Αξιοσημείωτο είναι ότι θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για έκτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, αν και η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί

Σε μια κρίσιμη συγκυρία, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών στη Νέα Υόρκη, συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός θα παρέμβει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το μέλλον στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, η οποία θα εστιάσει σε κρίσιμες προκλήσεις, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ομιλία του, που θα απευθύνει την Πέμπτη, θα υπογραμμίσει την ανάληψη της θέσης της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το επόμενο έτος, με το τρίπτυχο «Διάλογος, Δημοκρατία και Διπλωματία» ως κεντρικό του σύνθημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για έκτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, αν και η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στον ελληνοτουρκικό διάλογο, με σαφείς «κόκκινες γραμμές» σε θέματα κυριαρχίας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές με ηγέτες στις 22 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνοντας τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς και με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και της Αρμενίας, τον πρόεδρο του Παναμά και τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν. Στις 26 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που συνδιοργανώνεται στην Αστόρια από μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις, ενώ θα έχει και συναντήσεις με επενδυτές, παρουσιάζοντας το νέο αναπτυξιακό τοπίο της ελληνικής οικονομίας.

Οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη
Οι στόχοι του Έλληνα πρωθυπουργού μέσα από αυτόν τον κύκλο επαφών είναι να αναδείξει τον ενισχυμένο ρόλο της Αθήνας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να αναλύσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και να παρουσιάσει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας για επενδύσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα καταγράφει, σύμφωνα με τα στοιχεία, τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με αρχηγούς κρατών, συλλόγους ομογενών αλλά και επενδυτές,

Γρίφος παραμένει η ώρα και η μέρα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη.

Οι δύο ηγέτες παντως αναμένεται να θέσουν τον νέο οδικό χάρτη του διαλόγου Άγκυρας – Αθήνας, ενόψει και της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επενδύει στον ελληνοτουρκικό διάλογο ξεκαθαρίζοντας ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν χωρίς καμία υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν φέτος με το βραβείο Global Citizen, το οποίο απονέμει το επιφανές αμερικανικό think tank Atlantic Council.

Σύμφωνα με το Atlantic Council, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βραβευθεί ως αναγνώριση για «την αξιοσημείωτη σταδιοδρομία του τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις ηγετικές του ικανότητες στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και στις διατλαντικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποθέσεις».

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook