Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, εκτός από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που εξέφρασε επιφυλάξεις.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τη νέα συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, εκτός από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που εξέφρασε επιφυλάξεις. Νωρίτερα, προβληματισμούς, ενστάσεις, διαφωνίες καθώς και προτάσεις, κατέθεσαν και οι 21 αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς οι οποίοι είχαν κληθεί στην Επιτροπή.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, αφού ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως η αναθεωρημένη Σύμβαση του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός έχει αποικιοκρατικό χαρακτήρα και είναι παράνομη ως προς το εθνικό και ευρωπαϊκό Δίκαιο, και άρα τίθενται ξεκάθαρα ζητήματα παράβασης καθήκοντος και απιστίας Υπουργών, καθώς και ότι η Σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί από τους Υπουργούς και την εταιρία και δεν επιδέχεται τροποποιήσεων ή βελτιώσεων, παρά μόνο έγκρισης ή απόρριψης, κατέθεσε ερωτήσεις προς τους Φορείς που συμμετείχαν στη σχετική συνεδρίαση.

Μεταξύ άλλων ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι «η Σύμβαση ορίζει, και άρα υποχρεώνει το ελληνικό Δημόσιο, να περιορίσει τους περιβαλλοντικούς όρους που μπορεί να θέσει, με κριτήριο το κόστος της εταιρείας».

Επίσης, έκανε αναφορά στο θέμα των θέσεων εργασίας προειδοποιώντας ότι «η εταιρεία δηλώνει ρητά πως δε δεσμεύεται ούτε για το επενδυτικό σχέδιο, ούτε για τις θέσεις εργασίας» και ότι όλα εξαρτώνται από την κερδοφορία της. «Άρα οι υποσχέσεις για ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης είναι υποκριτικές», σχολίασε.

Χαρακτήρισε μάλιστα τη σύμβαση αποικιοκρατική. «Υπάρχει άραγε άλλη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα όπου περιορίζονται σε τέτοιο βαθμό τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου; Υπάρχουν άλλες χώρες της Ευρώπης που συμβαίνει αυτό; Σε ποιες άλλες χώρες τα μεταλλευτικά δικαιώματα είναι μόνο 1,7% επί των ακαθάριστων εσόδων όταν παγκόσμια κινούνται από 5% έως 15%», διερωτήθηκε.

Τέλος, ο τομεάρχης Πειρβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η αναθεωρημένη Σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός δεν επιδέχεται τροποποιήσεων και ότι θα πρέπει να διερευνήσουμε ποιες είναι οι δυνατότητες προσφυγής στη Δικαιοσύνη. «Από ό,τι περιγράφεται στη Σύμβαση, το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και ο Δήμος και η Περιφέρεια δεν έχουν το δικαίωμα κάνουν οποιαδήποτε αγωγή ή οποιαδήποτε ένδικη παρέμβαση στο μέλλον, για τα επόμενα 25 ή 50 χρόνια, κατά της σύμβασης. Για το λόγο αυτό, η σύμβαση αυτή πρέπει να ακυρωθεί γιατί θα δημιουργήσει βάρη και κόστος για το ελληνικό δημόσιο, όπως και σοβαρά προβλήματα στην τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής» σημείωσε.

Απαντώντας σε αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «αμνήστευσης της εταιρίας για σωρεία παραβάσεων με καταδικαστικές αποφάσεις από τη δικαιοσύνη», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αντέτεινε ότι, με τη νέα σύμβαση, απλώς διευθετούνται υφιστάμενες διαφορές που μπορούν να προκληθούν από απαιτήσεις της εταιρίας τις οποίες διεκδικεί και εδράζονται σε αποφάσεις του ΣτΕ.

«Λύνουμε ένα πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την τακτική της άρνησής της σε επενδύσεις. Απαλλάσσεται και το ελληνικό δημόσιο και η εταιρία από οποιαδήποτε επίπτωση προκαλούν τα εξώδικα της εταιρίας προς το δημόσιο ελληνικό δημόσιο. Αυτό δεν είναι αμνηστία και δεν μπορείτε να παίρνετε διαζύγιο με την αλήθεια. Δεν γίνεστε πιστευτοί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε: «Με το άρθρο 11 γίνεται οριστική διευθέτηση των εξωδίκων της εταιρίας προς το δημόσιο και εδράζονται στο ρίσκο που πήρε σε βάρος της πλάτης του ελληνικού λαού ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς αυτό το ρίσκο το μηδενίζουμε και δεν μπορεί να εγείρει πια οποιαδήποτε αξίωση η εταιρία».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, υπεραμύνθηκε της τροποποίησης της συμφωνίας, τονίζοντας ότι «έχουμε μια νέα σύμβαση που αναφέρεται στο μέλλον». «Η δραστηριότητα της εταιρίας στη Χαλκιδική επέφερε μέχρι το 2020 τελικές επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ 126 εκατ. ευρώ και 1.650 άμεσες θέσεις εργασίας. Πού είναι το σκάνδαλο; Το σκάνδαλο είναι οι 500 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στις Σκουριές το 2018 με την παρακώλυση της επένδυσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά και να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στην περιοχή και νέες θέσεις εργασίας. Στο τέλος θα κριθούμε και ο λαός θα αποφασίσει ποιος θέλει να κυβερνά αυτόν τον τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε επίσης για τα μεταλλευτικά ανταποδοτικά τέλη που οφείλει να πληρώσει η εταιρία, σημειώνοντας ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ τα παρέλαβε με ποσοστό 1% επί της αξίας του μετάλλου στη τιμή ουγγιάς, όταν η τιμή είναι 900 ευρώ και στο 6% όταν φθάνει στα 1.800 ευρώ και τα αύξησε κατά 10% εφόσον ισχύσει η σύμβαση. Επίσης, έμφαση έδωσε και στη προστασία των δασών, τονίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες για να επιστραφούν τα εδάφη αφού αποκατασταθούν πλήρως, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και αυτών που παλαιότερα δεν είχαν αποκατασταθεί.

Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, που έκανε λόγο για «λεόντειο συμφωνία σε βάρος του δημοσίου», σημείωσε χαρακτηριστικά: «Λέτε ότι υπογράψαμε μια δήθεν λεόντειο σύμβαση με ευνοϊκούς όρους υπέρ της εταιρίας. Αν θέλαμε να κάνουμε μια τέτοια συμφωνία, δεν θα χρειαζόταν να διαπραγματευτούμε επί ενάμιση χρόνο. Θα το κάναμε σε ενάμιση μήνα. Έγινε μια σπουδαία διαπραγμάτευση και καταλήξαμε σε μια συμφωνία επ΄ ωφελεία του δημοσίου και πάνω από όλα των τοπικών κοινωνιών».

Τέλος, ο κ Σκρέκας έκανε δεκτή τη πρόταση του δημάρχου Αριστοτέλη, να συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση στην τεχνική επιτροπή αξιολόγησης, και δεσμεύτηκε ότι θα εκπροσωπείται με ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος του Δήμου, τον οποίο θα διορίζει ο υπουργός με υπόδειξη του δημάρχου της περιοχής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις