Επιβεβαίωσε, ότι η Δέλτα μειώνεται στην κοινότητα σε ποσοστό κάτω από το 20% και μπορεί να φτάσει να εξαφανιστεί, ωστόσο και από αυτό το 15% περίπου καταλήγουν σε νοσηλείες...

«Πράγματι ξεκίνησε η επίταξη υπηρεσιών από την 3η και 4η ΥΠΕ από την Βόρεια Ελλάδα και στο κομμάτι της Αθήνας και του Πειραιά, έχουμε ζητήσει από τους επικεφαλής των ΥΠΕ, να μας υποδείξουν τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί για την επίταξη υπηρεσιών» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζήo Υπουργός ΥγείαςΘάνος Πλεύρης.

Η ιδιαιτερότητα που έχει το λεκανοπέδιο, εξήγησε, είναι ότι επειδή υπάρχει μια στενή συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν παραχωρήσει περίπου 300 κλίνες αλλά και με κάποιες κλινικές που δεν μπορούν να διαχειριστούν περιστατικά covid υπάρχει συνεργασία προκειμένου να παρέχουν το προσωπικό τους για το δημόσιο σύστημα, η επιθυμία του υπουργείου είναι να μην υπάρξει αυτή η αναγκαιότητα στο λεκανοπέδιο, ωστόσο πρέπει να είναι γνωστοποιημένες οι ανάγκες. «Υπάρχει στο τραπέζι, αλλά θα εξαρτηθεί και από την πορεία της συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Προσέθεσε ότι είναι πολλά τα εισιτήρια αυτή την στιγμή και αφορούν κυρίως απλές κλίνες. Εξάλλου, στους ασθενείς που νοσούν με την Όμικρον, ο χρόνος νοσηλείας τους είναι σχετικά μικρός, περίπου στις 5 ημέρες, οπότε υπάρχουν αντίστοιχα και πολλά εξιτήρια.  Φαίνεται λοιπόν, ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο, 15ήμερο θα υπάρξει μια εξισορρόπηση εισιτηρίων-εξιτηρίων, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας.  «Ήρθαμε σε μια συνεργασία με τους μεγάλους ομίλους γιατί είναι δομές που μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες παροχές οξυγόνου που χρειάζονται τα περιστατικά covid, οπότε έχουμε κάνει εκεί μια συμφωνία για παραχώρηση κλινών σε ποσοστό 10% που μπορεί να πάει στο 15%. Από τις μικρότερες κλινικές που είναι η δεύτερη ομοσπονδία έχουμε συμφωνήσει και γίνεται παρακολούθηση των δομών τους, σε ποιες από αυτές μπορεί να υπάρξει υποστήριξη και όπου δεν μπορεί να υπάρξει, θα πάρουμε μέρος του προσωπικού που θα μπορέσει να ανοίξει επιπλέον γύρω στις 100-150 κλίνες στο δημόσιο σύστημα που δεν λειτουργούν τώρα».

«Η μεγαλύτερη πίεση που θα δεχθούμε, είναι τι περιστατικά από αυτά που νοσηλεύονται μπορεί να χρειαστούν ΜΕΘ, που εκεί οι δυνατότητες έχουν εξαντληθεί, δηλαδή εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρξουν παραπάνω από τις 1300 που έχουμε. Ενώ η Όμικρον δεν έχει δώσει μέχρι τώρα περιστατικά ΜΕΘ, υπάρχει όμως αυτή την στιγμή ακόμα η Δέλτα, που αφορά το 50% των νοσηλειών» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Επιβεβαίωσε, ότι η Δέλτα μειώνεται στην κοινότητα σε ποσοστό κάτω από το 20% και μπορεί να φτάσει να εξαφανιστεί, ωστόσο και από αυτό το 15% περίπου καταλήγουν σε νοσηλείες, επεσήμανε. «Στα 600-700 εισιτήρια την ημέρα, τα μισά περίπου είναι Δέλτα. Αυτές οι λίγες νοσήσεις από την Δέλτα είναι πολύ πιο έντονες και πολύ πιο πιεστικές για το σύστημα. Θεωρούμε ότι όσο επικρατεί η Όμικρον αντίστοιχα και οι νοσηλείες θα πάνε σε αυτό το πλαίσιο, ως εκ τούτου υπάρχει η εκτίμηση ότι γύρω στις 25 Ιανουαρίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση ως προς τις νοσηλείες».

Θα προστεθούν 50 ακόμη σημεία πανελλαδικά για δωρεάν τεστ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα γίνουν συνολικά 100 τα σημεία μαζί με τις μονάδες του ΕΟΔΥ και τα νοσοκομεία, όπου διενεργούνται δωρεάν έλεγχοι, ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης. Τα σημεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θα βρίσκονται κοντά σε στρατόπεδα, ανά την επικράτεια και δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλα.


Ο κ. Πλεύρης σε σχέση με την συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για την συνταγογράφηση των μοριακών τεστ εξήγησε ότι στην χώρα μας έχει επιλεγεί ένα μοντέλο που περιλαμβάνει την δωρεάν διάθεση πολλών σελφ τεστ, πολλά σημεία για να γίνονται δωρεάν ράπιντ και pcr, με το μοριακό τεστ όπως κάνουν όλες οι χώρες, να συνδέεται κυρίως με επιβεβαίωση νόσησης και σε ανεμβολίαστους. «Όταν είσαι η πρώτη χώρα στους διαγνωστικούς ελέγχους σημαίνει ότι ελέγχεις πολύ περισσότερο τον πληθυσμό και έχεις πολύ περισσότερα ύποπτα κρούσματα. Έχουμε επιλέξει αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι αξιόπιστες μέθοδοι και επειδή θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά στην Όμικρον, που κατά βάση η νόσηση και σε πληθυσμό νεότερο, είναι νόσηση που δεν εγκυμονεί κινδύνους όπως τα άλλα στελέχη, είναι για εμάς πιο σημαντικό να τα βρίσκουμε και να κάμπτουμε την μεταδοτικότητα παρά να αναλωθεί ένα ολόκληρο σύστημα στην πλήρη θετικοποίηση των πάρα πολλών κρουσμάτων που βρίσκονται».

6-8 βραδινές εφημερίες δεν θα γίνουν συνολικά στο Παίδων Πεντέλης για να καλυφθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες των παιδιών

«Εγώ καταλαβαίνω τις ενστάσεις, αλλά να δούμε σε ποιον βαθμό ισχύουν. Το Παίδων Πεντέλης έκανε εφημερίες πρωινές και νυχτερινές κάθε Δευτέρα και Πέμπτη μαζί με ένα ακόμα νοσοκομείο παιδιατρικό. Επειδή θέλαμε να αυξήσουμε τις εμβολιαστικές γραμμές και για τα παιδάκια αυτές μπορούν να είναι μόνο στα νοσοκομεία, επελέγη να αυξηθούν αυτές οι γραμμές και να είναι 13, γιατί θέλουμε μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου να έχουμε πλήρη κάλυψη των εμβολιασμών και η μόνη παραχώρηση που έγινε και θα ταλαιπωρηθούν οι συμπολίτες μας που μένουν στα βόρεια, είναι όχι για την καθημερινή του λειτουργία και τις πρωινές εφημερίες, θα είναι Δευτέρα και Πέμπτη που εφημέρευε, για 35 ημέρες, που σημαίνει ότι 8 με 10 εφημερίες βραδινές δεν θα γίνουν στο Παίδων Πεντέλης για να κάνει τους εμβολιασμούς και θα γίνουν σε άλλα σημεία. Είναι προσωρινό, από 4 έως 6 εβδομάδες, για να ολοκληρωθεί βάσει της ζήτησης που υπάρχει η εμβολιαστική κάλυψη και να επανέλθει κανονικά στις εφημερίες του. Θα ήθελα να ήμασταν σε μια συνεννόηση, αλλά το γεγονός ότι σήμερα γίνονται εμβολιασμοί και υπήρχε κίνδυνος λόγω της απεργίας να πήγαιναν οι γονείς με τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν και να μην μπορούσαν, γι’ αυτό τον λόγο προχωρήσαμε στην νομική ενέργεια προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία».

Τι ισχύει σε σχέση με τους εμβολιασμένους και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης διευκρίνισε, τέλος, ο Υπουργός Υγείας. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι για τους εμβολιασμένους με 2 δόσεις, καθώς γεννάται υποχρεωτικότητα για την τρίτη δόση, σε περίπτωση νόσησης, μετά το πέρας της, ο πολίτης θα έχει το πιστοποιητικό νόσησης 3μηνης ισχύος, για να προχωρήσει μετά την λήξη του στον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση. «Δηλαδή όποιος έχει κάνει 2 δόσεις και νοσήσει, θα καθυστερήσει τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση όσο θα διαρκεί το πιστοποιητικό νόσησης. Ο εμβολιασμένος με τις 3 δόσεις που νοσεί, θα χρησιμοποιεί μετά την νόσηση και την λήξη της καραντίνας κανονικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού του».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook