Παύλος και Νικόλαος κατέθεσαν αίτηση για ιθαγένεια στο Ληξιαρχείο Αθηνών – «Ντε Γκρες» το επώνυμο που διάλεξαν
Την αίτηση για να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια υπογράφουν , δέκα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Πρόκειται για τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και τα πέντε παιδιά του Παύλου -
Τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου , εκπροσωπούμενα από τον Παύλο και τον Νικόλαο, κατέθεσαν το πρωί της Πέμπτης μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους – τη σχετική αίτηση για την ιθαγένεια στο Ληξιαρχείο Αθηνών. Το επίθετο που επέλεξαν είναι το «Ντε Γκρες».
H απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από την τέως βασιλική οικογένεια αποτελούσε επιθυμία του πατέρας τους καθώς την είχε απωλέσει με το νόμο Βενιζέλου του 1994. Το επίθετο που επέλεξαν είναι το «Ντε Γκρες», ενώ συνολικά 10 μέλη της βασιλικής οικογένειας υπογράφουν την αίτηση. Πρόκειται κατά πληροφορίες, για τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά και τα πέντε παιδιά του Παύλου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Θανάσης Μπαλέρμπας: «Δεν έχουν ταυτότητα και ελληνικό διαβατήριο, διότι πολύ απλά δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτών, προφανώς έχουν ιθαγένεια αλλοδαπής χώρας, έχουν διαβατήριο Δανίας, αλλά είναι άγνωστο τι επώνυμο γράφουν αυτά τα διαβατήρια». Ερωτηθείς για το επώνυμο «Ντε Γκρέτσια» που χρησιμοποιούσε ο πατέρας τους στο δανέζικο διαβατήριο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι «το πώς μια αλλοδαπή αρχή καταγράφει το όνομα ενός πολίτη της είναι δικό της θέμα, δεν είναι δικό μας».
Όπως συμπλήρωσε: «Πρόκειται για προσωπική επιλογή». Όσον αφορά την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας για τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας ο κ. Μπαλέρμπας τόνισε ότι αυτό «δεν συνιστά χορήγηση ή απόδοση, αλλά γίνεται μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας».
Με βάση το θεσμικό πλαίσιο του νόμου Βενιζέλου από το 1994 επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, θα μπορούσαν να ζητήσουν την επανάκτηση της όλα τα μέλη, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Εφόσον διατυπωθεί ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασµού στο Σύνταγµα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύµατος της Προεδρευοµένης Κοινοβουλευτικής ∆ηµοκρατίας και του αποτελέσµατος του δηµοψηφίσµατος της 8ης ∆εκεµβρίου 1974, µε το οποίο καθορίσθηκε κατά τρόπο µη υποκείµενο σε µεταβολή η µορφή του πολιτεύµατος.
β) Εφόσον δηλωθεί, ρητά και ανεπιφύλακτα, ενώπιον του ιδίου ληξιάρχου παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις, οι οποίες συνδέονται µε την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώµατος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου.
γ) Εφόσον συντελεσθεί εγγραφή στα µητρώα αρρένων ή τα δηµοτολόγια δήµου ή κοινότητας του κράτους µε όνοµα, επώνυµο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόµον στοιχεία ταυτότητας…. ∆ιαβατήρια, ταξιδιωτικά και άλλα συναφή έγγραφα που έχουν χορηγηθεί στα πρόσωπα αυτά ακυρώνονται αυτοδικαίως, εφόσον δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις».
Σημειώνεται πως ο πρώτος που έκανε χρήση τον νόμο Βενιζέλου ήταν ο Μισέλ ντε Γκρες, ο οποίος μαζί με τις κόρες του αποποιήθηκαν τους τίτλους ευγενείας, που – ούτως ή άλλως – δεν αναγνωρίζει το ελληνικό Σύνταγμα και έτσι από πρώην πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας πήρε το επίθετο ντε Γκρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις