Μητσοτάκης: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε νομιμοποίηση των τετελεσμένων» – «Ενδείξεις προόδου» για το Κυπριακό
Είμαστε ακλόνητοι σε θέματα κυριαρχίας, δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στο Κυπριακό, όποιος είναι ισχυρός και έχει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει σε έναν ειλικρινή διάλογο
Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά, είμαστε ακλόνητοι σε θέματα κυριαρχίας , διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Διάσκεψης Ελλάδας-Κύπρου. Παράλληλα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στις δηλώσεις του ότι επιβεβαιώσαμε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη την ευθυγράμμιση ότι δεν θα δεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων ούτε διαιώνιση ενός δράματος που διαρκεί 50 χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξετάζεται μέσα από το ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό έκανε λόγο για «ενδείξεις προόδου» τονίζοντας ότι ευκαιρία να έρθουν στο προσκήνιο τα δίκαια της διαιρεμένης Κύπρου.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε νομιμοποίηση των τετελεσμένων» είπε μεταξύ άλλων λέγοντας ότι η βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει αυτόματα και αλλαγή των θέσεων της Τουρκίας.
Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη στην Κύπρο: «Το ξέρετε καλά ότι οι συναντήσεις μας είναι συχνές γιατί οι δύο χώρες ευθυγραμμίζουν τις κοινές επιδιώξεις σε έναν δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας».
Στόχος μας από τις πρώτες συναντήσεις μετά την εκλογή του ήταν να ενισχύσουμε θεσμικά τη σχέση Ελλάδας-Κύπρου με την πραγματοποίηση αυτών των τακτικών διακυβερνητικών συνόδων. Είναι συναντήσεις ουσίας και όχι επικοινωνίας, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Το μεγάλο άνοιγμα που κάνει η Ελλάδα στην ανώτατη εκπαίδευση με την λειτουργία παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων εκτιμώ ότι θα βρεί ενδιαφέρον και από κυπριακά ιδρύματα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στη συνεργασία για τις μεταμοσχεύσεις.
Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη και στη συνεργασία για τα ζητήματα πολιτικής προστασίας λέγοντας ότι επεκτείνεται και στη διαμόρφωση μιας ευρωπαικής πολιτικής απέναντι στα ζητήματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
Σημείωσε, επίσης, ότι «έχουμε θέσει στην υπηρεσία της κυπριακής δημοκρατίας την ψηφιακή τεχνογνωσία και χαίρομαι ότι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που πήραμε τις έχετε υιοθετήσει».
Χαρακτήρισε επίσης στρατηγικής σημασίας το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου.
Εξέφρασε ακόμα την ικανοποίση για την εκεχειρία στον Λίβανο υπενθυμίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος εργάζονται ώστε η κρίση να μην πάρει χαρακτηριστικά περιφερειακής ανάφλεξης και εύχομαι να υπάρχει μια αντίστοιχη εξέλιξη για τη Γάζα
Υπάρχει ευνοική δυναμική για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό μετά από μια μακρά περίοδο ακινησίας, έχουμε κάποιες ενδείξεις προόδου. Σταθερή επιδίωξη μια βιώσιμη λύση πάντα με βάση τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώσαμε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη την ευθυγράμμιση ότι δεν θα δεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων ούτε διαιώνιση ενός δράματος που διαρκεί 50 χρόνια.
Το ήπιο κλίμα που διαπνέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να βοηθήσει το Κυπριακό. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι βελτίωση του κλίματος σημαίνει αλλαγή θέσεων της Τουρκίας.
Είμαστε ακλόνητοι σε θέματα κυριαρχίας
Όποιος είναι ισχυρός και έχει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέσει σε έναν ειλικρινή διάλογο. Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευρωπαικές θέσεις της Άγκυρας εξετάζονται από το πρίσμα των σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο
Έχουμε πετύχει ένα πλαίσιο κριτηρίων και αιρεσιμοτήτων που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία και μια τέτοια είναι το Κυπριακό.
Ν. Χριστοδουλίδης: Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας
«Με τον αγαπητό Κυριάκο ήμασταν από την αρχή πεπεισμένοι ότι η θεσμοθέτηση αυτού του οργάνου θα αποτελούσε το απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την ουσιαστικότερη εμβάθυνση των σχέσεων μας σε τομείς πέραν των αυστηρά εθνικών θεμάτων όπως της εσωτερικής διακυβέρνησης και της βελτίωσης της καθημερινότητας, της ζωής, των πολιτών[…] η διαχρονική μας συμπόρευση σε ζητήματα εθνικού, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος διευρύνεται πλέον σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, πάντα προς όφελος των κοινωνιών μας» τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λευκωσία όπου φιλοξενείται η 2η Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Κύπρου «Πολύ ενδεικτικά επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ορισμένους από τους τομείς που συζητήσαμε σήμερα. Στην ψηφιακή πολιτική, μετά την υπογραφή και της σχετικής συμφωνίας υλοποιήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα. Έχουμε τον ψηφιακό πολίτη, μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να εκδίδουν και να αποθηκεύουν επίσημα έγγραφα σε ψηφιακή μορφή, εξυπηρετώντας κάθε νόμιμη χρήση εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις 5 Δεκεμβρίου και θα εξελίσσεται συνεχώς.
Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου Συναντίληψης για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 υλοποιείται και πάλι η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα. Αυτή η συνεργασία στοχεύει στην βελτίωση του συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στη λειτουργία του 112, ενισχύοντας την ικανότητα ανταπόκρισης σε φυσικές και άλλες καταστροφές.
»Στον κρίσιμο τομέα της υγείας, που αποτελεί προτεραιότητα και για τις δύο κυβερνήσεις προχωρήσαμε στην υπογραφή συμφωνιών που προνοούν την διενέργεια διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού, καθώς και τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων πνευμόνων σε Κύπριους ασθενείς σε μονάδες Μεταμόσχευσης στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για την θεσμοθέτηση συνεργασίας στον τομέα των φαρμάκων, στοχεύοντας στην κοινή προμήθεια αλλά και στη διασφάλιση της επάρκειας και την αντιμετώπιση ελλείψεων.
»Ο τομέας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, όπου αντιμετωπίζουμε σοβαρότατες προκλήσεις – οι χώρες μας πλήττονται ιδιαίτερα – η συνεργασία μας επικεντρώνεται σε ζητήματα ανάπτυξης και διαχείρισης υδάτινων πόρων, όπως για παράδειγμα η αφαλάτωση με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση των πράσινων κτιρίων και στη δημιουργία ενεργειακών και πράσινων κοινοτήτων.
»Με στόχο την αντιμετώπιση ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και δεξιοτήτων εξετάστηκαν οι πολιτικές απασχόλησης καθώς και οι δυνατότητες προσέλκυσης εργατικού δυναμικού από τρίτες, από τρίτες χώρες.
»Ο τομέας της κοινωνικής ένταξης και προστασίας. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με αναπηρία από την εκπαίδευση μέχρι και την αγορά εργασίας.
»[…]να μου επιτρέψετε τελευταία να αναφέρω τα θέματα παιδείας που υπάρχει ενισχυμένη συνεργασία. Στηρίζουμε και χαιρετίζουμε την ίδρυση κυπριακών Πανεπιστημίων, παραρτημάτων Κυπριακών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και φυσικά παραρτημάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο».
Σε άλλο σημείο ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «[…]Διανύουμε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Οι πόλεμοι στην Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, η επικείμενη αλλαγή διακυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έναρξη του νέου θεσμικού κύκλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτούν ακόμα πιο ενισχυμένο συντονισμό των χωρών μας[…] Και οι δύο χώρες, Κύπρος και Ελλάδα, έχουμε κατορθώσει να αξιοποιήσουμε την ιδιότητά μας ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Δύο κράτη με άριστες σχέσεις με τους γείτονές μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αποτελούμε πυλώνες ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας.
»Έχουμε κατορθώσει, επαναλαμβάνω, με πράξεις και όχι με λόγια να ενισχύσουμε το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, προωθώντας αμοιβαία επωφελείς συνέργειες και υλοποιώντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
»Σήμερα φυσικά είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Εξυπακούεται ότι η επαφή μας για το Κυπριακό, όπως και των Υπουργών Εξωτερικών για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, είναι είναι άμεση, είναι καθημερινή, είναι διαρκής.
»Θέλω να επαναλάβω ότι το status στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον του Κυπριακού λαού, δεν είναι βιώσιμο και ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτος μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας.
»Φίλε Κυριάκο, κυρίες και κύριοι, κλείνοντας επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η απόφασή μας για θεσμοθέτηση του Διακυβερνητικού Σχήματος Κύπρου Ελλάδος αποτελεί κοινή συνειδητή στρατηγική επιλογή και αυτή η απόφαση, πέραν του συμβολισμού, αποτελεί παρακαταθήκη για την ουσιαστική ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, ιδίως επαναλαμβάνω, στο σημερινό πολύπλοκο και ασταθές ασταθές περιβάλλον και πάντα προς όφελος των πολιτών μας».
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε από το βήμα του 2ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Κύπρου, αναφέρθηκε στη διεύρυνση των δικτύων συνεργασίας Αθήνας – Λευκωσίας και τόνισε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία κερδίζει -όπως είπε -την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εναρκτήρια εκδήλωση του 2ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου-Ελλάδας, στη Λευκωσία
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, φίλε Νίκο, κυρία Πρόεδρε της Βουλής, αξιότιμοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι της Λευκωσίας,
Με πολύ μεγάλη χαρά συμμετέχω και εγώ στα εγκαίνια αυτού του 2ου ελληνο-κυπριακού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται παράλληλα με την πολύ σημαντική, όπως επισήμανε και ο φίλος Νίκος, 2η Διακυβερνητική Σύνοδο μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.
Και επιτρέψτε μου κι εγώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί, έστω και με κάποια καθυστέρηση, αγαπητέ μου Νίκο, θεσπίσαμε αυτόν τον πολύ σημαντικό θεσμό, ο οποίος επιτρέπει όχι σε εμάς -γιατί εμείς συναντιόμαστε πολύ τακτικά- αλλά κυρίως στα επιτελεία μας, στους Υπουργούς μας, στους συνεργάτες μας να αναπτύξουν ένα πλαίσιο τακτικής συνεργασίας, το οποίο μέσα σε έναν χρόνο έχει οδηγήσει σε σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα, επ’ ωφελεία και της Κύπρου και της Ελλάδος.
Διότι είναι αλήθεια ότι στις σχέσεις Ελλάδος και Κύπρου το ενδιαφέρον το μονοπωλούσαν πάντα -και ίσως δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς- τα εθνικά ζητήματα, οι μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετώπιζαν και οι δύο χώρες. Τώρα, όμως, έχουμε αναπτύξει ένα πλαίσιο συνεργασίας αντάξιο των αδελφικών σχέσεων που έχουν τα δύο κράτη.
Και η αναφορά που έκανε ο κ. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ψηφιακή συνεργασία αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς η τεχνογνωσία την οποία αναπτύξαμε στην Ελλάδα, με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα επ’ ωφελεία των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών επιχειρήσεων, μπορεί σχετικά εύκολα να μεταλαμπαδευτεί στην Κύπρο. Αντίστοιχα παραδείγματα τεχνογνωσίας έχουμε σε ζητήματα εφαρμοσμένης πολιτικής από την Κύπρο, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Θα έχουμε την ευκαιρία λοιπόν, στην συνέχεια, να μιλήσουμε πιο αναλυτικά γι’ αυτά τα ζητήματα.
Αλλά επιτρέψτε μου σε αυτή την εκλεκτή ομήγυρη να τονίσω το προφανές: ότι το άριστο επίπεδο των ελληνο-κυπριακών σχέσεων αντικατοπτρίζεται και στο οικονομικό πεδίο. Εξάλλου, η Κύπρος αποτελεί διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς και επενδυτικούς εταίρους της Ελλάδος, όπως αντίστοιχα, βεβαίως, και η Ελλάδα για την Κύπρο.
Και επιτρέψτε μου να εκφράσω κι εγώ τον θαυμασμό μου για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας -αναφέρθηκε σε αυτές ο φίλος Νίκος-, είναι πραγματικά αξιοζήλευτες. Επιτρέψτε μου και μια ιστορική αναφορά: ίσως καταδεικνύουν το γεγονός ότι η Κύπρος, με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ίσως με μεγαλύτερη αίσθηση αυτοσυνείδησης από την Ελλάδα, αντιμετώπισε τη μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία χτύπησε και τις δύο χώρες στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.
Εμείς, δυστυχώς, πειραματιστήκαμε με τον λαϊκισμό, χάσαμε τουλάχιστον πέντε χρόνια, πληρώσαμε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και μόλις μετά το 2019 αρχίσαμε να υλοποιούμε μια πολιτική η οποία, σήμερα πια, μπορεί να δείχνει μετρήσιμα αποτελέσματα. Εσείς στην Κύπρο ξεκινήσατε νωρίτερα να αντιμετωπίζετε τις διαχρονικές σας αδυναμίες και νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι απολύτως ορατά ως προς τους μακροοικονομικούς δείκτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και βέβαια, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε με ικανοποίηση ότι τόσο το διμερές εμπόριο όσο και οι άμεσες επενδύσεις στα δύο κράτη καταγράφουν μια σταθερά ανοδική τάση. Τα περιθώρια, βέβαια, είναι ακόμα μεγαλύτερα και θα έλεγα ακόμα πιο ελπιδοφόρα.
Βέβαια, την ίδια στιγμή επιδιώκουμε να βαθύνουμε το αποτύπωμα και των δύο κρατών μας στο διεθνές περιβάλλον, με στόχο την συγκρότηση ενός δυνατού εθνικού επιχειρηματικού πόλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, από τα Βαλκάνια ως την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν προφανείς συνέργειες μεταξύ των δύο οικονομιών μας με όχημα την γεωστρατηγική μας θέση, τα δίκτυα διασυνδέσεων τα οποία, όπως βλέπετε, γίνονται ολοένα και πιο σαφή προτεραιότητα για την Ευρώπη.
Και η θέση της Μεγαλονήσου στον παγκόσμιο χάρτη έχει αλλάξει, η οικονομία της συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ εκείνων που αναπτύσσονται ταχύτερα στην ήπειρό μας και η παραδοσιακή της εξωστρέφεια αυξάνει ταχύτητες. Όλα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η επιχειρηματικότητα εδώ στο νησί θα είναι πολλαπλάσια του μεγέθους του.
Και βέβαια, σε έναν παράλληλο δρόμο και η Ελλάδα ανατάσσει τη δική της αρχιτεκτονική της οικονομίας της. Έχουμε και εμείς πλέον -ήταν ο κεντρικός στόχος τον οποίο είχαμε θέσει πριν από τις εκλογές του 2023- ανακτήσει την επενδυτική μας βαθμίδα. Και εμείς είμαστε πρωταγωνιστές στους ευρωπαϊκούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε την ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά. Και εμείς επιστρέψαμε στα ποσοστά ανεργίας που είχαμε να δούμε από το 2009. Καταγράφουμε τα τελευταία χρόνια, διαχρονικά, τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους στον ΟΟΣΑ. Κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.
Και βέβαια, όπως και για την Κύπρο, έτσι και για την Ελλάδα η δημοσιονομική υπευθυνότητα αποτελεί μία μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα της οικονομικής μας πολιτικής. Είναι ακριβώς αυτή η δημοσιονομική υπευθυνότητα η οποία μπόρεσε και κατέστησε την Ελλάδα πάλι αξιόπιστη. Ήταν αυτή η δημοσιονομική υπευθυνότητα που μας επέτρεψε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις σε αριθμό-ρεκόρ και μέσα από αυτές τις επενδύσεις ταυτόχρονα να κινητοποιήσουμε και εγχώριες επενδύσεις, έτσι ώστε να πετυχαίνουμε το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη μείωση του επενδυτικού κενού που μας χώριζε από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και βέβαια, το μήνυμα το οποίο θέλω να σας μεταφέρω είναι ότι θέλουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις, θέλουμε τα κυπριακά κεφάλαια συμμέτοχα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Διότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ο ελληνικός δυναμισμός και η κυπριακή δημιουργικότητα να συναντηθούν σε συμπράξεις που θα αντιμετωπίσουν σημαντικές περιφερειακές αλλά -γιατί όχι;- παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις: στην ενέργεια, στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στο μεταποιητικό εμπόριο, με αιχμή τα μοναδικά προϊόντα τα οποία οι χώρες μας μπορούν να προσφέρουν, αλλά τολμώ να πω και στην τεχνολογία, όπου η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες, αλλά μας θέτει αντιμέτωπους και με πολύ μεγάλες προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Στην Ελλάδα, αγαπητέ Νίκο, ολοκληρώσαμε μόλις πριν από λίγες μέρες και μου κατατέθηκε και επίσημα η ελληνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προσδιορίζει με σαφήνεια τις προτεραιότητές που πρέπει να αναπτύξει η χώρα μας, προκειμένου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα τεράστια οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης.
Για να βελτιώσουμε, παραδείγματος χάρη, την παραγωγικότητα στο δημόσιο τομέα, για να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα δυναμικών επιχειρήσεων που θα αναπτύσσουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης από την δική μας γειτονιά, από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά, ταυτόχρονα, και η οριοθέτηση ενός κανονιστικού ρυθμιστικού πλαισίου, που από τη μία θα δίνει κίνητρα και από την άλλη θα προστατεύσει τους πολίτες μας και ειδικά τους πιο ευάλωτους, τα παιδιά μας, τους εφήβους μας, από τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτές είναι μεγάλες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, όχι μόνο στα πλαίσια της σύμπραξης Ελλάδας και Κύπρου. Είναι μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πια, με αυξημένη αξιοπιστία, μπορούμε να πρωταγωνιστούμε σε αυτές τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να μη συζητάμε μόνο για τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες. Αυτή είναι μία μεγάλη κατάκτηση την οποία έχουμε πετύχει, η οποία ενισχύει συνολικά το κύρος του Ελληνισμού.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσες και σε όσους εργάστηκαν και κόπιασαν για την υλοποίηση αυτού του φόρουμ και εύχομαι κατά τη διάρκεια των εργασιών του να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα, που θα τονώσουν ακόμα περισσότερο την διμερή μας συνεργασία. Είμαι βέβαιος ότι και στο επόμενο φόρουμ, το οποίο θα γίνει πάλι με τη σειρά του στην Αθήνα, θα μπορούμε να βρεθούμε και πάλι και να καταγράψουμε την πολύ σημαντική πρόοδο την οποία θα έχουμε πετύχει, στα πλαίσια των διμερών οικονομικών μας σχέσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις