Την αντίδραση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν τα σχόλια που εκφράστηκαν από τον Δημήτρη Μάρδα περί αξιοποίησης όσων αστυνομικών σπουδάζουν σε ΑΕΙ προς αντικατάσταση του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ενάντια σε λογικές συμβιβασμού και ηττοπάθειας

Η άποψη του κ. Μάρδα, ως μέλους και πρώην βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, περί αστυνομικών – φοιτητών, ούτε εκφράζει αλλά και ούτε αποτελεί θέση του κόμματος ή της ν. ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτελεί προσωπική άποψη. Η παρουσία αστυνομίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με οποιαδήποτε μορφή, δε διασφαλίζει την ασφάλεια και την φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά αντιθέτως αποτελεί πλήγμα στη δημοκρατία και δημιουργεί εμπόδιο για την εύρυθμη λειτουργία τους. Απόψεις όπως αυτή του κ. Μάρδα αποτελούν μειοψηφία εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και έρχονται να εξυπηρετήσουν συντηρητικές ιδεοληψίες, που στο τέλος ημέρας δίνουν άλλοθι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης ΝΔ. Η Αριστερά ούτε έχει, ούτε είχε σχέση με αυτές.

Για εμάς, τη πραγματική ενίσχυση της ασφάλειας εντός των ιδρυμάτων είναι αλληλένδετη με την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν και θα συνεχίσουν να στέκονται αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία που προσπαθεί να επιβληθεί εντός των πανεπιστημίων από τη κυβέρνηση της ΝΔ».

Τι προκάλεσε την παραπάνω αντίδραση

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είχε προτείνει ως έσχατη λύση να αναλάβουν τη φύλαξη των πανεπιστημίων Αστυνομικοί που ως φοιτητές έχουν παρακολουθήσει μαθήματα για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού. Συστήνει μάλιστα τα άτομα αυτά «να ενταχθούν σε ένα ολιγομελές σώμα και σε συνεργασία με τους security των πανεπιστημίων να εποπτεύουν τους χώρους και να παρεμβαίνουν».

Η πρόταση, εκτός από τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας της Αριστεράς, προκάλεσε και την …ικανοποίηση μέρους της ΝΔ, που «μετέφρασε» την πρόταση Μάρδα ως επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής για την Πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Στρέβλωση σκέψης για τα πανεπιστήμια»

Ο καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας, έκανε στο Τvxs την παρακάτω δήλωση – απάντηση για το θέμα:

Σε πρόσφατο κείμενο μου πρότεινα προς συζήτηση δυο λύσεις για τη φύλαξη στα πανεπιστήμια για «πράξεις χαμηλής ποινικής απαξίας» που είναι οι ακόλουθες.

«Η πρώτη: Δημιουργείται ή ενισχύεται το ήδη υπάρχον σώμα ιδιωτικών φυλάκων υπό την εποπτεία της πρυτανείας, αποκτά όμως αρμοδιότητες για έρευνα-έλεγχο-σύλληψη όμοιες της αστυνομίας (π.χ. έλεγχος σταθμευμένων αυτοκινήτων εντός του χώρου των πανεπιστημίων για κλοπιμαία). Αυτό το σύστημα εποπτείας σε διάφορες μορφές ισχύει διεθνώς, πλην Τουρκίας και εν μέρει Ρωσίας όπου ισχύει κάτι όμοιο της κυβερνητικής πρότασης.

Η δεύτερη λύση: Στην περίπτωση όπου είναι ανέφικτη η παραπάνω πρόταση, εναλλακτικά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το ακόλουθο σενάριο. Αναλυτικότερα, σε κάθε Πανεπιστήμιο παραβρίσκεται ένας αριθμός αστυνομικών εν ενεργεία, που ως φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα με σκοπό την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού διπλώματος. Κυκλοφορούν λοιπόν στους χώρους του για κάτι χρόνια σε ώρες εκτός της υπηρεσίας τους. Είναι εξοικειωμένοι με το πανεπιστημιακό περιβάλλον και ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι».

Κάποιοι «αναλυτές» στο πλαίσιο της γνωστής αποκοπής φράσεων και παραγράφων, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αγνόησαν τη συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου η οποία είναι η ακόλουθη:

«Αυτά τα άτομα μετά τη λήψη του πτυχίου ή του μεταπτυχιακού τους διπλώματος, (και συμπληρώνω, όχι ενώ είναι φοιτητές, αυτό είναι σαφές στην πρόταση και κάνει τη διαφορά με το παρελθόν) θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα ολιγομελές σώμα και σε συνεργασία-συντονισμό με τις τους ιδιωτικούς φύλακες του πανεπιστημίου, να εποπτεύουν τους χώρους του και να παρεμβαίνουν. Θα αποτελούν ένα μικρό πυρήνα, με «έδρα» εκτός του πανεπιστημίου και θα κυκλοφορούν χωρίς στολή φυσικά. Έχουν τη γνώση αντιμετώπισης αξιόποινων πράξεων, διαθέτοντας επίσης προανακριτικές αρμοδιότητες όπως και για έρευνα-έλεγχο-σύλληψη».

Και αυτό στην περίπτωση που οι ιδιωτικοί φύλακες δεν μπορούν να αποκτήσουν αρμοδιότητες όμοιες τις αστυνομίας (βλ. πρώτη πρόταση). Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στα όσα σημείωσαν κάποιοι αποκόπτοντας τη δεύτερη παράγραφο του κειμένου μου και στα όσα προτείνει το άρθρο μου προς συζήτηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις