Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα, Σάββατο στις 11 το πρωί, στην σκιά του εμφυλίου που έχει ξεσπάσει στο κόμμα με δημόσιες αλληλοκατηγορίες από τα στελέχη του. Αναμένεται να επικυρωθεί η εισήγηση για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το διάστημα 1-3 Νοεμβρίου και εκλογή του νέου προέδρου στις 24 Νοεμβρίου και -αν χρειαστεί- την 1η Δεκεμβρίου.

Σήμερα στις 11:00 συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προκειμένου να οριστικοποιήσει τον οδικό χάρτη για το συνέδριο και για την εκλογή προέδρου.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας είναι να μην υπάρξει αλλαγή στα κριτήρια της συμμετοχής των υποψηφίων και έτσι να ισχύει ό,τι ίσχυε στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, δηλαδή οι υποψηφιότητες για την προεδρία θα πρέπει να συνοδεύονται με 30 υπογραφές μελών Κεντρικής Επιτροπής χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να υπάρξει προσθήκη στην γραπτή απόφαση ότι: «Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα καταθέσει η Πολιτική Γραμματεία, το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι προγραμματισμένο για την 1-3 Νοεμβρίου ενώ η εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση στις 24 Νοεμβρίου. Αν χρειαστεί β’ γύρος για την ανάδειξη του νέου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν την 1η Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για να μπει παύση στην συνεχιζόμενη εσωστρέφεια αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Πρότεινε οι εσωκομματικές εκλογές να διεξαχθούν στις 3 και 10 Νοεμβρίου, ενώ οι υποψηφιότητες να κατατεθούν ως τις 29 Σεπτεμβρίου. Το διαρκές συνέδριο προτείνει να οριστεί στις 5 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο
Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας είναι πως το έκτακτο συνέδριο δεν θα πρέπει να είναι καταστατικό. Πάντως, κάποιοι -όπως η πλευρά του Νίκου Παππά- θεωρούν πως θα μπορούσαν να συζητηθούν και να ψηφιστούν κάποιες καταστατικές αλλαγές.

Η «ομάδα των 87» που συνεδρίασε χθες το βράδυ αναμένεται να πάρει σαφή θέση υπέρ ενός Συνεδρίου που θα έχει ως μοναδικό θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων και στο οποίο οι υποψήφιοι πρόεδροι θα καταθέσουν το πολιτικό τους σχέδιο.

Η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου θεωρείται πιθανή με τα στελέχη του κόμματος να θεωρούν πως θα είναι η επιλογή της ομάδας των «87». Ο Νικόλας Φαραντούρης, από την άλλη, φαίνεται να αποχωρεί από την κούρσα, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του .

Στο τραπέζι βρίσκονται και τα ονόματα της Ρένας Δούρου και του Νίκου Παππά, οι οποίοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Ο Απόστολος Γκλέτσος επιμένει στην πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, όμως μένει να φανεί αν καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών…

Κασσελάκης: Από Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Η πλευρά του επιμένει ότι ο χρόνος του συνεδρίου πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό, με την πρόταση για εκλογές στις 3 Νοεμβρίου να παραμένει στο τραπέζι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις