«Οι συγκλίσεις πρέπει να γίνουν με διαφάνεια, διατηρώντας την αυτοτέλεια των κομματικών σχηματισμών», είπε, ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του.

Με την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.

Ο Στ. Κασσελάκης αναμένεται στην εισήγησή του να παρουσιάσει μια ενωτική πρόταση, όπως διαρρέουν στελέχη του περιβάλλοντός του.

Την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου (χωρίς τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και για τις καταστατικές αλλαγές αποφάσισε να καταθέσει σήμερα η λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens (Μ. Αλεξάνδρου 2, Πλατεία Καραϊσκάκη).

O Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε αρχικά στην παρουσία της σημαίας της Κύπρου, ευχόμενος να υπήρχε και η αντίστοιχη της Παλαιστίνης.

«Οι συγκλίσεις πρέπει να γίνουν με διαφάνεια, διατηρώντας την αυτοτέλεια των κομματικών σχηματισμών», είπε.
Σε ό,τι αφορά συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, είπε ότι είναι ατελέσφορες, κάνοντας λόγο για την ένωση… του τράγου με την έλαφο, με το μόνο που θα κάνει να είναι η τραγέλαφος, το συνώνυμο του γελοίου, ενώ σχολίασε με χιούμορ «είδατε πόσο βελτιώθηκαν τα ελληνικά μου;»

Ενώσεις δια της συγκολλήσεως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα κόμμα στην εξουσία, όσο διεφθαρμένο και αν είναι», σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας πως οι συγκλίσεις στην Κεντροαριστερά πρέπει να γίνουν από τα κάτω προς τα πάνω.

«Δεν ήμουν, δεν είμαι και δεν θα είμαι ποτέ δέσμιος κάποιου συμφέροντος», είπε, λέγοντας πως «Για αυτό όταν μου επιτίθενται έτσι λυσσαλέα, γυρνάω και σας λέω: στην πραγματικότητα δεν επιτίθενται σε μένα. Σε εσάς και στον λαό επιτίθενται!».

Σε σχέση με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας, είπε: «Θα σας στεναχωρήσω, αλλά δεν είμαστε ένα κανονικό κόμμα εξουσίας.

Το διέκριναν σωστά οι ψηφοφόροι το 2019, όταν μας έδωσαν 31,5%, φωνάζοντας μας συγχρόνως «ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΟΛΑ!». Και για τον ίδιο λόγο μας γκρέμισαν στο 17,8%, ενώ ήμασταν κόμμα αντιπολίτευσης και δεν είχαμε, υποτίθεται, φθορά.

Δείτε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Κείμενο με αιχμές κατά Κασσελάκη και πρόταση για δημοψήφισμα
Με δικό τους κείμενο – πλαίσιο προσήλθαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κάποια μέλη της «Κίνησης των 87» με πρωτοβουλία του Γιάννη Ραγκούση, δημοσιοποιώντας τα σημεία κριτικής τους προς τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, ένα προς ένα, ζητώντας τη διεξαγωγή δύο εσωκομματικών δημοψηφισμάτων: για τις προωθούμενες καταστατικές αλλαγές και την κεντροαριστερά, αντίστοιχα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη – χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν – δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ;»

Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη έγκαιρη κατάθεση των προτάσεων για αλλαγή του καταστατικού, που θα συζητηθούν από τη βάση, με τον Οκτώβρη να θεωρείται η καλύτερη περίοδος για τις ψηφοφορίες.
Επίσης, στο κείμενο ασκείται έντονη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, που κατηγορείται ευθέως για «εσφαλμένες πολιτικές αποφάσεις» αλλά και για υπονόμευση του κόμματος, και για το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που έδωσε 3% μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις περσινές βουλευτικές εκλογές.

Ειδικότερα, κρίνονται λάθος επιλογές του προέδρου, όπως η κατάθεση excel του πόθεν έσχες λίγες μέρες πριν την κάλπη, γιατί «μοιραία οδηγηθήκαμε, τη τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές αντί να συζητάμε την ακρίβεια, τα προβλήματα του ελληνικού λαού, την πολιτική μας πρόταση, το κράτος δικαίου, τα Τέμπη και τις υποκλοπές, να συζητάμε πόσα σπίτια, πόσες εταιρείες και πόσες καταθέσεις έχει».
Το κείμενο καταδικάζει ακόμα το γεγονός ότι δεν συνεδρίασαν τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όπως σημειώνεται, προεκλογικά δεν ανατέθηκαν καθήκοντα «για να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική και οργανωτική παρουσία» και μετεκλογικά γίνονται «μόνο και μόνο για να αποτελέσουν οι βουλευτές μας ντεκόρ στην ομιλία του Προέδρου», ελέω μιας ξένης αντίληψης στην παράδοση των κομμάτων του προοδευτικού χώρου και της δημοκρατίας.

«Δε δικαιούται λοιπόν ουδείς να προσπαθεί να κατασκευάσει εσωτερικούς εχθρούς που δεν υπάρχουν» διαβάζουμε στο κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι «οι υπαινιγμοί περί μαύρων χρημάτων στα Ταμεία του Κόμματος, καθώς και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών για φαινόμενο που αφορά όλα τα κόμματα, άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, θίγει τη τιμή, την ηθική και την ιστορία μας. Η ηγεσία οφείλει άμεσα, αν έχει οποιοδήποτε στοιχεία να τα προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές και αν έχει δεχθεί προτάσεις παράνομης χρηματοδότησης, να καταγγείλει επίσης στις αρχές, από ποιους τις δέχθηκε».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενων της Αυγής έξω από τα γραφεία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της «Αυγής», έξω από τα γραφεία που λαμβάνει χώρα σήμερα, Σάββατο 6/07, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ξαφνικό κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας αναμένεται να απασχολήσει τις εργασίες της συνεδρίασης, καθώς βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με τα οικονομικά του κόμματος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook