Με φωτοβολίδες δε χαράσσεται εθνική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική
Η διοργάνωση EU MED9 στην Αθήνα επιβεβαιώνει με το σαφέστερο τρόπο την αξία των περιφερειακών θεσμικών σχημάτων ασφαλείας, καθώς και τη δυναμική που μπορούν να προσδώσουν στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας δεν επαληθεύεται πάντοτε και υπό οιαδήποτε συνθήκη. Οι διεθνείς συνεργασίες δεν αποτελούν παρά εργαλεία στην υπηρεσία των κρατών, τα οποία ενεργοποιούνται και αξιοποιούνται μόνο μέσω ενός συντεταγμένου συστήματος λήψης αποφάσεων και φυσικά μέσω της επίδειξης της αναγκαίας βούλησης από την εκάστοτε Κυβέρνηση.
Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση κινήθηκε με αποφασιστικότητα η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την περίοδο 2015-2019. Η Ελλάδα ηγήθηκε της σύστασης και λειτουργίας του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών με τη συμμετοχή σημαντικών παγκόσμιων δυνάμεων, προώθησε και εμβάθυνε την περιφερειακή συνεργασία διαμέσου πέντε τριμερών σχημάτων με την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, το Λίβανο, την Ιορδανία και το Ισραήλ, συγκάλεσε στην Αθήνα το 2015 τη Διάσκεψη για τη θρησκευτική και πολιτισμική πολυφωνία στη Μέση Ανατολή, διοργάνωσε τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη Ρόδο, ενώ φυσικά κατέστη ενεργητικός δρών στην περιοχή των Βαλκανίων υπογράφοντας της Συνθήκη των Πρεσπών.
Στον αντίποδα, τι παρατηρούμε επί διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.; Η Κυβέρνηση εκλιπαρεί να συμμετάσχει στις διασκέψεις ειρήνης για τη Λιβύη, αλλά οι κρούσεις της απορρίπτονται επανειλημμένα με τη διοργανώτρια Γερμανία να εντάσσει έως και τη Δημοκρατία του Κονγκό και όχι τη γειτνιάζουσα Ελλάδα, κάτι που δε συνέβη στο Παλέρμο το 2018 όταν ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε κανονικά εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Απεμπολεί το κεκτημένο της πολιτιστικής διπλωματίας, όπως αυτό καλλιεργήθηκε μέσω του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών και αποτελεί παγκόσμια την αιχμή της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής. Υποτιμά τη σημασία των περιφερειακών σχημάτων ασφαλείας, προτιμώντας να μη θέτει τα φλέγοντα ζητήματα ασφαλείας επί τάπητος, αλλά απλώς να παρακολουθεί παθητικά και ως απλός θεατής τις εξελίξεις. Επικροτεί τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά αποφεύγει να αναλάβει αφενός την ευθύνη για τη λαϊκίστικη αντιπολιτευτική στάση της τα προηγούμενα χρόνια και αφετέρου την ευθύνη της εφαρμογής της.
Ο ρόλος του κομπάρσου στις διεθνείς εξελίξεις δεν αξίζει στην Ελλάδα, η οποία χάρη στη γεωπολιτική θέση της δύναται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες επίτευξης και διατήρησης της ειρήνης στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση στο στρατηγικό στόχο αναχαίτισης των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας. Ας θυμίσει η EU MED9 στον κ. Μητσοτάκη και στο κυβερνητικό επιτελείο ότι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων απαιτεί ευρείες θεσμικές συμπράξεις και όχι απάθεια και αδράνεια.
Ιωάννης Αθ. Σαρακιώτης
Δικηγόρος – Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία
Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις