Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τον Ομέρ Τσελίκ, εξέδωσε ανακοίνωση για τη σειρά που προβληθεί από το Netflix.

Παίρνουν διαστάσεις στην Τουρκία οι αντιδράσεις για τη σειρά“Famagusta” που θα προβληθεί στο Netflix από τις 20 Σεπτεμβρίου , αφορά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και προβλήθηκε με τεράστια επιτυχία από το MEGA καθηλώνοντας το τηλεοπτικό κοινό.

Μετά τον Ομέρ Τσελίκ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η σειρά διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα και συνιστά «μαύρη προπαγάνδα».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι «η σειρά με τίτλο “Famagusta”, η οποία θα κυκλοφορήσει σε ψηφιακή πλατφόρμα, εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου [ενν. την Κυπριακή Δημοκρατία] διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα.

» Η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς τις τιμημένες μνήμες των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από τις ελληνοκυπριακές συμμορίες μεταξύ 1963-74.

» Τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά που είναι, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση, την Κύπρο.

» Τιμούμε τους Κύπριους βετεράνους και μάρτυρες μας με σεβασμό και έλεος».

Νωρίτερα, τον εκνευρισμό τους εξέφρασαν ο Ομέρ Τσελίκ αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για διαστρέβλωση της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης» (όπως ονομάζει η τουρκική πλευρά την εισβολή) και για προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς.
«Το γεγονός ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο και κάνει προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου είναι πολύ ανησυχητικό. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η επέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη στοχοποιείται από την ελληνική προπαγάνδα. Η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορεί να στοχοποιούνται μέσα από αυτή τη σειρά», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, σε ανάρτησή του στο Χ, γράφει ότι «οι ψηφιακές πλατφόρμες μετάδοσης δεν πρέπει να γίνονται εργαλείο της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας», ενώ και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, σε δική του ανάρτηση, ισχυρίζεται επίσης ότι «η επέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη στοχοποιείται από την ελληνοκυπριακή προπαγάνδα».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Μπατουχάν Μουμτζού, επίσης σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ισχυρίζεται ότι «η εν λόγω παραγωγή αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα, διαστρεβλώνει την ειρηνευτική επιχείρηση (sic., σ.σ. έτσι χαρακτηρίζεται επισήμως από την Τουρκία) στην Κύπρο μέσα από τις ελληνοκυπριακές θέσεις και δυσφημεί άδικα τον Τούρκο στρατιώτη που έφερε την ειρήνη στο νησί».

«Είναι απαράδεκτο για μια πλατφόρμα όπως το Netflix, που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, να παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα διαστρεβλώνοντάς τα. Τέτοιο παραπλανητικό και μη ρεαλιστικό περιεχόμενο έχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει λανθασμένες αντιλήψεις, ιδίως στα μυαλά των νέων γενεών. Τα ιστορικά γεγονότα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι μόνο από την οπτική γωνία της μιας πλευράς, αλλά με όλη την πραγματικότητά τους» δηλώνει ο Τούρκος υφυπουργός. Παράλληλα, καλεί το Netflix «να σέβεται τα ιστορικά γεγονότα σε τέτοιου είδους παραγωγές» και καταδικάζει «τέτοιες άδικες και παραπλανητικές παραγωγές κατά της τιμής του τουρκικού έθνους και του τουρκοκυπριακού λαού» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Τέλος, καλεί το τουρκικό Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που στηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν. Ο βουλευτής και γενικός γραμματέας του κόμματος των ακραίων Τούρκων εθνικιστών, Ισμέτ Μπουγιούκαταμαν, ζήτησε από το Netflix «να αποσύρει αμέσως αυτή την προκλητική σειρά μαύρης προπαγάνδας, η οποία αγνοεί τις σφαγές των εισβολέων ελληνοκυπριακών συμμοριών εναντίον των Τούρκων και συκοφαντεί τους Τούρκους στρατιώτες που έφεραν την ειρήνη στην Κύπρο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook