Η πρόταση του ΜέΡΑ25 για «ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στις τράπεζες»:

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Τον Ιούλιο του 2010 (Ν.3864/2010) ιδρύθηκε το ΤΧΣ, το όχημα εφαρμογής της ταξικής επιλογής των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά την επιταγή των δανειστών, είναι άλλωστε κοινή με την αντίστοιχη των εγχώριων ολιγαρχών εντολέων τους. Το ΤΧΣ ελέγχεται απόλυτα από την ΤΡΟΙΚΑ και χαράσσει κατά αποκλειστικότητα την τραπεζική/χρηματοδοτική πολιτική της χώρας. Η όποια εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική για τα κόκκινα δάνεια, για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για τις προμήθειες επί των συναλλαγών, ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών, που τσακίζουν τους μικρούς επαγγελματίες.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις εφαρμόζουν κατά γράμμα, άλλοτε με χαμόγελο, άλλοτε με “πόνο καρδιάς”, τις επιταγές της ολιγαρχίας χωρίς σύνορα για πώληση των κόκκινων δανείων σε αρπακτικά funds, για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ιδιώνυμα, για τον Ηρακλή, για τον Πτωχευτικό Νόμο, υπηρετώντας το πλιάτσικο της μικρής ιδιοκτησίας, το τέλος της ιδιοκατοίκησης, τη συγκεντροποίηση της αγοράς σε λίγους με την μεθοδευμένη έξοδο από αυτήν όλων των μικρών και των μεσαίων.

Τα εργαλεία υπάρχουν, το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει συγκεκριμένες, άμεσα εφαρμόσιμες κι εντός του ισχύοντος εθνικού και κοινοτικού θεσμικού πλαισίου προτάσεις για τη θεραπεία του τραπεζικού συστήματος – και ουχί των τραπεζιτών, που ανακόπτει άμεσα το καθοδικό σπιράλ της ιδιωτικής χρεοκοπίας και λειτουργεί γνησίως αναπτυξιακά προς όφελος της κοινωνίας των πολλών: σχέδιο Οδυσσέας για τα κόκκινα δάνεια, Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα «Αθηνά».

Τι πρέπει να γίνει

Ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας στις τράπεζες

Εθνικοποίηση τραπεζών μέσω της Εθνικής Εταιρείας Τραπεζικών Συμμετοχών: Η ενίσχυση της προϋπάρχουσας ύφεσης, λόγω της υγειονομικής πανδημίας, πολλαπλασιάζει καθημερινά τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και αναστέλλει τη σύναψη νέων εξυπηρετούμενων δανείων. Καθώς τα εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το βασικό κεφάλαιο των τραπεζών, είναι δεδομένο ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα χρειαστούν (για άλλη μια φορά) νέα ανακεφαλαιοποίηση, με κεφάλαια του Ελληνικού Δημοσίου. Με σκοπό να μην επαναληφθεί η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και η (χωρίς αντίκρισμα για την οικονομία) αύξηση του δημόσιου χρέους προς όφελος των ιδιωτικών τραπεζών το Ελληνικό Δημόσιο:

● Καταργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο υπό τον έλεγχο των δανειστών επέτρεψε στους ιδιώτες να ελέγχουν τις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο είχε την πλειοψηφία των μετοχών, με αποτέλεσμα την απώλεια των κεφαλαίων που το ίδιο δώρισε στις τράπεζες.

● Ιδρύει την Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών (ΕΕΤΣ), στην οποία θα περάσουν κοινές μετοχές των τραπεζών, σε περίπτωση νέας ανακεφαλαιοποίησης. Η ΕΕΤΣ θα ασκεί δημόσιο έλεγχο επί των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών – επιβάλλοντας τα απαραίτητα κουρέματα ιδιωτικών χρεών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που, χωρίς να ευθύνονται, επλήγησαν από την πανδημία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook