Δωρεάν Εμβόλια για όλους ζητά το ΜέΡΑ25
Αναλυτικά το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο site του ΜέΡΑ25
Δωρεάν Εμβόλια για όλους: To DiEM25 εξηγεί πως θα το καταφέρουμε
Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, χιλιάδες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, εκατομμύρια ασφυκτιούν κάτω από δρακόντεια μέτρα lockdown. Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί καθυστερούν λόγω της έλλειψης εμβολίων.
Το πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων της Ε.Ε. εξελίχθηκε σε ένα πανάκριβο σκάνδαλο. Προκειμένου να διατηρηθεί ο Γαλλογερμανικός άξονας, παρήγγειλαν 300 εκ. δόσεις από μια Γαλλική εταιρεία που δεν παρήγαγε εμβόλιο, και πολύ λίγα από μια Γερμανική εταιρεία που εξήγαγε την μεγάλη μερίδα της παραγωγής της στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ κλπ. Σήμερα, οι δύο βασικές εταιρείες που μπορούν να προμηθεύσουν τα πολύτιμα εμβόλια ανακοίνωσαν κι άλλες περικοπές στον εφοδιασμό των χωρών της Ε.Ε.
Αυτό το σκάνδαλο, και το αχρείαστο κόστος του σε ανθρώπινες ζωές, εγείρει ένα πολιτικό ερώτημα: Τι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα για να ελαχιστοποιήσουμε το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος αυτής της προσχεδιασμένης αποτυχίας της Ε.Ε.; Δύο ζητήματα πρέπει να λυθούν: Από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την εξασφάλιση δωρεάν εμβολίων για όλους; Και τι πρέπει να κάνουμε με τις μεγάλες φαρμακευτικές, μια χούφτα πολυεθνικών που κρατούν ομήρους ολόκληρους πληθυσμούς;
Ποιος πρέπει να πληρώσει; Η απάντηση του DiEM25:
Οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν βουνά χρήματος που τα δίνουν στις τράπεζες, οι οποίες, με τη σειρά τους, τα διοχετεύουν στις μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να ξαναγοράσουν τις μετοχές τους και να αυξήσουν την ονομαστική τους αξία (και φυσικά, τα έσοδα των διευθυντών τους). Από την αρχή της πανδημίας, η ΕΚΤ τύπωσε 1700 δις ευρώ γι’ αυτό το σκοπό. Συνεπώς η απάντηση είναι ξεκάθαρη:
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να διατάξει αμέσως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πληρώσει όσα χρειάζεται για να αγοράσει όσες δόσεις χρειάζονται οι Ευρωπαίοι, συν μια ίση ποσότητα για να σταλεί εντελώς δωρεάν, σε αναπτυσσόμενες χώρες. 1
Συνοψίζοντας, το κόστος επιτάχυνσης της παραγωγής και διανομής των εμβολίων μπορεί να καλυφθεί άμεσα και δίκαια χρησιμοποιώντας τη χρηματοπιστωτική ισχύ της ΕΚΤ. Επιπροσθέτως είναι καθήκον μας ως Ευρωπαίων να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ισχύ για να προμηθεύσουμε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν την ίδια ισχύ, με τα εμβόλια που χρειάζονται οι λαοί τους-κι έτσι να δώσουμε το καλό παράδειγμα και σε άλλες οικονομικά ισχυρές δυνάμεις.
Τι κάνουμε με τις μεγάλες φαρμακευτικές; Η απάντηση του DiEM25:
To ιατρικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους ευρωπαίους πολίτες. Εκμεταλλεύονται πόρους που παρέχονται από τα κράτη μας (π.χ. κρατική χρηματοδότηση και τη συσσωρευμένη γνώση επιστημόνων εκπαιδευμένων από το κράτος) για να παράγουν φάρμακα και εμβόλια που μετά μονοπωλούν μέσω πατεντών- που αποδεικνύονται χρυσοφόρες σε συγκυρίες όπως η τωρινή πανδημία. Η φορολόγηση και ρύθμισή τους είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά όχι αρκετό. Το κομβικό σημείο είναι τα πνευματικά δικαιώματα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους. Η αμφισβήτησή τους δε μπορεί παρά να είναι μέρος μιας ευρύτερης αμφισβήτησης των πιο βασικών αρχών του καπιταλισμού.
Στα πλαίσια της Μετακαπιταλιστικής εκστρατείας του DiEM25, το DiEM25 παλεύει να αλλάξει το εταιρικό δίκαιο έτσι ώστε οι πολίτες, που τους εκπροσωπεί η Ε.Ε., να αποκτήσουν μετοχές στις φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούν εντός της Ε.Ε., ώστε να ωφεληθούν άμεσα, ως συνιδιοκτήτες, από τα προγράμματα δημόσιας χρηματοδότησης και έρευνας.
Μόνο όταν κοινωνικοποιηθούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ευρεσιτεχνιών, θα γίνει η Δημόσια Υγεία βιώσιμη.
Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε!
Μόνο μέσω μιας μεγάλης κλίμακας εντατικοποίησης της παραγωγής εμβολίων για τον COVID-19 θα τρέξουν αποτελεσματικά οι διαδικασίες εμβολιασμού, αποτρέποντας μια ακόμα μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και τον κόσμο.
1. Αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνικά και νομικά αυτό είναι απολύτως εφικτό. Η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί κράτη-μέλη. Αλλά δεδομένου ότι ήδη τυπώνει τρις, το να πληρώσει για τις δόσεις των Ευρωπαίων πολιτών (όχι κρατών) δεν συνιστά παραβίαση του καταστατικού της. Κι αν χρειάζονται κάποιες τεχνικές προσαρμογές (πχ να εκδώσει η ΕΚΤ ένα ομόλογο που θα αγοράσει η ίδια), ας γίνουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις