Την ώρα που ο Ευρωπαϊκός Νότος πλημμυρίζει από παρανόμους μετανάστες η ΕΕ σχεδιάζει αύξηση της μετανάστευσης ως εργαλείο κινεζοποίησης των ευρωπαϊκών μισθών
Η μετανάστευση ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ ισχυρίζονται οι Βρυξέλλες.
Πράσινο φως από την Ευρωβουλή για αύξηση της μετανάστευσης προς την ΕΕ
Εργαλείο κινεζοποίησης των μισθών η μετανάστευση
Κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για απασχόληση προσφύγων σε Ελλάδα
250.000 μετανάστες ετησίως μέχρι το 2050 θέλει ο Σάντσες για την Ισπανία.
Το μεταναστευτικό ρεύμα άρχισε να πλημμυρίζει ξανά τις χώρες πρώτης εισόδου της ΕΕ. Έτσι στην Λαμπεντούζα έφτασαν πάνω από 2.300 παράνομοι μετανάστες (www.ilgiornale.it 12/5/2021) ενώ στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα που βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική στα χερσαία σύνορα με το Μαρόκο είχαμε κυριολεκτικά «ντου» χιλιάδων παράνομων μεταναστών (www.lavanguardia.com 18/5/2021), με αποτέλεσμα πάνω από 8.000 να εισέλθουν παράνομα στη Θέουτα με τις ισπανικές αρχές πάντως να προχωρούν στην άμεση απέλαση πάνω από 4.000 ατόμων (www.elmundo.es18/5/2021), ενώ έπεται και συνέχεια.
Ενώ οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται πλέον σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα την ίδια στιγμή σε επίπεδο ΕΕ εντείνεται ο διάλογος για τη λήψη μέτρων για την αύξηση της νόμιμης μετανάστευσης. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις Βρυξέλλες η μετανάστευση υποτίθεται ότι θα συμβάλλει τόσο στην δήθεν αντιμετώπιση και επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της ΕΕ όσο και στην δήθεν ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Έτσι η ηγεσία της ΕΕ αντί να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικογένειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό στην Ευρώπη, πιστή στα κελεύσματα της παγκοσμιοποίησης και του Συμφώνου για το Μαρακές εναποθέτει την επίλυση του δημογραφικού στην Ευρώπη στην αθρόα μετανάστευση.
Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και κινεζοποίηση των μισθών
Την ίδια στιγμή σε επίπεδο ΕΕ το κυρίαρχο εργαλείο για το ξεπέρασμα της κρίσης της πανδημίας είναι το περίφημο Next Generation EU με το Ταμείο Ανάκαμψης να κρατά τα σκήπτρα. Όμως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης όπως έχουμε ήδη επισημάνει θα δοθούν υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Και αυτές δεν είναι άλλες από την επιβολή μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν ως στόχο την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας καθώς οι φωστήρες των Βρυξελλών θεωρούν ότι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να στηριχθεί στη μείωση του εργασιακού κόστους και κυρίως στην κινεζοποίηση των μισθών. Πρόκειται για τη συνέχιση της γνωστής πολιτικής για το Σύμφωνο για το Ευρώ+ την οποία έχουμε αναλύσει σε προγενέστερο άρθρο μας (Υπέρβαση News 26/4/2021) που επιτάσσει διασύνδεση του ύψους των μισθών της ευρωζώνης με τους αντίστοιχους μισθούς που ισχύουν στην Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία.
Τη γραμμή αυτή του Σύμφωνου για το Ευρώ+ αξιοποιούν πλέον οι Βρυξέλλες με αφορμή και την πανδημία.
Βασικός βέβαια παράγοντας για τη μείωση των μισθών είναι και η δημιουργία πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού.
Και αυτό οι φωστήρες των Βρυξελλών σχεδιάζουν να το επιτύχουν με διάφορους τρόπους.
Ο πρώτος τρόπος είναι η επέκταση του εργασιακού βίου μέχρι τα 74 που όπως αποκαλύψαμε (Υπέρβαση News10/5/2021) αποτελεί απόφαση των ηγετών της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Πόρτο στις 7-8 Μαΐου για την κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η συνακόλουθη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης η οποία ήδη αποφασίστηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020 με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ όπως επίσης αποκαλύψαμε (Υπέρβαση News 28/12/2020).
Ο τρίτος τρόπος είναι η διαδικασία διευθέτησης του χρόνου εργασίας με την κατάργηση του 8ωρου και τη θεσμοθέτηση του 10ωρου και την αύξηση του αριθμού των ωρών των πληρωμένων και απλήρωτων υπερωριών.
Με όλους τους παραπάνω τρόπους αυτό που επιτυγχάνεται είναι να καλύπτουν τις εργασιακές ανάγκες οι ήδη απασχολούμενοι και να μην δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων άρα και ο αριθμός του εφεδρικού εργατικού δυναμικού με αποτέλεσμα να πιέζονται εκ των πράγματων οι μισθοί προς τα κάτω λόγω υπερβάλλουσας προσφοράς εργατικού δυναμικού.
Αν τώρα στον αριθμό των ανέργων προστεθεί και ένας επιπλέον αριθμός εφεδρικού εργατικού δυναμικού που θα προέρχεται από την νόμιμη και παράνομη μετανάστευση αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιθυμητή για τους πολυεθνικούς ομίλους κινεζοποίηση των μισθών βρίσκεται πλέον ante portas.
250.000 μετανάστες ετησίως θέλει ο Σάντσες παρά το «ντου» στη Θέουτα
Έτσι την επομένη της δραματικής επίσκεψής του στη Θέουτα, όπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ΠέδροΣάντσες διαμήνυσε ότι θα στηρίξει την κυριαρχία της Ισπανίας στέλνοντας το μήνυμα ότι θα απελαθούν άμεσα όλοι όσοι εισήλθαν παράνομα σ΄ αυτόν τον ισπανικό θύλακα, ο ίδιος σε ειδική εκδήλωση στη Μαδρίτη παρουσιάζοντας το project των 676 σελίδων για το μέλλον της χώρας του με τον τίτλο Ισπανία-2050 διαμήνυσε ότι η Μαδρίτη σχεδιάζει να δρομολογήσει την είσοδο στη χώρα 250.000 μεταναστών κάθε χρόνο μέχρι το 2050 προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό (www.elmundo.es. 20/5/2021).
Και όλα αυτά όταν η ανεργία στην Ισπανία το 2021 θα φτάσει στο 15,7% από το 15,5% που ήταν το 2020, ενώ το 2022 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 14,4% σύμφωνα πάντα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν (ec.europa.eu/info/business-economy-euro12/5/2021).
Το project Ισπανία-2050 που προετοιμάστηκε από 100 πανεπιστημιακούς προβλέπει τους 50 μεγάλους στόχους για τα επόμενα 30 χρόνια επισημαίνοντας πέραν των άλλων ότι θεωρεί οπωσδήποτε απαραίτητη την είσοδο στην ισπανική αγορά εργασίας τουλάχιστον 191.000 μεταναστών κατ΄ έτος, με τον Σάντσες να ανεβάζει το νούμερο αυτό στις 250.000 μετανάστες ετησίως !!!
Με τον τρόπο αυτό θα προχωρήσει κατά τον Σάντσες η ανταγωνιστικότητα της ισπανικής οικονομίας, δηλαδή στην πράξη θα κινεζοποιηθούν οι μισθοί με αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στην Ισπανία.
Ο Μαργαρίτης Σχινάς για νόμιμη μετανάστευση και ανταγωνιστικότητα
«Η νόμιμη μετανάστευση είναι μία ευκαιρία, όχι μία απειλή, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημείωσε ότι «είναι φυσικά μία υπόθεση που απαιτεί νομικό πλαίσιο, πολιτική βούληση και ψύχραιμη αλλά σταθερή στοχοπροσήλωσηπου θα μας επιτρέψει να τη χρησιμοποιήσουμε για να ξεπεράσουμε το δημογραφικό μας πρόβλημα, αλλά και τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας μας». Αυτά επισημαίνονται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής(www.naftemporiki.gr. 19/5/2021).
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο την ίδια ημέρα συζήτησε στην Ολομέλεια την Έκθεση Α9-0143/2021 σχετικά με «τις δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης εργατικού δυναμικού» (www.europarl.europa.eu 26/4/2021).
Στην εν λόγω Έκθεση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέραν των άλλων «τονίζει την προστιθέμενη αξία της ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου ενωσιακού πλαισίου για τη νόμιμη μετανάστευση ως μέρους μιας ολιστικής προσέγγισης της μετανάστευσης, δεδομένου ότι παρέχει ευκαιρίες μέσω νόμιμων και ασφαλών διαύλων για τη μετανάστευση που σχετίζεται με το εργατικό δυναμικό, βελτιώνει την πρόσβαση των υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας της Ένωσης, ενθαρρύνει την πιο ομαλή μετανάστευση, προσελκύει τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τις επιχειρήσεις που χρειάζονται οι αγορές εργασίας της ΕΕ και οι εθνικές αγορές εργασίας».
Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στην υπηρεσία της νόμιμης μετανάστευσης στη χώρα μας
Και ενώ η Ελλάδα έχει ήδη πλημμυρίσει από χιλιάδες παράνομους μετανάστες το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδοτεί δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην διευκόλυνση εκείνων «που νομίμως θέλουν να μεταναστεύσουν στην χώρα μας» (σελ. 108 Σχεδίου).
Έτσι προβλέπεται επένδυση ύψους 42 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου με την επισήμανση ότι πρόκειται για «ψηφιοποίηση των διαδικασιών μετανάστευσης και του αρχείου ασύλου ώστε να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των αιτήσεων και να επιτευχθεί ταχύτερη ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων. Το έργο θα βοηθήσει σε καλύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών αλλά και θα διευκολύνει εκείνους που νομίμως θέλουν να μεταναστεύσουν στην χώρα μας» (σελ. 108 Σχεδίου). Περαιτέρω η εν λόγω δήθεν επένδυση αναλύεται στη σελ.187 του Σχεδίου.
Και όλα αυτά την ώρα που από τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις για την ΕΕ που έδωσε στη δημοσιότητα στις 12 Μαΐου η Κομισιόν, η ανεργία στην Ελλάδα θα κυμανθεί στο 16,3% το 2021, ενώ το 2022 αναμένεται να είναι στο 16,1% (ec.europa.eu/info/business-economy-euro 12/5/2021).
Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί την ένταξη στην αγορά εργασία και των προσφύγων
Όμως το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν μένει μόνο στην παραπάνω χρηματοδότηση με 42 εκατ. ευρώ για την διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης στην Ελλάδα αλλά μεριμνά και για νέα επένδυση ύψους 32 εκατ. ευρώ για την ένταξη στην ελληνική αγορά εργασίας και των προσφύγων που βρίσκονται στην Πατρίδα μας. Το ποσό των 32 εκατ. ευρώ δεν είναι ευκαταφρόνητο αν λάβει κανείς υπόψη ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης διαθέτει για τα χιλιάδες άτομα με αναπηρία 107 εκατ. ευρώ (σελ107 Σχεδίου).
Στη σελίδα 46 λοιπόν του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επισημαίνεται ότι στο εν λόγω «Σχέδιο παρουσιάζεται ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα κατάρτισης για πρόσφυγες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, με σκοπό την άμεση ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους. Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης σε επαγγελματικές δεξιότητες και επιδοτούμενης μαθητείας που θα διασφαλίσουν τη συμμετοχή των ωφελούμενων στην αγορά εργασίας, απαντώντας σε καίριες ανάγκες της αγοράς εργασίας στις περιοχές όπου διαβιούν οι πρόσφυγες. Ταυτόχρονα ο συνδυασμός με προγράμματα γλωσσομάθειας θα μειώσει τις πιθανότητες οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού».
Οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται στον «Άξονα 3.4: Αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές» όπου συμπεριλαμβάνονται «ειδικές δράσεις για τον πληθυσμό των προσφύγων που αφορούν στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στην εργασία και τον κοινωνικό ιστό και την ψηφιοποίηση υπηρεσιών ασύλου» (σελ. 106 Σχεδίου).
Για τον λόγο αυτόν στην σελίδα 108 του Σχεδίου εμφανίζεται ως «επένδυση» η «ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας» για την οποία μάλιστα θα διατεθούν και 32 εκατ. ευρώ. Περιγράφοντας την εν λόγω επένδυση το Σχέδιο επισημαίνει ότι πρόκειται για «προώθηση προγράμματος ανάλυσης δεξιοτήτων, συμβουλευτικής, κατάρτισης και επανακατάρτισης για εύρεση εργασίας παρέχοντας κατάλληλες δεξιότητες (γλωσσομάθεια, τεχνικές επαγγελματικές δεξιότητες και βασικές ψηφιακές δεξιότητες), στον πληθυσμό των προσφύγων έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες ομαλής ένταξης στις τοπικές κοινωνίες».
Περαιτέρω η εν λόγω δήθεν επένδυση αναλύεται στη σελ.187 του Σχεδίου.
Με τα παραπάνω λοιπόν κονδύλια του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην αγορά εργασίας των χιλιάδων παρανόμων μεταναστών και δήθεν προσφύγων οι οποίοι πλέον φιλοξενούνται στη χώρα μας και οι οποίοι ανέρχονται σύμφωνα με στοιχεία σε πάνω από 100.000 άτομα συνολικά εκ των οποίων τουλάχιστον το 70% είναι ηλικίας άνω των 15 ετών οπότε και επιτρέπεται η απασχόληση σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Έτσι στους χιλιάδες Έλληνες ανέργους της πανδημίας αναμένεται να προστεθεί και ένα επιπλέον διαθέσιμο εργατικό δυναμικό τουλάχιστον 70.000 ατόμων δημιουργώντας μια επιπλέον πλεονάζουσα ομάδα εργατικού δυναμικού, η οποία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση των μισθών και ημερομισθίων με αποτέλεσμα την υποβοήθηση της διαδικασίας κινεζοποίησης των μισθών στην Ελλάδα που άλλωστε σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελεί και βασικό στόχο του Σχεδίου Ανάκαμψης.
Από το 2011 η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου νομοθέτησε την απασχόληση παράνομων μεταναστών
Βέβαια η ένταξη παρανόμων μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της χώρας με στόχο τη δημιουργία πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού και την συνακόλουθη κινεζοποίηση των μισθών δεν είναι κάτι το νέο καθώς η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2011 είχε φροντίσει να προωθήσει και σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία ισχύει μέχρι σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διευκολυνθεί η απασχόληση των παρανόμων μεταναστών η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου φρόντισε να ψηφιστεί ειδική ρύθμιση στο πλαίσιο της διαδικασίας απομάκρυνσης των παρανόμων μεταναστών από τη Χώρα.
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 37 παρ. 5 του Νόμου 3907/2011 (ΦΕΚ Α-7/26-1-2011): «Σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν με ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημόσιου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια, να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας».
Δεδομένου δε ότι όλα αυτά τα χρόνια όπως έχουμε δει ο κανόνας είναι να αναβάλλεται η απομάκρυνση από την Ελλάδα των παρανόμων μεταναστών καθώς τόσο η Τουρκία όσο και οι άλλες τρίτες χώρες αρνούνται να τους δεχθούν, η βασική συνέπεια της εν λόγω ρύθμισης είναι να νομιμοποιείται πλέον η απασχόληση χιλιάδων παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα. Μεταναστών οι οποίοι στη συνέχεια με διάφορους ελληνικούς νόμους νομιμοποιούνται αποκτώντας «χαρτιά», εντασσόμενοι πλέον στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Αποτέλεσμα η ένταξη στην αγορά εργασίας της χώρας μας εκατομμυρίων παρανόμων μεταναστών. Και όλα αυτά τη στιγμή που η ανεργία στην Ελλάδα ήταν και είναι η υψηλότερη στις χώρες της ευρωζώνης.
Από τις ΕΟΖ του Ρέσλερ και του Σούλτς στις ΕΟΖ για απασχόληση παρανόμων μεταναστών σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου
Το ζήτημα της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην Πατρίδα μας και μάλιστα στην Θράκη και αλλού, στις οποίες θα εφαρμόζονται ειδικοί όροι σε σχέση με τους ισχύοντες κάθε φορά όρους αμοιβής και κοινωνικής ασφάλισης, είχε ήδη προταθεί από τα πρώτα χρόνια του μνημονίου από τον περίφημο Γερμανό υπουργό οικονομίας Ρέσλερ αλλά και τον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς(DW 1/9/2012) ως ένα μέτρο για τη μείωση του κόστους εργασίας στην Ελλάδα που ως γνωστόν αποτελούσε βασικό διακηρυγμένο στόχο του ΔΝΤ και των υπολοίπων δανειστών της χώρας και είχε μάλιστα ανατεθεί στην τρόικα η πλήρης εφαρμογή του μέτρου.
Πλέον λόγω της δυνατότητας απασχόλησης τόσο των παρανόμων μεταναστών όσο και των προσφύγων στην Πατρίδα μας σύμφωνα με τα παραπάνω αναμένεται να τεθεί στο προσκήνιο, ενόψει και των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, η δημιουργία ΕΟΖ στις οποίες θα απασχολούνται ιδίως στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο οι χιλιάδες παράνομοι μετανάστες οι οποίοι θα φιλοξενούνται στα νέα Κ.Υ.Τ.
Στους εν λόγω παράνομους μετανάστες των νέων Κ.Υ.Τ. θα πρέπει να προστεθούν βεβαίως και οι χιλιάδες που έλαβαν ήδη άσυλο και ως εκ τούτου ως πρόσφυγες πλέον κατοικούν στα νησιά του Αιγαίου σε διαμερίσματα μισθωμένα από το πρόγραμμα Ήλιος.
Έτσι πλέον θα γίνει πραγματικότητα η δημιουργία ΕΟΖ σε Αιγαίο και Θράκη, όπως επιθυμούσαν από το 2012 διάφοροι Γερμανοί δήθεν επενδυτές (www.rizospastis.gr11/1/2012). ΕΟΖ στις οποίες στην πορεία βέβαια θα απασχολούνται με ειδικούς όρους αμοιβών και ασφάλισης όχι μόνο οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες αλλά και οι Έλληνες εργαζόμενοι.
Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις