Ξεκίνησε στις 10:00 στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών.

H συζήτηση στη Βουλή γίνεται μετά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για ενδεχόμενα αδικήματα του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, αναφορικά με το μπάζωμα στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους 57 νεκρούς .

Η σημερινή διαδικασία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, για τις τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, για το μπάζωμα στο πεδίο της τραγωδίας των Τεμπών, διεξάγεται στον απόηχο των μεγάλων συλλαλητηρίων της Παρασκευής (28.02.2025).

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας εισηγητής είναι ο Λάκης Βασιλειάδης, από το ΠΑΣΟΚ η Μιλένα Αποστολάκη και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Κόκκαλης. Το λόγο από την πλευρά της κυβέρνησης, αναμένεται να λάβουν ο Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Φλωρίδης καθώς και ο Θάνος Πλεύρης.

Η συζήτηση διεξάγεται με τη διαδικασία της γενικευμένης συζήτησης Επερώτησης και έχει οργανωθεί σε τρεις κύκλους ομιλητών. Στον πρώτο κύκλο, των «κατά προτεραιότητα ομιλητών», προηγήθηκε η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε την πρόταση και θα ακολουθήσουν βουλευτές κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.

Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος και οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, υπουργοί, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, επιτρέπεται η εμφάνιση ενώπιον του σώματος του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση, (σ.σ. ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος) προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του, αλλιώς, έχει δικαίωμα να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, που αναμένεται να διαρκέσει 10 με 12 ώρες, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση ή μη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, άλλως η πρόταση απορρίπτεται.

Για την Τετάρτη έχει οριστεί η διεξαγωγή της προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Το σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τις τελευταίες ώρες έχει αναπτυχθεί ισχυρός προβληματισμός στην αντιπολίτευση για το κατά πόσο θα ήταν χρήσιμη η σχετική συζήτηση από τη στιγμή που θα ακολουθήσει η τριήμερη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας.

Οι προ 16μήνου προτάσεις για σύσταση προανακριτικής για την «717»
Προ 16μήνου είχαν κατατεθεί στη Βουλή, και συζητηθεί από κοινού στην ολομέλεια του σώματος, δύο προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της εκτέλεσης της σύμβασης «717» για την «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς Σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας» που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ (κατά των πρώην υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή), και ο ΣΥΡΙΖΑ (κατά των πρώην υπουργών Κ. Καραμανλή, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη, και Χρ. Σπίρτζη). Οι δύο αυτές προτάσεις είχαν απορριφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” μίλησε η πρόεδρος του κόμματος “Πλεύση Ελευθερίας”, Ζωή Κωνσταντοπούλου από το περιστύλιο της Βουλής με αφορμή τη σημερινή συζήτηση της πρότασης για προανακριτική επιτροπή, σε βάρος του Χρήστου Τριαντόπουλου, ζητώντας να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα “εξετασθεί πρώτος ως μάρτυρας ο κ. Μητσοτάκης”.

Ξεκινώντας η πρέδρος της “Πλεύσης Ελευθερίας” είπε πως σήμερα είναι μια σημαντική μέρα καθώς είναι “η πρώτη κοινοβουλευτική μέρα μετά από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της Παρασκευής”.

Υποστήριξε ότι μόνο στην Αθήνα ήταν πάνω από 1 εκατομμύριο ο κόσμος που συγκεντρώθηκε “και ας εκτίμησε η αστυνομία ότι ήταν 180 χιλιάδες”.

Τόνισε ότι ο κόσμος έστειλε μήνυμα αποδοκιμασίας στη συγκάλυψη που γίνεται. “Η 28η Φλεβάρη είναι μια κοινωνική πρόταση μομφής εναντίον της συγκάλυψης του κ. Μητσοτάκη”.

Είπε πως η αντιπολίτευση έχει πλέον “την υποχρέωση να φέρει αυτή τη πρόταση μομφής εντός του κοινοβουλίου με όλους τους τρόπους και να διεκδικήσει δικαιοσύνη με όλους τους τρόπους”, και πρόσθεσε πως ‘αυτό είναι μόνο η αρχή”. Όπως είπε η “Πλεύση Ελεθευθερίας” θα στηρίξει την πρόταση και θα είναι εκεί ως παράταξη. “Θα ζητήσουμε να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων. Θέλουμε να δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα εξετασθεί ως μάρτυρας ο κ. Μητσοτάκης. Τι συνεννόηση έκανε με τον κ. Τριαντόπουλο. Τι εντολή του έδωσε. Ο κ. Μητσοτάσκης οφείλει αντί να κρύβεται, να βγει ως ηγέτης, να πει την αλήθεια και να αναλάβει την ευθύνη του”.

Σχετικά με τη διαδικασία δήλωσε πως μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς της αντιπολίτευσης “θα κατατεθεί κοινή πρόταση όπως αυτή του περσινού Μαρτίου. Την συντάσσουμε, θα τη στηρίξουμε και θα την υπογράψουμε με βάση την εντολή του Έλληνα πολίτη”.

Κλείνοντας η κ. Κωνσταντοπούλου “προειδοποίησε” τον πρωθυπουργό να “ετοιμάζεται αύριο να μιλήσει. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη να μη μιλήσει. Πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για όλες τις μεθοδεύσεις της συγκάληψης και για το μπάζωμα, αφού η δράση του δύο χρόνια τώρα είναι δράση αποφυγής των ευθυνών του”.

Ο Πρόεδρος του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, σε δηλώσεις του στην ίδια εκπομπή, λίγο πριν εισέλθει στη Βουλή, τόνισε ότι το κατηγορητήριο θα πρέπει να διευρυνθεί και να διερευνηθούν οι ευθύνες και άλλων πολιτικών προσώπων.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία θα στηριχτεί στο πόρισμα της επιτροπής και θα επιχειρήσει να αθωώσει κάθε εμπλεκόμενο. Θα υποστηρίξει πως στην περίπτωση του μπαζώματος οι εμπλεκόμενοι ήταν απλοί παρατηρητές, αλλά αυτός που υπέγραψε ήταν ο πρώην υφυπουργός, Ιωάννης Τσακίρης σε γνώση του τότε υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου», είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκπομπή μίλησε και ο πρόεδρος της “Νέας Αριστεράς”, Αλεξης Χαρίτσης εξαπολύοντας πυρά προς τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι “ο Μητσοτάκης πρέπει να έρθει να απολογηθεί και να λογοδοτήσει” ενώ είναι υπέρ της συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook