Συνεδριάζει η επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ – Έδωσε εξηγήσεις σε Βουλή και κόμμα με τη διαγραφή του να είναι προ των πυλών με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την διαγραφή του πρώην υπουργού και βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ: «Ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε τον κ. Αυγενάκη στην επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ με αίτημα τη διαγραφή του. Μετά την προβλεπόμενη παροχή εξηγήσεων η επιτροπή θα επικυρώσει την ανωτέρω εισήγηση».

Ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, για το επεισόδιο στο οποίο καταγράφηκε να επιτίθεται σε υπάλληλο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» επειδή έχασε την πτήση του.

Με τον Λευτέρη Αυγενάκη επικοινώνησε νωρίτερα σήμερα και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος του ζήτησε εξηγήσεις για την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του.

Λίγο πριν από τη 1 ο κ. Αυγενάκης ολοκλήρωσε τις εξηγήσεις του και βγήκε από το γραφείο του κ. Καλαφάτη χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Μετά τα όσα έχει να πει ο ίδιος για την βίαιη συμπεριφορά του απέναντι σε υπάλληλο του αεροδρομίου ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε τη διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ. Εξάλλου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πρόσφατα διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών ή βουλευτών δεν θα γίνονται ανεκτές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η απόφαση για τη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη είναι ειλημμένη ωστόσο θα ακολουθηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο μέχρι την ανακοίνωσή της καθώς είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ,

Η καταγγελία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες των Αεροδρομίων
Με βάση την καταγγελία ο κ. Αυγενάκης ταξίδευε από το αεροδρόμιο για Κρήτη, φαίνεται όμως ότι μπέρδεψε την πύλη, με αποτέλεσμα να μην εμφανιστεί εγκαίρως και να κλείσει η πτήση. «Ο εν λόγω, σύμφωνα με όσα μας μεταφέρουν, ταξίδευε από την Αθήνα με προορισμό έναν από τους νομούς της Κρήτης. Με καθυστέρηση αρκετής ώρας λοιπόν βρέθηκε μπροστά στους εργαζόμενους του αεροδρομίου και άρχισε να φωνάζει, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Κάποια στιγμή, όπως μας μεταφέρουν, η κατάσταση φαίνεται να ξέφυγε, με τον πρώην υπουργό να χτυπά με την άκρη του κινητού του στο κεφάλι μέλος του προσωπικού το οποίο έπεσε λιπόθυμο στο γκισέ ελέγχου των εισιτηρίων, με τους υπόλοιπους υπαλλήλους να προσφεύγουν στη συνδρομή της αστυνομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Επικαλούμενη μαρτυρίες, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι μπροστά στα όργανα, ο τέως υπουργός φαίνεται να πούλησε «τσαμπουκά», απειλώντας τον έναν εκ των δοκίμων ότι θα τον μεταθέσει. Μάλιστα, όταν επιχείρησαν να τον ηρεμήσουν, φώναζε «μην με ακουμπάτε, έχω ασυλία».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι το σκηνικό έχει βιντεοσκοπηθεί. Εμείς απλά ρωτάμε δημόσια: Υπήρξε ΝΑΙ ή ΌΧΙ περιστατικό βιαιοπραγίας πρώην Υπουργού σε βάρος υπαλλήλου γνωστής αεροπορικής εταιρείας στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος; Ζητάμε την άμεση παρέμβαση των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών, καθώς επίσης της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να διατάξουν άμεση διερεύνηση του περιστατικού και να ελεγχθεί το οπτικοακουστικό υλικό της τελευταίας εβδομάδας των πυλών εξόδου για τις πτήσεις από Αθήνα σε προορισμούς της Κρήτης. Ειδικά ζητάμε να ελεγχθούν εκείνες οι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού πτήσεις, στις οποίες επέβαιναν πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές της σημερινής Κυβέρνησης.”

Λευτέρης Αυγενάκης: Ζητώ συγνώμη
Από την πλευρά του ο ίδιος ο βουλευτής και πρώην υπουργός ζήτησε «συγγνώμη» δηλώνοντας ωστόσο έκπληκτος «από τις υπερβολές και τις ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό «άγριου ξυλοδαρμού», «λιποθυμιών», «χειροδικιών» απο μέρους μου. »

Μαρινάκης: Συμπεριφορές «”ξέρεις ποιος είμαι εγώ;” δεν γίνονται ανεκτές»
Το στίγμα για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ έδωσε νωρίς το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείς για το θέμα είπε ότι ζητήθηκαν εξηγήσεις διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι «συμπεριφορές του τύπου “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;” δεν γίνονται ανεκτές».

«Δεν νομίζω ότι επιδέχεται πολλών ερμηνειών το βίντεο. Είναι αυτονοητη τουλάχιστον μια συγγνώμη. Περιμένουμε τη θέση του βουλευτή. Θα βγάλει ανακοίνωση. Αλλά θα σας πω ότι μπορεί για τις περιπτώσεις της απόδοσης του κυβερνητικού έργου να δίνεται χρόνος, αλλά συμπεριφορές κρίνονται ακαριαια και συμπεριφορές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”» δεν είναι αποδεκτές» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Να διαγραφεί ζητά η Αντιπολίτευση
Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με την βίαιη συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη, εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης ζητούν την αποπομπή του.

Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα υπήρχε ανάλογο περιστατικό και ο πρωθυπουργός δεν θα είχε ήδη αποπέμψει τον αντίστοιχο βουλευτή;», σχολίασε ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή το βίντεο – ντοκουμέντο που δείχνει τον Λευτέρη Αυγενάκη να χειροδικεί κατά υπαλλήλου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαγράψει τον πρώην υπουργό από την ΚΟ της ΝΔ. «Και βεβαίως να δεσμευτεί ότι δε θα τον προστατέψει μέσω της ψήφου των βουλευτών του, όταν συζητηθεί η άρση ασυλίας του».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά με ανακοίνωσή της από το γραφείο Τύπου του κόμματος ζητεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει τον Λευτέρη Αυγενάκη από τη βουλευτική θέση και να τον διαγράψει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες, τις καταδικάζουμε σε απόλυτο βαθμό. Δεν νομίζω ότι χωρεί αμφιβολία, βλέποντας και το σχετικό βίντεο, ότι υπήρχε μία βίαιη συμπεριφορά, δεν ξέρω αν είναι χειροδικία, του κ. Αυγενάκη.

Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός οφείλει σήμερα να αποπέμψει και να διαγράψει τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε συμπεριφορές οι οποίες υπερβαίνουν τον κόσμιο χαρακτήρα.

Δεν μπορεί να μείνει στην ΚΟ της ΝΔ με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Κι αν ισχύουν οι καταγγελίες της ομοσπονδίας των εργαζομένων ότι ο κ. Αυγενάκης επικαλέστηκε την ιδιότητά του για να πει ότι έχει ασυλία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει την συμπεριφορά του βουλευτής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

«Η ντροπιαστική και βίαιη συμπεριφορά του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, σε βάρος υπαλλήλου στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» είναι απολύτως καταδικαστέα.»

«Η “συγγνώμη” του κ. Αυγενάκη με 24 ώρες καθυστέρηση και αφού κλήθηκε για εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, δεν πείθει.»

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές, είναι προϊόν αλαζονείας και έχουμε χρέος να τις απομονώσουμε γιατί ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής.»

«Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρέπει να φύγει χθες», δήλωσε κατηγορηματικά ο βουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος.

Μάλιστα ο Παύλος Γερουλάνος επέμεινε ότι η εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών νομιμοποιεί τη βία και γι’ αυτό ο Λευτέρης Αυγενάκης πρέπει να παραιτηθεί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook