Δημοσκόπηση Marc: Στο 31% η ΝΔ, 18,7% το ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ 7,8%, Κίνημα Δημοκρατίας 5,2% – Εννέα κόμματα στη Βουλή
Εννέα κόμματα θα έμπαιναν στη Βουλή αν είχαμε σήμερα εκλογές - Δεν υπέστη απώλειες από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά η κυβέρνηση - Μεγαλύτερο «αγκάθι» αποτελεί η ακρίβεια για το Μέγαρο Μαξίμου. Δύσκολη η αυτοδυναμία
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, θα προέκυπτε Βουλή με εννέα κόμματα, χωρίς να αποκλείεται και δέκα. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να καταγράφει αύξηση σε σχέση με το ποσοστό της στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, φτάνοντας στο 31% (στην εκτίμηση ψήφου) έναντι 28,31%.
Ωστόσο, το ποσοστό αυτό παραμένει αρκετά μακριά από τα επίπεδα αυτοδυναμίας βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Στη δεύτερη θέση εδραιώνεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρουσιάζει άνοδο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο να ξεπερνά το όριο του 20%.
Την 3η θέση καταλαμβάνει το ΚΚΕ, αφήνοντας τέταρτο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος οριακά ξεπερνά την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Πάνω από το 5% το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη. Την είσοδο στη Βουλή δείχνει να εξασφαλίζει και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc, τα ποσοστά της Βουλής αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές θα είχαν ως εξής:
• Νέα Δημοκρατία 31%
• ΠΑΣΟΚ 18,7%
• ΚΚΕ 8%
• ΣΥΡΙΖΑ 7,8%
• Ελληνική Λύση 7,7%
• Κίνημα Δημοκρατίας 5,2%
• Πλεύση Ελευθερίας 5,2%
• Φωνή Λογικής 4,5%
• Νίκη 3%
Η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της κυβερνητικής παράταξης, αλλά σε ποσοστά που προσομοιάζουν περισσότερο με ευρωεκλογές και λιγότερο με εθνικές εκλογές (31% στην εκτίμηση ψήφου), σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη εδραίωση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, αλλά σε απόσταση από την κορυφή (με εκτιμώμενο ποσοστό της τάξης του 18,7%), συνιστούν έναν νέο -και πολύ πιο αδύναμο από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν- δικομματισμό, αφού το άθροισμα της πιθανής δύναμης των δύο κομμάτων κινείται κάτω από το 50% του εκλογικού σώματος.
Η διάχυτη ρευστότητα, η οποία καταγράφεται στα στοιχεία της μέτρησης για την πρόθεση ψήφου, ενισχύεται περαιτέρω από τη μεγάλη διασπορά της ψήφου στα δεξιά της Ν.Δ., όπου ελπίζουν να εκλέξουν βουλευτές τρία κόμματα (Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής και Νίκη) με συνολική δύναμη 15,2% και στα αριστερά της νεόκοπης αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου… συνωστίζονται διεκδικώντας κοινοβουλευτικά έδρανα άλλοι τέσσερις κομματικοί σχηματισμοί (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Δημοκρατίας και Πλεύση Ελευθερίας), που συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστά της τάξης του 26,2%.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο σχηματισμός βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος μετά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες, όπως επιμένει να διαβεβαιώνει με κάθε αφορμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα γίνουν το 2027 με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα», θα αποτελεί μια πολύ δύσκολη πολιτική άσκηση. Αφενός διότι η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με ένα ποσοστό της τάξης του 31%, όπως είναι η εκλογική δύναμη που εκτιμάται ότι θα έχει με βάση τα ευρήματα της έρευνας της Marc, εξασφαλίζει μόλις 123 έδρες στην επόμενη Βουλή και αφετέρου επειδή το μοναδικό άθροισμα που δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι η συνεργασία της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ (178 βουλευτές). Συνεργασία, η οποία, ωστόσο, εφόσον υλοποιούνταν, θα έφερνε το ΚΚΕ, που είναι τρίτο με 8%, σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ποιόν από τους πολιτικούς αρχηγούς εμπιστεύεστε περισσότερο
Ο νυν πρωθυπουργός είναι μακράν μπροστά και στις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα για τον πολιτικό αρχηγό που εμπιστεύονται περισσότερο στο τιμόνι της χώρας. Προηγείται με ποσοστό 34,2%, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά με τον κ. Ανδρουλάκη να προτιμάται από το 8,5%, τον κ. Φάμελλο από το 6,1%, τον κ. Κασσελάκη από το 5,9%, τον κ. Βελόπουλο και την κυρία Κωνσταντοπούλου από 5%.
Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το ποσοστό των πολιτών που αξιολογεί θετικά την έως τώρα θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέρχεται στο 39,6% επί του συνόλου του δείγματος της έρευνας. Θετικά διακείμενοι είναι τα τρία τέταρτα (74,8%) των ψηφοφόρων της Ν.Δ., καθώς και ένας στους τρεις (31,8%) ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Το 64,7% τάσσεται υπέρ του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας. Αντίθετα μειοψηφική, με ποσοστό 28,8%, είναι η άποψη εκείνων που τάσσονται υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης και της διακοπής κάθε συνομιλίας. Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (με 80%) είναι οι πιο ένθερμοι οπαδοί της προσέγγισης, ενώ ακολουθούν οι οπαδοί του ΚΚΕ (69,8%), του ΠΑΣΟΚ (64,2%) και του ΣΥΡΙΖΑ (62,5%). Στον αντίποδα, υπέρ της διακοπής των συνομιλιών πλειοψηφούν (59,7%) όσοι ψηφίζουν Ελληνική Λύση, όπως και όσοι επιλέγουν άλλα μικρότερα κόμματα (53,1% κατά του διαλόγου).
Στο ερώτημα αν είναι αποτελεσματικά τα μέτρα για την ακρίβεια, η πλειοψηφία , ήτο το 78,6% , απαντά «όχι και μάλλον όχι»
Πηγή: protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις