Νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια: «Πέρασε» με 156 ψήφους – Καταψήφισαν η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη
Τα 2 επίμαχα άρθρα για την συνεπιμέλεια καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια από την Ολομέλεια της Βουλής μετά από έντονη κοινοβουλευτική συζήτηση.
Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Επί των άρθρων 7 και 13 για τα οποία υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και καταψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατία Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία το αποτέλεσμα έχει ως εξής:
– 156 ΥΠΕΡ για το άρθρο 7 που προβλέπει ότι η γονική μέριμνα θα ασκείται «από κοινού και εξίσου» από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο και 20 ΚΑΤΑ
– 156 ΥΠΕΡ για το άρθρο 13 που εισάγει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στον χρόνο που πρέπει να περνά το παιδί με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και 20 ΚΑΤΑ
Από το «στρατόπεδο» της ΝΔ τα επίμαχα άρθρα καταψήφισαν οι Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη.
Να σημειωθεί ότι το κόμμα δεν είχε θέσει ζήτημα «κομματικής πειθαρχίας» καθως το νομοσχέδιο αφορά κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα.
Από την ονομαστική ψηφοφορία ωστόσο είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί διαφωνούν με τα μέτρα προστασίας κατά του Covid που εφαρμόζονται στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες.
Το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε επίσης ότι αποχωρεί από την ονομαστική ψηφοφορία, διότι συνιστά παρωδία να διεξάγεται ονομαστική, μετά από αίτημα κόμματος που αποχωρεί. Από την ονομαστική ψηφοφορία αποχώρησε και το ΚΚΕ.
Οι διαφωνίες των πολιτικών αρχηγών
Ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να «ρυθμίσει» εν μέσω κοινοβουλευτικής καραντίνας και το θέμα της «συνεπιμέλειας». Πού είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος, ο πρωθυπουργός, να μας διαφωτίσει γιατί αποφάσισε και διέταξε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα; Γιατί φυγομαχεί ο κύριος Μητσοτάκης; Γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές κατηγορίες της κυρίας Γιαννάκου; Γιατί επιμένει να μεταφέρει την κουλτούρα της αντιπαράθεσης μεταξύ σχετικά λίγων διαζευγμένων γονέων στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου;».
Έντονη κι αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα άσκησε η Φώφη Γεννηματά στην παρέμβασή της στη Βουλή. Αφού θύμισε τις σημαντικές, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ, το 1983 και το 1996, τόνισε: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Απορρύθμιση θα γίνει. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες (και δικαστικές) διενέξεις, από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να αποσυρθεί και αντιπρότεινε την ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων στα πρότυπα άλλων χωρών.
Την αντίθεσή του κόμματος του στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια του παιδιού εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Είναι ένα αποτυχημένο νομοσχέδιο που διχάζει το λαό, αφού πρώτα η ΝΔ κατάφερε να διχάσει τους 158 βουλευτές της. Και ζητώ από τους βουλευτές της ΝΔ να προστατεύσουν τα ιερά και τα όσια της οικογένειας και την Ελλάδα. Γιατί αυτό που έρχεται είναι χειρότερο από ό,τι κάνετε τώρα. Οι προηγούμενοι ψήφισαν την αλλαγή φύλου στα 16, εσείς τώρα ψηφίζετε τον γονέα ένα και γονέα δυο, μετά θα ψηφίσετε την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις