Άμεσα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι πλέον πρόεδρος του κόμματος μετά την έγκριση της πρότασης μομφής από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.

Από τη στιγμή πού πέρασε η πρόταση μομφής με 163 «ναι» και 120 «όχι» από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται έκπτωτος πρόεδρος γι αυτό και αποφασίστηκε μετά και από πρόταση του Παύλου Πολάκη τον ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπήσει στη ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς.

Στα επόμενα βήματα μετά την ολοκλήρωση της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής, είναι ότι θα συνεδριάσει αύριο ή μεθαύριο η Πολιτική Γραμματεία με εισήγηση της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε νέα Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει ημερομηνίες για το έκτακτο συνέδριο, όπως προβλέπει το καταστατικό Εκεί θα υπάρξει ανακήρυξη υποψηφιοτήτων και προγραμματικό πλαίσιο.

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε επίσης ο Νίκος Παππάς να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ. Να επιδείξουμε όλοι ψυχραιμία. Το καταστατικό είναι το δικό μας σύνταγμα. Είναι σφικτές οι διαδικασίες. Να σκεφτόμαστε και το αύριο όσοι μιλάμε από το βήμα της ΚΕ είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομλαδας Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ράνια Σβίγκου φέρεται να ζήτησε να γίνει συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας σήμερα ή αύριο και να συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή εντός δύο εβδομάδων για χρονοδιάγραμμα.
Πρέπει να υπάρχει πρόταση διεξόδου και πριν τις εκλογές να υπάρχει προγραμματικό πλαίσιο. Το Συνέδριο να γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου ή 4 Οκτωβρίου είπε από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σε ενάμιση μήνα πρέπει να έχουν γίνει οι εκλογές, για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο Παύλος Πολάκης.

Έκτακτο Συνέδριο για να μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος με πέρσι είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Ρήγας. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρότεινε το Συνέδριο να επικυρώσει υποψηφιότητες ενώ ο Νίκος Σκορίνης είπε να πάμε σε έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες.

Οι δηλώσεις των στελεχών  μετά την Κεντρική Επιτροπή
Ο Νίκος Παππάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία με δομές, λειτουργίες, καταστατικό, ένα καταστατικό που είναι το δικό μας Σύνταγμα. Υπάρχει υψηλό αίσθημα ευθύνης σε όλα τα στελέχη και είμαστε βέβαιοι ότι με απόλυτη ομαλότητα και τήρηση των προβλέψεων του καταστατικού θα διεξαχθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Όπως ακριβώς έγινε και πριν από περίπου ένα χρόνο όταν είχαμε την αλλαγή ηγεσίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Ανοίγει λοιπόν, η διαδικασία. Η ΚΕ σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε να συγκληθεί εκ νέου σε 2 εβδομάδες από τώρα για να αποφασίσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Θα γίνει ένας ανοιχτός και δημοκρατικός διάλογος και δεν θα στερηθεί από την άσκηση των δικαιωμάτων του κανένα μέλος και φίλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στέλνουμε ένα μήνυμα ηρεμίας ένα μήνυμα δημοκρατικού διαλόγου σε όλο τον προοδευτικό κόσμο, τον κόσμο που πληγώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις και θα πάνε όλα όπως προβλέπει το δημοκρατικό μας καταστατικό μας».

Για το αν θα είναι υποψήφιος, ο Νίκος Παππάς απάντησε: «Δεν θα ανοίξει τώρα τέτοια κουβέντα. Αυτή τη στιγμή ανέλαβα με εντολή της ΚΕ να εκπροσωπήσω το κόμμα στη ΔΕΘ. Θα υπάρχει ο χρόνος για πλούσιο διάλογο».

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «μετά από μια επίπονη διαδικασία και ένα καθαρό αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα. Ο στόχος είναι το ρίξιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Καλό όλα τα μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν. Χωρίς ακραίες εκφράσεις που ακούστηκαν τώρα στο τέλος.

Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε μαζί, η αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει. Είτε βγω πρόεδρος είτε χάσω να συνεχίσω να μένω στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το θέλει (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) να είναι υποψήφιος γιατί όχι».

Η Νίνα Κασιμάτη είπε ότι «πέρα απο τις διαδικασίες υπάρχει μια ουσία. Ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε διαπράξει το έγκλημα καθοσιώσεως να έχει εκλεγεί χωρίς να είναι “στη γραμμή του κόμματος”. Σήμερα, όργανα τα οποία είναι απονομιμοποιημένα, καθώς δεν ανέλαβαν ποτέ καμία ευθύνη για τη διπλή, συντριπτική ήττα του 2023 — αλλά παραμένουν ισχυρά — ανέλαβαν να “διορθώσουν” το δήθεν λάθος της κοινωνίας. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοκρατικος λαός θα απαντήσει».

Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι «η επόμενη μέρα μας βρίσκει όλους ενωμένους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος πολύ σύντομα μέσα από ΚΕ και συνέδριο που δεν θα εκλέξει μόνο πρόεδρο αλλά θα πάει και Δεν υπάρχουν αδιέξοδα και σήμερα τα μέλη της ΚΕ αποφάσισαν να αλλάξει σελίδα”.

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος, απάντησε: «Με ότι αποφασίσουμε συλλογικά να συνεισφέρουμε όλοι. Στο συνέδριο θα συζητήσουμε και για οργανωτικά θέματα. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει. Δεν είναι η ώρα για μια συζήτηση που αφορά πρόσωπα. Η απάντηση ήταν ότι σήμερα ναι υπάρχει επόμενη μέρα Δεν υπάρχει ούτε νομενκλατούρα ούτε κουκουλοφόροι. Δεν νομίζω ότι έχει κανέναν μεμπτό. Η ΚΕ και οι βουλευτές έχουν εκλεγεί απευθείας από τη βάση. Με την ίδια νομιμοποίηση που έχει και ο Στέφανος Κασσελακης. Η δημοκρατία έχει σταθερούς κανόνες για όλους και όλες».

Από την πλευρά της η Κατερίνα Νοτοπούλου είπε ότι «οι αναφορές του προέδρου σε κουκούλες προσβάλλουν και είναι επικίνδυνες για την δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Μπουλέκος ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πιο ενισχυμένος. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ούτε κουκουλοφόροι ούτε προδότες. Στόχος μας η εκλογή νέας ηγεσίας».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ισχυρός με στόχο να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτακη. Κουκουλοφόροι δεν υπάρχουν».

Ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι «σήμερα αναμετρήθηκε η ανυποληψία και ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ που στην πράξη στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook