Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, η αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα ο κύριος λόγος της αποχής στις ευρωεκλογές με δεύτερο την στάση διαμαρτυρίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της της Metron Analysis

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega καταγράφει, μεταξύ άλλων,  τη διαπίστωση των πολιτών ότι το κομματικό σύστημα της χώρας είναι σε φάση ρευστότητας, σύμφωνα με το 74% των ερωτηθέντων.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει επίσης τάση αυξημένης συμμετοχής στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ έναντι της προηγούμενης εκλογής το 2021

Η κυβέρνηση δεν είναι πλέον ελκυστική, ούτε μετά τον ανασχηματισμό, και αξιολογείται στο χαμηλότερο ποσοστό της από ποτέ, με 27% θετικές γνώμες ενώ σχεδόν 7 στους 10 την αξιολογούν αρνητικά. Όμως 8 στους δέκα αξιολογούν αρνητικά και την αξιωματική αντιπολίτευση ενώ και πάλι οι θετικές γνώμες για τον ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν συγκριτικά με τον Μάιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε αυτή τη δημοσκόπησης προηγείται με 33% θετικές γνώμες, πάνω και από τα ποσοστά που συγκεντρώνει η ΝΔ , έναντι 16% του Στέφανου Κασσελάκη.

Αναλυτικά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis:
Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 30,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,8%, το ΠΑΣΟΚ με 12,9%, το ΚΚΕ με 9,9%, η Ελληνική Λύση με 9,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,7%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, η Φωνή Λογικής με 3,1% και η ΝΙΚΗ με 3%.

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται πτώση της ΝΔ καθώς μέσα σε 6 μήνες το κυβερνών κόμμα έχει χάσει σχεδόν 4 μονάδες. Συγκεντρώνει 24,4% έναντι 28,2% τον περασμένο Ιανουάριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 11,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 10,3%. Το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη να περάσει στην δεύτερη θέση ενώ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση με 7,9% και 7,4% αντίστοιχα. Η Πλεύση Ελευθερίας φθάνει το 4,6% αρκετά ψηλότερα από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι Σπαρτιάτες δείχνουν να έχουν εξαϋλωθεί με 0,8%, η ΝΙΚΗ φθάνει το 2,4%, η Φωνή Λογικής το 2,5%, η Νέα Αριστερά το 2,3% , το ΜεΡΑ25 2,6%

To πολιτικό σύστημα μετά τις εκλογές
Σε φάση ρευστότητας βρίσκεται το πολιτικό σύστημα, σύμφωνα με το 74% των ερωτηθέντων. Εν αντιθέσει, το 23% θεωρεί ότι βρίσκεται σε φάση σταθερότητας.

Οι κύριοι λόγοι της αποχής
Η αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα είναι ο κύριος λόγος (47%), με τη στάση διαμαρτυρίας το πολιτικό σύστημα να ακολουθεί ελάχιστα πιο κάτω (42%).

Ακρίβεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα
Η ακρίβεια καταγράφεται σε ακόμα μία δημοσκόπηση ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σε ποσοστό 46%, ενώ αυξήθηκε από την προηγούμενη μέτρηση κατά 6 μονάδες.


«Ναι» στην εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ
«Ναι» απαντά το 54% των ερωτηθέντων, με το 41% να απαντά «όχι».

Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης έχει 33% – δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο από του κόμματός του στις ευρωεκλογές – ενώ τον κ. Κασσελάκη επιλέγουν οι μισοί από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Ανδρουλάκη το 30% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, ο κ. Βελόπουλος προηγείται του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Αρνητική αξιολόγηση για κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση
Παράλληλα, οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά τόσο το έργο της κυβέρνηση όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιο συγκεκριμένα, το 66% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφεται στο 81%.

Δείτε την παρουσίαση της δημοσκόπησης

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις