Reuters: Η Τουρκία τρέμει κυρώσεις από την ΕΕ όμοιες με των ΗΠΑ – Επιχειρεί προσέγγιση με Γαλλία
Ως μακρινή προοπτική εκτιμά το Reuters την επαναπροσέγγιση ΕΕ – Τουρκίας, ενόψει των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα, που αρχίζουν τη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Γιοζέπ Μπορέλ, είπε στο Reuters ότι είδε ένα «παράθυρο ευκαιρίας».
Ο Γιοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία, είπε στο Reuters ότι είδε ένα «παράθυρο ευκαιρίας», αλλά ότι η Άγκυρα πρέπει να «εγκαταλείψει αυτή τη γραμμή αντιπαράθεσης» και να αναζητήσει το διάλογο.
«Μετά από ένα πενταετές κενό που χαρακτηρίζεται από παράπονα για τους ισχυρισμούς της στα ύδατα της Μεσογείου, η Τουρκία συνεχίζει τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα τη Δευτέρα, στο πρώτο τεστ των ελπίδων της για να αντιστρέψει τις επιδεινούμενες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.
Το Reuters σημειώνει δε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστράτευσε για την προσέγγιση με τη Γαλλία έναν πρώην συμφοιτητή του Μακρόν στο Παρίσι…
Ένας Γάλλος διπλωμάτης δηλώνει ότι η τουρκική «επιχείρηση γοητείας» στο Παρίσι πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξεις, ενώ αναλυτής εκτιμά ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει με φόβο το ενδεχόμενο η Ευρώπη να συντονιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις κυρώσεις, με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ανάλυσή του το πρακτορείο, τη στιγμή που οι διπλωμάτες λένε ότι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης θα είναι ένας δύσκολος στόχος, οι διερευνητικές συνομιλίες ακολουθούν την απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε αμφισβητούμενα ύδατα που εξόργισαν την Ελλάδα και την Κύπρο και μια ύφεση στη ρητορική για τις ευρύτερες διαμάχες της Άγκυρας με την ΕΕ.
Θα μπορούσαν επίσης να ανοίξουν το δρόμο για επικείμενη επίσκεψη στην Τουρκία από ηγέτες της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές λένε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για βελτίωση των σχέσεων, αλλά μετά από χρόνια οργής για τους πρόσφυγες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θαλάσσιες αξιώσεις, τις στρατιωτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας και το διαιρεμένο νησί της Κύπρου, η επαναπροσέγγιση φαντάζει μια μακρινή προοπτική.
Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ για «στρατηγική τύφλωση» απέναντι στην Τουρκία, είπε στους πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα αυτό το μήνα, ότι ήταν έτοιμος να βελτιώσει τους δεσμούς. Οι διπλωμάτες λένε ότι θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από την αλλαγή τόνου και την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας από αμφισβητούμενα ύδατα για να σταματήσουν οι πιέσεις ορισμένων κρατών της ΕΕ για κυρώσεις στην Άγκυρα, τις οποίες οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το Μάρτιο.
«Δεν βλέπω καμία μεγάλη συμφιλίωση για να μας απομακρύνει από την πορεία από την οποία βρισκόμαστε. Θα χρειαστεί μια σημαντική χειρονομία από την Τουρκία», είπε ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε , μίλησε για «θετική ατμόσφαιρα» μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ και δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη τους επόμενους δύο μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις