γενιά της κρίσης και γυρνάει στην χώρα του να προσφέρει. Είναι ξεχωριστή αυτή η εμπειρία.» Τέλος ο κ. Κασσελάκης είπε: «Δεσμεύομαι ότι την εμπιστοσύνη την κόσμου δεν θα την προδώσω ποτέ!»

Ψήφισε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα για τις ευρωεκλογές, στο 91ο εκλογικό τμήμα, στο 21ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Ταϋγέτου 60).

Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές 2024
Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι των ευρωεκλογών που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, γίνεται με:

• την αστυνομική τους ταυτότητα ή
• τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή
• το διαβατήριό τους ή
• την άδεια οδήγησης ή
• το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων ή
• με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.
• Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά

Η χώρα μας στις ευρωεκλογές του 2024 εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.
Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω στις ευρωεκλογές 2024
Εάν δεν επιλέξετε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου θα πρέπει να δώσετε το κάνετε με φυσική παρουσία.

Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών και την ενότητα «Μάθε πού Ψηφίζεις».
Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με φυσική παρουσία θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook