Διαφορά 14, 2 μονάδων καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, τρίτο κόμμα η Ελληνική Λύση, διπλασιάζει τα ποσοστά της η Πλεύση Ελευθερίας, το 71% των πολιτών πιστεύει ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη στην διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών , σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA δείχνει ότι βαθαίνει η δυσαρέσκεια της κοινωνίας για την ακρίβεια αλλά και την κρίση θεσμών, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατορθώνει να υποδεχτεί αυτή τη δυσαρέσκεια.

Η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώνεται στην υποχώρηση τόσο της δημοτικότητας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της κυβέρνησης, στην επιδείνωση των οικονομικών προσδοκιών των ερωτωμένων αλλά και στην εμπεδωμένη, όπως φαίνεται, πεποίθηση ότι υπήρξε απόπειρα συγκάλυψης σε σχέση με τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών.

Την ίδια στιγμή, όμως, η δημοσκόπηση δείχνει ότι δεν είναι οι βασικοί σχηματισμοί της αντιπολίτευσης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που ενισχύονται, καθώς ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να μην κατορθώνει να καταγράψει πολιτική δυναμική, αφού καταγράφεται υποχώρηση τόσο ως προς την πρόθεση και εκτίμηση ψήφου όσο και ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα
Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά 14,2 μονάδων από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα ακόλουθα:
ΝΔ 28,8%
ΠΑΣΟΚ 14,6%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 10,3%
ΚΚΕ 9,1%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 8,9%
ΣΥΡΙΖΑ 7,6%
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 4,8%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 3,3%
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 3,2%

Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα εξής:

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ φτάνει τις 11 μονάδες

ΝΔ: 22,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 5,9%
ΠΑΣΟΚ: 11,3%
ΚΚΕ: 7%
Σπαρτιάτες: 0,3%
Ελληνική Λύση: 7,9%
ΝΙΚΗ: 1,9%
Πλεύση Ελευθερίας: 6,9%
ΜέΡΑ25: 2%
Νέα Αριστερά: 2,5%
Φωνή Λογικής: 3,7%
Κίνημα Ελευθερίας: 2,4%
Λοιπά: 3,2%
Άκυρο-Λευκό: 5%
Δεν θα ψηφίσουν: 7,3%
Αναποφάσιστοι: 8,1%
ΔΑ: 2,3%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 10,4

Η πορεία της χώρας

Η χώρα πάει προς τη λάθος κατεύθυνση λέει το 68% ενώ προς τη σωστή το 26%, ενώ ένα 5% λέει ούτε σωστή, ούτε λάθος.

Στα σημαντικότερα προβλήματα της χώρα οι απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:
Ακρίβεια 27%
Οικονομία 21%
Κρίση θεσμών 12%
Διαφθορά 6%
Ανασφάλεια/ανεπάρκεια κυβέρνησης 5%

Αξιολόγηση κυβέρνησης
Αρνητική 68%
Θετική 24%
ούτε θετική, ούτε αρνητική 7%

Αυτό μεταφράζεται και σε αποδοκιμασία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που βλέπει τις αρνητικές γνώμες να φτάνουν το 67%, το υψηλότερο των τελευταίων μηνών, και τις θετικές να υποχωρούν στο 28%, το χαμηλότερο των τελευταίων μηνών. Οι θετικές γνώμες υποχωρούν κυρίως σε δύο πολιτικούς αυτοπροσδιορισμούς: στους κεντροαριστερούς και σε όσους δηλώνουν δεξιοί.

Αντίστοιχα, σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, έχουμε μια αρνητική αποτίμηση. Οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 75% (67% τον περασμένο μήνα και 58% τον Δεκέμβριο) και οι θετικές γνώμες από 28% τον Δεκέμβριο και 20% τον Ιανουάριο, υποχωρούν στο 14%), με ιδιαίτερη υποχώρηση τους κεντροαριστερούς και κεντρώους ψηφοφόρους.

Όμως, πέρα από την αποδοκιμασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη δημοσκόπηση έχουμε μια αρνητική αξιολόγηση και του Νίκου Ανδρουλάκη, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι αρνητικές γνώμες αυξάνονται στο 72% από 64% τον Ιανουάριο και 57% τον Δεκέμβριο, την ώρα που οι θετικές γνώμες υποχώρησαν από το 29% τον Δεκέμβριο και 24% τον Ιανουάριο, σε 18% τον Φεβρουάριο. Η μεγαλύτερη υποχώρηση των θετικών γνωμών καταγράφεται στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου (κεντροαριστεροί, κεντρώοι και κεντροδεξιοί

Ανοιχτή πληγή τα Τέμπη για την κοινωνία – εμπεδωμένη πεποίθηση για κυβερνητική συγκάλυψη
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι τα Τέμπη παραμένουν μια ανεπούλωτη πληγή στη συνείδηση της κοινωνίας και βασική παράμετρος μιας δυσπιστίας απέναντι στη λειτουργία των θεσμών.

Έτσι το 71% πιστεύει ότι υπάρχει κυβερνητική προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών και μόνο το 26% θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί και θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν. Η μικρή ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε σχέση με τον ιδιαίτερα φορτισμένο ως προς το θέμα αυτό Ιανουάριο δεν δείχνει να αλλάζει τη γενική εικόνα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η κυβέρνηση αμφισβητείται ως προς το συγκεκριμένο θέμα από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα των ψηφοφόρων. συμπεριλαμβανομένων όσων δηλώνουν δεξιοί. Μόνο σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί – τον σκληρό πυρήνα του εκλογικού ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας – βλέπουμε να είναι πλειοψηφική η εμπιστοσύνη στην αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 29% μονάδες, ενώ 36% απαντά «Κανένας». Ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης (7), Κυριάκος Βελόπουλος (6), Ζωή Κωνσταντοπούλου (5), Δημήτρης Κουτσούμπας (3), Στέφανος Κασσελάκης (3), Σωκράτης Φάμελλος (3), Αφροδίτη Λατινοπούλου (2), Αλέξης Χαρίτσης (1).

Υποχώρησε η δημοφιλία του ΠτΔ κ. Κωνσταντίνου Τασούλα – Θετική αποδοχή του νέου ΠτΒ Νικήτα Κακλαμάνη
Η αναγγελία της υποψηφιότητας και η εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας μάλλον δεν ευνόησαν τη δημοφιλία του, καθώς οι αρνητικές γνώμες αυξήθηκαν στο 56% και οι θετικές γνώμες υποχώρησαν στο 27%. Αντιθέτως, φαίνεται ότι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης έχει μια αρκετά θετική αποδοχή, καθώς έχει 50% θετικές γνώμες και 38% αρνητικές.


Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών
Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών (θετικές / μάλλον θετικές γνώμες), έχουμε και εδώ την υποχώρηση της δημοτικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη, την ώρα που η Ζωή  Κωνσταντοπούλου και ο Δημήτρης Κουτσούμπας δείχνουν να έχουν τις περισσότερες θετικές γνώμες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook