Κλιμακώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ πρυτάνεις, φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και κόμματα, ενώ τη διαφωνία τους εξέφρασαν δημοσίως οι Γιώργος Σουφλιάς και Στέφανος Μάνος.

Την περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεων στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ σηματοδότησαν η κατάθεσή του στη Βουλή και η έναρξη της συζήτησης των διατάξεών του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Σήμερα, οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ οκτώ Πανεπιστημίων πραγματοποιούν συνέντευξη Τύπου για το «αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο», ενώ τα πολιτικά κόμματα συνεχίζουν να υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τις σχετικές κινήσεις πανεπιστημιακών.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πολιτικές φωνές ακόμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ. που διαφωνούν με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου αλλά και εν γένει τις πρακτικές της κυβέρνησης. Ο Γιώργος Σουφλιάς, ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. αλλά και πρώην υπουργός Παιδείας, σε άρθρο του στο «Βήμα» κατακεραύνωσε Κεραμέως και κυβέρνηση τόσο για την αστυνομία μέσα στα ΑΕΙ όσο και για τη θέσπιση βάσης εισαγωγής, δηλώνοντας «ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στην ψήφιση των σχετικών διατάξεων».

Για την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια, δίνει ένα σύντομο σεμινάριο πολιτικής στους συναδέλφους του: «Θέλω να δηλώσω ότι το μέγιστο ποσοστό των φοιτητών δεν συμμετέχει σε αυτές τις ενέργειες. Αλήθεια επίσης είναι ότι οι πρυτανικές αρχές από φόβο προς τους ταραχοποιούς δεν καλούν την αστυνομία να επέμβει προκειμένου να εμποδίσει ή να καταστείλει αυτά τα επεισόδια και αν χρειαστεί να κάνει συλλήψεις. Η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας μού θυμίζει μια παροιμία η οποία λέει πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι. Κεφάλι είναι η συνταγματική επιταγή για πλήρη αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων με την οποία όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο τα επιλύουν τα αρμόδια όργανα αυτού χωρίς τη συμμετοχή κανενός άλλου».

Ανεπίδοτα σχόλια

Χθες, ο Στέφανος Μάνος σε tweet του αναρωτήθηκε γιατί υπάρχει η ηλεκτρονική διαβούλευση εφόσον κανένα σχόλιο δεν λαμβάνεται υπόψη! «Το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της καταστολής συνδέεται με το υπόλοιπο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς», επισήμαναν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Δημήτρης Κοιλάκος, υποδεχόμενοι στον Περισσό εκπροσώπους της κίνησης «Οχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια».

Οι βουλευτές εξέφρασαν, επίσης, την ανησυχία τους για τον νόμο που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση ότι ετοιμάζει για τα ΑΕΙ και για την ενδεχόμενη υπονόμευση της δράσης των φοιτητικών συλλόγων. Αναφέρθηκαν στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας εναντίον του νομοσχεδίου και εξέφρασαν τη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες τους. Σήμερα τον λόγο έχουν οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ των 8 Πανεπιστημίων.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους, «η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφραζόμενη από συλλογικά, θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα έχει διατρανώσει την αντίθεσή της με το αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια, την πρόσβαση στις σπουδές και την πειθάρχηση των φοιτητών-τριών».

Νέα φοιτητικά συλλαλητήρια

Σε νέα συλλαλητήρια αύριο Πέμπτη καλούν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί για άλλη μία φορά στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια. «Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω της εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας», αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Της Άννας Ανδριτσάκη από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις