Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα στις 18:30 συνάντηση στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

Ο κ. Αλιβιζάτος είναι επικεφαλής της άτυπης πενταμελούς Επιτροπής παρακολούθησης και διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας, που συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2019 με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση, έρευνες σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο και μία ιδιαίτερα αιχμηρή τοποθέτηση του συνταγματολόγου, επικεφαλής της επιτροπής για την αστυνομική βία, Νίκου Αλιβιζάτου προκάλεσαν τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, που, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ενόχλησαν το Μαξίμου και τα οποία η αντιπολίτευση οδηγεί πλέον και στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε, η επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019, «έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει» επειδή δεν υπήρξε «κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».

Το πόρισμα

Μετά από εξέταση είκοσι περιστατικών, το πόρισμα Αλιβιζάτου – που παρουσιάζει η εφημερίδα «τα ΝΕΑ» – είχε προβεί σε συστάσεις, με πρώτη «την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα».

Συγκεκριμένα, το πόρισμα, για το οποίο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν άμεσα συζήτηση στη Βουλή παρουσία των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Αλιβιζάτου, προτάσσει το βασικότερο πρόβλημα: την ατιμωρησία – με άλλα λόγια σκιαγραφεί ότι ΕΔΕ και έρευνες δεν καταλήγουν σε επιβολή κυρώσεων.

«Αν και εκ παραδόσεως η Ελληνική Αστυνομία έχει δώσει και εξακολουθεί να παρέχει αρκετές αφορμές δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα όργανά της εμπλέκονται σε περιστατικά αστυνομικής βίας περισσότερο από τα όργανα άλλων ευρωπαϊκών χωρών» αναφέρει η επιτροπή στο γενικό συμπέρασμά της και τονίζει ευθέως ότι «ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων».

Και ενώ επισημαίνεται ως αποφασιστικό βήμα η εμπλοκή του Συνηγόρου του Πολίτη, διαπιστώνονται μεταξύ άλλων «απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. να συνεργαστούν με τον Συνήγορο», «μεροληψία» και «πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων». Ανάμεσα στις προστάσεις ήταν ενδεχόμενη μετατροπή της επιτροπής σε ανεξάρτητο – νομοθετικά προβλεπόμενο – όργανο, η εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛ.ΑΣ., η συστηματική διδασκαλία του δικαίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αστυνομικές σχολές κ.ά.

Ταχεία διερεύνηση

Με φόντο τις σοβαρές αιχμές του καθηγητή, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σχολίασε ότι «οι προτάσεις υλοποιούνται μία προς μία» και πως τα περιστατικά εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα «δεν γίνονται ούτε με τηλεδικαστήρια στα σόσιαλ μίντια ούτε άλλου τύπου εικασίες». Από την πλευρά του ο Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε για ταχεία διερεύνηση των γεγονότων και χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25, λέγοντας ότι «η δημοκρατία κινδύνευσε επί των δικών τους ημερών». Κατά τον ίδιο, όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν εμφατικά, υπήρχαν κατ’ επανάληψη καταγγελίες για συνωστισμό στη συγκεκριμένη πλατεία, σημειώθηκαν τραυματισμοί δύο αστυνομικών και έγιναν 11 συλλήψεις. Σύμφωνα με την κυβερνητική γραμμή, τα γεγονότα (η διοργάνωση πορείας με συνθήματα κατά της κυβέρνησης, τρικάκια κ.λπ.) δεν ήταν αυθόρμητα. «Οι εικόνες μας ενόχλησαν όλους και τα περιστατικά διερευνώνται. Αυτά τα ανακλαστικά που δημιούργησαν δεν αλλάζουν την αλληλουχία των γεγονότων», υποστήριξε η Πελώνη, κατηγορώντας τον Τσίπρα ότι επιχειρεί να δημιουργήσει «πλατείες νεοαγανακτισμένων», αφού «τα τρικάκια (σ.σ. της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ) δεν ήταν τυχαία, δεν τυπώθηκαν μέσα σε δέκα λεπτά».

Ηδη ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανεβάσει τους τόνους κάνοντας λόγο για «κρεσέντο φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας» σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έκανε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «διχάζει, προκαλεί με τον αυταρχισμό της και ευνοεί όσους επιδιώκουν την αναταραχή» καταλόγισε η Φώφη Γεννηματά, ενώ το ΚΚΕ χαρακτήρισε «συνειδητή κυβερνητική πολιτική» τις «στρατιωτικού χαρακτήρα περιπολίες σε γειτονιές».

Εισαγγελική έρευνα

Στο μεταξύ η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του επικεφαλής της ποινικής δίωξης, εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη, ο οποίος καλείται με βάση το αποδεικτικό υλικό να προχωρήσει στο επόμενο καθοριστικό βήμα, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος όσων προκύψουν ενδείξεις για τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Επιπλέον ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός κατέθεσε επείγουσα αναφορά στον Χρυσοχοΐδη για την απόδοση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΔΣΑ Μιχάλης Καλαντζόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις