Διπλωματική σύγκρουση σε ανώτατο επίπεδο: «Η απειλή πολέμου δεν συνάδει με σχέσεις καλής γειτονίας» είπε ο Δένδιας στον Τσαβούσογλου
Επεισοδιακές ήταν οι δηλώσεις Δένδια - Τσαβούσογλου μετά το τετ-α-τετ που είχαν το απόγευμα. Ο Έλληνας υπουργός επέπληξε την Άγκυρα «για παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο», μίλησε για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και έκανε λόγο «για fake news» σχετικά με το μεταναστευτικό.
«Ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις είναι αυτό που αφορά την απειλή πολέμου. Η στάση αυτή δεν συνάδει με νατοϊκό σύμμαχο ούτε με σχέσεις καλής γειτονίας, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που δεν συνάδει με δίκαιο της θάλασσας» είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:
«Το προσφυγικό από την άλλη πλευρά είναι ευρωτουρκικό ζήτημα. Απορρέει από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας το 2016. Ο κ. Τσαβούσουγλου μου εξέφρασε την επιθυμία για μία νέα συμφωνία. Υπάρχει όμως απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Έβρο το προηγούμενο διάστημα. Πρέπει επίσης να αποφεύγονται fake news που δυναμιτίζουν το κλίμα όπως αυτά που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα από συγκεκριμένους κύκλους. Έχουμε να κερδίσουμε πολλά από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τόνισε ακόμη και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διάκειται θετικά στο θέμα των ελεύθερων θεωρήσεων, αλλά υπό τον απαράβατο όρο του σεβασμού των ευρωπαϊκών κεκτημένων που περιλαμβάνουν το σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας.
Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα αλλά νομίζω ότι σήμερα έγινε ένα βήμα. Απευθύνω πρόσκληση στον Μεβλούτ να επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα» είπε ο Νίκος Δένδιας.
Νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε μιλήσει για την «“τουρκική μειονότητα” που ζει στην Θράκη»:
«Μιλήσαμε για την “τουρκική μειονότητα” που ζει στην Θράκη, για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές… Και οι δύο μειονοτικές ομάδες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο που θα οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη» είπε και δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε στήριξη για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά για τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, το ίδιο για χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία με αμοιβαία συνεργασία».
«Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική ή αρνητική για την Ελλάδα. Όμως στην ομιλία του ο ομόλογός μου έχει κάνει δηλώσεις οι οποίες είναι αρνητικές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι είναι Τούρκοι. Αυτό είναι μια καταπίεση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η απάντηση Δένδια
Απαντώντας ο Νίκος Δένδιας στις αναφορές Τσαβούσογλου είπες ότι «εάν εσείς εκφράζετε τέτοιου είδους προκλητικές κατηγορίες είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω».
«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος» είπε και συμπλήρωσε: «Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας… Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου».
«Οσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει… Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδας. Η νέα σελίδα προϋποθέτει τι κάνει κανείς λάθος και τι σωστό».
Η απάντηση Τσαβούσογλου για τη Λωζάνη
Ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «αν επικαλείται κανείς τη συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να δει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης μερικών νησιών».
«Λέτε μόνο αυτά που σας συμφέρουν. Στην Ανατολική Μεσόγειο οι διερευνητικές διαδικασίες τις Τουρκίας ήταν πλήρως νόμιμες. Γενικότερα στο θέμα της Αν. Μεσόγειου εμείς εμμένουμε στον δίκαιο διαμοιρασμού. Ως προς το Αιγαίο υπάρχει και το θέμα του εναέριου χώρου. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν αλλά όχι στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης που αναφέρει η συνθήκη της Λωζάνης»…
«Τα νησιά απειλούνται»
«Θέσατε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων ξεκινά από το 1930, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1970… Ελπίζω η αντιπαράθεση να μην ακύρωσε την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά» είπε χαμογελώντας ο κ. Δένδιας.
Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου συνέχισε: «Αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπούμε ο ένας στα παπούτσια του άλλου. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις