Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πρόκρινε την παράταση των μέτρων μέχρι τα τέλη του μήνα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας. «Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της “Ο” έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως η υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή ενώ στην κοινότητα η Ο είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από “Δ” που αρρώστησαν στις γιορτές συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα» είπε στην εκπομπή “Από τις Εξι” ο κ. Πλεύρης.
Βασικό σημείο προβληματισμού είναι ότι η παρούσα φάση έχει τα χαρακτηριστικά της αποκλιμάκωσης, λόγω της καθοδικής πορείας των κρουσμάτων, κάτι που ωστόσο δεν αποτυπώνεται ακόμη, στους διασωληνωμένους και τους θανάτους. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σε ποσοστό 70% από ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα την περίοδο των εορτών. Η παραλλαγή Όμικρον που κυριαρχεί δίνει πιο ήπια νόσηση, όμως η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία δεν θα αρχίσει να φαίνεται προτού περάσουν δύο βδομάδες από τώρα, και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν, με αυτόν τον ρυθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστημίου Δ. Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Άλκης Βατόπουλος δεν θέλησε να προκαταλάβει κάποια απόφαση ωστόσο η θέση του ήταν σαφής. «Θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα κι αν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση εξαρτάται από την εκτίμηση που θα υπάρχει για το πώς πάνε τα πράγματα. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή γενικά. Εξακολουθούμε και είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, συνεπώς υπάρχει μια δυσκολία να αποφασιστεί έτσι εύκολα χαλάρωση των μέτρων. Όλα αυτά θα τα δούμε».
«Σε αυτή τη φάση έχουμε αύξηση στις νοσηλείες, οι εισαγωγές μας πιέζουν, το 90% είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης.
Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 23.340 νέα κρούσματα, 673 ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι, ενώ ο αριθμός των θανάτων εκτινάχθηκε στους 106, οι περισσότεροι στην κεντρική Μακεδονία. Συνολικά το τελευταίο πενθήμερο χάθηκαν 452 άτομα, τα 8 στα 10 άνω των 65 ετών.
«Στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται – Είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Αυτό που αναμέναμε περί τα τέλη Ιανουαρίου, έχει συμβεί νωρίτερα. Είναι μεν θετικό, ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», τόνισε πάντως ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Αν η συμπεριφορά μας αλλάξει, αν χαλαρώσουμε, ενδεχομένως θα δούμε μικρές εξάρσεις και στο μέλλον. Γενικά λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό πολιτών έχει κάνει την αναμνηστική δόση αλλά και ανοσοποιηθεί λόγω της έκθεσης της Όμικρον και της παραλλαγής Δέλτα. Από εδώ και στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται και ειδικά μετά τον Φεβρουάριο και την Άνοιξη, η κατάσταση αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη», πρόσθεσε ο Δημήτρης Παρασκευής.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος στην κοινότητα. «Αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων», σημείωσε μιλώντας στον Σκάι.