Τη μεγάλη ανησυχία του για το μέλλον του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), εφόσον η κυβέρνηση της Ν.Δ. περάσει τροπολογία με την οποία η διοίκησή του θα διορίζεται από τον υπουργό, εκφράζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής Α’ Αθήνας Νίκος Φίλης, πρόκειται για έναν θεσμό που δημιουργήθηκε με στόχο τη στήριξη και ενίσχυση χιλιάδων ερευνητών, ώστε να μπορέσουν να μείνουν στην Ελλάδα και να μεγαλουργήσουν εδώ, θεσμό ανεξάρτητο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που ωστόσο με την τροπολογία που φέρνει το υπουργείο Ανάπτυξης, χάνει την αυτονομία του, καθώς προβλέπεται η επιλογή του Διευθυντή να μην πλέον είναι αρμοδιότητα του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, αφού «ανατίθεται… στον υπουργό, χωρίς αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, καταργείται ο θεσμός του αναπληρωτή διευθυντή και περνούν όλες οι αρμοδιότητές του στον διορισμένο διευθυντή».

Η δήλωση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκου Φίλη:

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) αποτέλεσε εμβληματική δράση του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την οικονομική υποστήριξη των νέων ερευνητών. Στα χρόνια που λειτουργεί έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ερευνητές που διαφορετικά θα μετανάστευαν στο εξωτερικό, να παραμείνουν, να εργαστούν και να διαπρέψουν στη χώρα μας.

Αυτό το έργο και την αξιοπιστία του ΕΛΙΔΕΚ, που στηρίχθηκε στην ανεξαρτησία της διοίκησής του από την εκάστοτε κυβέρνηση πλήττει βάναυσα η Ν.Δ. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, επιβάλλει ασφυκτικό κομματικό έλεγχο σε βάρος του ιδρύματος, που θα πλήξει τους νέους υπότροφους. Η επιλογή του Διευθυντή παύει να είναι αρμοδιότητα του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και ανατίθεται… στον υπουργό, χωρίς αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, καταργείται ο θεσμός του αναπληρωτή διευθυντή και περνούν όλες οι αρμοδιότητές του στον διορισμένο διευθυντή.

Θίγεται έτσι βάναυσα το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΙΔΕΚ που κατοχυρώνει τη λειτουργική και θεσμική αυτονομία του έναντι της εκάστοτε κυβέρνησης. Να σημειωθεί πώς η σύμβαση του κράτους (υπουργείο Οικονομικών) με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) που συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ιδρύματος, αναφέρει ρητά πώς ουδεμία θεσμική αλλαγή μπορεί να γίνει στο ΕΛΙΔΕΚ εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τράπεζας. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή η αλλαγή αφορά το «atarm’slength» της διοίκησής του έναντι της εκάστοτε κυβέρνησης. Διερωτώμεθα εάν έχει εκφραστεί η σύμφωνη γνώμη του εταίρου.

Η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας έχει ολοφάνερο σκοπό να τοποθετηθεί άνθρωπος της στενής επιλογής του υπουργού τη στιγμή που λήγει η θητεία του Διευθυντή και του Επιστημονικού του Συμβουλίου. Κυβερνητική τακτική που διαρκώς -και πρόσφατα- βλέπουμε πού οδηγεί και ποιες παρενέργειες έχει.

Αντί να επιβάλλει ασφυκτικό κομματικό έλεγχο η Ν.Δ., να φροντίσει για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΛΙΔΕΚ, τώρα που οι πόροι με τους οποίους το υποστήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελειώνουν, ώστε αυτό να ανταποκριθεί στο έργο του: την ενίσχυση των νέων επιστημόνων και της έρευνας στη χώρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις