Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν διήρκεσε περίπου μια ώρα.

Τη δέσμευση της Γαλλίας στη γαλλοελληνική στρατηγική συνεργασία επαναβεβαίωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό υπογραμμίζει ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας (10.02.2025) το Ελιζέ για τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Παρίσι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα στο Παρίσι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τα αμυντικά ζητήματα, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Γαλλίας τόσο στη διμερή στρατηγική συνεργασία, όσο και υπέρ της ασφάλειας της Ελλάδας, αναφέρει η ανακοίνωση του Ελιζέ.

Κατά τα λοιπά οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, έδωσαν έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και σε θέματα άμυνας. Υπενθυμίζεται πως βρισκόμαστε μία εβδομάδα μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών και έτσι, Μητσοτάκης και Μακρόν συμφώνησαν ότι χρειάζεται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη, εφόσον θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης, για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει στον Γάλλο πρόεδρο για δεύτερη φορά εντός λίγων ημερών το ζήτημα της πιθανής πώλησης των πυραύλων Μέτεορ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα και  διήρκεσε μία ώρα, και κατά τη διάρκεια της πραγματοποιήθηκε συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μία εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη Σύνοδο για τη Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

‘Όπως είπε η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά ως ένας συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων γύρω από τον κρίσιμο αυτό τομέα.Και επισήμανε ότι:
Είμαστε μια χώρα η οποία μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, και είμαστε μια χώρα η οποία ήδη χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο Παρίσι

«Η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά ως ένας συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων γύρω από τον κρίσιμο αυτό τομέα.

Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μία συνεκτική εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη. Είμαστε μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το «AI Factory», μια σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μια χώρα η οποία έχει εξαιρετικά πλούσιο επιστημονικό ταλέντο που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε μια χώρα στην οποία πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει, δημιουργώντας μεγάλα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων, μεγάλα data centers.

Είμαστε μια χώρα η οποία μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, και είμαστε μια χώρα η οποία ήδη χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Προσβλέπω σε μια σειρά από ουσιαστικές συναντήσεις και στη δυνατότητά μας, όπως είπα, όχι απλά να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουμε στη χώρα μας μια «επανάσταση παραγωγικότητας», αλλά να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και εκείνα τα πεδία όπου χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειές της.

Θα αναφέρω εδώ ενδεικτικά, για ακόμη μια φορά, τα ζητήματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων, ένα ζήτημα το οποίο με απασχολεί προσωπικά πολύ και στο οποίο η Ελλάδα έχει ήδη παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας και οι έφηβοί μας δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις ως προς την ψυχική τους υγεία, ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πληροφορίες που τυγχάνουν επεξεργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη.

Oι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Action Summit), με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google και υλοποιεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης διεθνώς και η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα προστατεύει τους χρήστες, αλλά δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Συζητήθηκαν ακόμη οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Deepmind και το οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο startups, όσο και σε επίπεδο έρευνας και επιστήμης. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε πιθανή επίσκεψη του Demis Hassabis στην Αθήνα τους επόμενους μήνες.
Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμη ο James Manyika, αντιπρόεδρος για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Κοινωνία της Google.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον Chris Lehane, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της OpenAI. Επί τάπητος βρέθηκε το θέμα της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμογών της σε υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στην Ευρώπη.

Ανταλλάγησαν ακόμα απόψεις για την εξέλιξη της τεχνολογίας των data centers, με έμφαση στις ενεργειακές τους ανάγκες.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον Börje Ekholm, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ericsson. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος και η εξέλιξη των ψηφιακών εφαρμογών επικοινωνίας και τηλεπικοινωνιών και η όλο και αυξανόμενη σημασία της συνδεσιμότητας, καθώς όλο και περισσότερες συσκευές και εφαρμογές θα χρησιμοποιούν δίκτυα κινητών επικοινωνιών στο μέλλον.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις