Για να πιούμε νερό όλοι μας (όταν έρθει η ώρα), απαιτείται ευρύτατη συνεργασία όλων μας!
Επειδή οι μνήμες - σε πολλούς - εξασθενίζουν ή και είναι επιλεκτικές (πολλοί νεότεροι ίσως και να τις αγνοούν) οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από όσα έχουν συμβεί - στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν - για να μην υποπέσουμε στα ίδια σοβαρά λάθη.
Γιατί – εκτός όλων των άλλων «δεν έχουμε πλέον χρόνο» – (δεν μας…περισσεύει) μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια καταστροφής της οικονομίας μας και έναν και πλέον χρόνο διάλυσης της κοινωνίας και των μικρομεσαίων (με αφορμή την αποκαλούμενη «πανδημία»).
Θυμάμαι ως νεαρός κοινοβουλευτικός συντάκτης, που για πρώτη φορά η Βουλή μετά την μεταπολίτευση (του 1974) είχε αποφασίσει να ανοίξει τον «Φάκελο της Κύπρου» (στην ουσία την προδοσία της Μεγαλονήσου από την ελληνική πολιτική ηγεσία). Ένα πολύ δύσκολο «ακανθώδες» θέμα, που ταλαιπωρεί μέχρι και σήμερα «όλους μας». Παρακολούθησα όλες τις εργασίες της επιτροπής, πήρα δεκάδες συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές, δημοσίευσα απόρρητα έγγραφα και συνομιλίες, έδωσα αποκλειστικά στη δημοσιότητα τα «πορίσματα» πριν αυτά δημοσιευτούν. Αποτέλεσμα; Μερικοί ωραίοι «τόμοι» για να κοσμούν την βιβλιοθήκη «σας» (εάν τους αποκτήσετε).
Λίγο αργότερα παρακολούθησα τις προανακριτικές επιτροπές για το «Σκάνδαλο Κοσκωτά». Πως ένας «τραπεζίτης» έκλεψε την Τράπεζα του – ίσως και με πολιτικές πλάτες – την Τράπεζα Κρήτης τότε, για να δημιουργήσει μεταξύ άλλων και Μέσα Ενημέρωσης. Ίντριγκες, δολοφονίες, τρομερή ένταση και πάθος εκλογές απανωτές, κυβερνήσεις διάφορες (από οικουμενικές μέχρι την κυβερνητική συνεργασία του ΚΚΕ με την…ΝΔ)! . Αποτέλεσμα; Ο Κοσκωτάς μπήκε μεν για ένα χρονικό διάστημα στη φυλακή (εδώ και καιρό είναι ελεύθερος) αλλά «το τι πραγματικά έγινε και από ποιους και γιατί» δεν το μάθαμε (επίσημα). Η για την ακρίβεια «δεν έχει γραφτεί ακόμη».
Το τι κακός χαμός έγινε με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις (τις υποκλοπές) δεν λέγεται. Δυο εξεταστικές επιτροπές και δυο προανακριτικές έγιναν – αν θυμάμαι κι εγώ καλά – σε διάρκεια τεσσάρων – πέντε χρόνων με κεντρικό «ήρωα -πρόσωπο» τον τότε πρόεδρο του ΟΤΕ αείμνηστο Θεοφάνη Τόμπρα (δεν υπήρχαν άλλοι πάροχοι τηλεφωνίας, ούτε βέβαια υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και Internet). Και με κατηγορούμενους κάθε φορά «διαφορετικά πολιτικά και μη πρόσωπα» – ανάλογα με την κυβερνητική πλειοψηφία (που παρέπεμπε τους πολιτικούς της αντιπάλους). Την πρώτη του – και αποκλειστική συνέντευξη – ο Θεοφάνης Τόμπρας έκανε την τιμή να μου την παραχωρήσει σε εμένα. Τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία της εποχής (γιατί για πρώτη φορά μίλησε το κεντρικό πρόσωπο «η πέτρα του σκανδάλου» για τις τότε πολιτικές διεργασίες). Αποτέλεσμα; Οι υποκλοπές συνεχίζονται ακόμη πιο…(θεαματικά) εμπλουτισμένες, πιο ωμές και στυγνά κυνικές για κάθε λογής και είδους «συμφέροντα» καθώς η τεχνολογία πλέον προσφέρει αμέτρητους τρόπους και μέσα για να το επιτύχει κάποιος «αυτό». Πόσα άραγε από τα γνωστά «βαλιτσάκια των υποκλοπών» διαθέτουν οι «επιχειρηματίες» με τους ιδιωτικούς στρατούς τους;
Ας σταματήσω εδώ, την μικρή αυτή αναδρομή στο (πρόσφατο) παρελθόν. Τα λέω όλα αυτά γιατί και χθες η βουλή αποφάσισε την σύσταση μιας προανακριτικής επιτροπής εναντίον ενός πρώην υπουργού με βαριά αδικήματα «διαφθοράς». Και όλα δείχνουν ότι η πλειοψηφία της βουλής θα παραπέμψει την υπόθεση στο «ειδικό δικαστήριο» για τα… περαιτέρω. Ήδη η παρούσα βουλή έχει παραπέμψει σε (άλλο) ειδικό δικαστήριο και έτερο κορυφαίο πρώην υπουργό με ακόμη βαρύτερα – κακουργηματικού χαρακτήρα – αδικήματα (και όσους θεωρήθηκαν ως…συνεργάτες του). Με άλλα λόγια το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε δυο ειδικά δικαστήρια με πολύ βαριές κατηγορίες σε δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο). Δεν γνωρίζω τι θα βγει από όλο αυτό, αλλά άκουσα από την χθεσινή συζήτηση στη βουλή την απάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην «απουσιάζουσα» Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Με δυο λόγια ότι θα κάνει τον «βίο αβίωτο» στην κυβέρνηση και τα σχέδια της από εδώ και στο εξής (το πως το γνωρίζει αυτός…) και ότι όταν και εάν επανέλθει σε θέση «κυβερνητικής εξουσίας» θα στηθούν πολύ περισσότερα ειδικά δικαστήρια για τους σημερινούς υπουργούς….(και τα στελέχη της ΝΔ).
Όμως…Σήμερα ακούσαμε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει ένα «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» (όπως το ονόμασε) λέγοντας ότι αυτό «το σχέδιο δεν αφορά μόνο μια κυβέρνηση, αφορά όλη την Ελλάδα» και ότι «η εμβέλεια του μετριέται σε δεκαετίες». Εξαιρετικά, θα έλεγε κανείς. Μπράβο. Αλλά μόνο με την ΝΔ; Με την αντιπολίτευση στα ειδικά δικαστήρια ή στα…κάγκελα; Με μια οικονομία και κοινωνία διαλυμένη; Κι αυτό το «Εθνικό Σχέδιο» – που πράγματι έχει απόλυτη ανάγκη η πατρίδα μας, κυριολεκτικά διψάει γι αυτό – πως και από ποιους θα υπηρετηθεί «μέσα στις επόμενες δεκαετίες»;
Όπως όλοι γνωρίζουμε (λίγο ή πολύ) η οικονομία καταρχήν και κατεξοχήν είναι «πολιτικό και κοινωνικό κλίμα». Πόσο μάλλον μια οικονομία όπως η Ελληνική που βασίζεται στις κάθε λογής και είδους «υπηρεσίες». Απαιτείται ηρεμία, αμοιβαία κατανόηση, συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, πολιτικός πολιτισμός και πολιτικές συμμαχίες – συνεργασίες στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο και εύρος. Φυσικά αποκλείονται οι κλέφτες, οι λωποδύτες και τα κάθε λογής και είδους αρπακτικά και καθάρματα. Και όσοι πολιτικοί έπαιξαν με την δημοκρατία και το δημόσιο χρήμα. Αυτοί όμως, σχετικά εύκολα μπορούν να βρεθούν. Μικρή χώρα είμαστε, όλοι γνωριζόμαστε «μεταξύ μας». Και η τεχνολογία πλέον βοηθάει «στο να γνωρίζουμε» ( εάν δεν υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες) .
Ας σκεφτούμε λίγο καλύτερα «που πάμε, με ποιους και γιατί». Γιατί νερό μπορεί να υπάρξει μπροστά ή δίπλα μας, αλλά ποιος θα το πιεί;
· Ο Νίκος Καραμπάσης είναι Δημοσιογράφος -Πολιτικός Επιστήμονας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις