Σε ντέρμπι εξελίσσεται η προεδρική κούρσα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ 24 ημέρες πριν την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Το Protagon δημοσιεύει τη μεγάλη έρευνα της Realpolls, η οποία διεξήχθη στο διάστημα 4 – 7 Σεπτεμβρίου σε ένα δείγμα 1.108 ατόμων που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας είναι οι δύο κύριοι διεκδικητές, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι φαίνεται να ακολουθούν με την Άννα Διαμαντοπούλου να έρχεται στην τρίτη θέση και αμέσως μετά σε απόσταση αναπνοής ο Παύλος Γερουλάνος .

Πρώτο συμπέρασμα, σύμφωνα με την έρευνα της Realpolls, είναι ότι αναδεικνύονται δύο φαβορί και δύο ισχυρά αουτσάιντερ: με βάση την έρευνα που διεξήχθη έναν μήνα πριν τις πρώτες κάλπες και λίγες ημέρες μετά τον εοαρτασμό των 50χρονων του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο, ο κ. Ανδρουλάκης, απερχόμενος πρόεδρος και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, και ο κ. Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων, καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις, με ποσοστά 25,6% και 23% αντίστοιχα στην απλή πρόθεση ψήφου, και 26,4% με 24,6% μετά την κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου (εκτίμηση αποτελέσματος).

Τρίτη είναι η κυρία Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος στην ΕΕ και πρώην υπουργός, με 19,4% στην πρόθεση ψήφου (20,8% στην εκτίμηση αποτελέσματος) και τέταρτος ο κ. Γερουλάνος, βουλευτής Α’ Αθηνών, με 18,5% (19,4%). Στην πέμπτη θέση είναι η κυρία Γιαννακοπούλου, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, με ένα 3,8% στην πρόθεση ψήφου (4,2%) και στην έκτη ο κ. Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας, με 3,7% (3,9%).

Με στατιστικούς όρους μπορούμε να μιλάμε για ισοπαλία μεταξύ του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Δούκα στον α’ γύρο. Ωστόσο, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ο κ. Ανδρουλάκης έχει μόνο ένα σενάριο όπου δεν καταφέρνει να περάσει στον β’ γύρο (αν πιάσει τα χαμηλά του και πιάσουν ταυτόχρονα τα υψηλά τους, τόσο ο κ. Δούκας όσο και η κυρία Διαμαντοπούλου), ενώ ο κ. Δούκας έχει δύο σενάρια (αν πιάσει τα χαμηλά του και πιάσουν τα υψηλά τους κάθε φορά δύο από τους τρεις άλλους).

Στο ερώτημα «Ποιος από τους υποψηφίους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο σίγουροι ότι μπορεί να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση;», ο δήμαρχος Αθηναίων προηγείται με διαφορά 10 μονάδων του κ. Ανδρουλάκη: το 50,6% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο κ. Δούκας μπορεί να κερδίσει την εξουσία, ενώ για τον κ. Ανδρουλάκη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40,2% .

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η «μάχη» για την τρίτη θέση, με ισχυρές πιθανότητες μάλιστα να περάσει ένας εκ των δύο στον β’ γύρο. Το ενδιαφέρον —και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά— είναι ότι ενώ στο σύνολο του δείγματος (1.108) προηγείται η κυρία Διαμαντοπούλου, αν από το δείγμα των πολιτών που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ επιλέξουμε μόνο αυτούς που δηλώνουν ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ (929 άτομα) τότε η πρώην Επίτροπος περνάει στην τέταρτη θέση και στην τρίτη ανεβαίνει η κ. Γερουλάνος .

Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα που θα ψήφιζαν ΝΔ σε εθνικές κάλπες και δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν την κυρία Διαμαντοπούλου — ενώ ο κ. Γερουλάνος απολαμβάνει μια ανέλπιστη πρωτιά, πάνω από τον κ. Δούκα, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές εκλογές και θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ .

Πηγή:protagon.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις