«Μετά την δολοφονία του Άλκη, κινήθηκε δραστικά και έγκαιρα η αστυνομία και είχαμε τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα των συλλήψεων, δείχνοντας ότι υπάρχει σαφώς η πολιτική βούληση με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό και ακριβώς στην μνήμη ενός αδικοχαμένου νεαρού, τουλάχιστον να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάποια χρόνια προβλήματα που υπάρχουν. Τα βήματα από δω και πέρα είναι πολύ συγκεκριμένα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.
Το νομοθετικό πλαίσιο υπήρχε, επεσήμανε και για τις λέσχες φιλάθλων και για τις μετακινήσεις των οπαδών και για τις προετοιμασίες των αγώνων. «Όμως πολλές από αυτές τις ενέργειες δεν γίνονται κατά την διάρκεια των αγώνων, γίνονται σε συμπλοκές, σε ραντεβού θανάτου, σε σαφάρι θανάτου, όπως ήταν αυτό που στοίχισε την ζωή στον Άλκη και αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε γιατί πολλές φορές ο αθλητισμός, γενικά το οπαδικό κίνημα γίνονται ο φερετζές ή το άλλοθι για εγκληματικές δραστηριότητες. Διάφορες συμμορίες που μέσα από τους συνδέσμους, τους οπαδούς, μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα». Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τους συλλόγους και τις ομάδες μόνες τους, υπογράμμισε ο κ. Μαυρωτάς, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια, μια πανστρατιά ώστε να απορριφθούν αυτά τα στοιχεία και από τον αθλητισμό και από το οπαδικό κίνημα. Προς αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε, είναι και η αυστηροποίηση των όρων για τις λέσχες φιλάθλων και η αυστηροποίηση σε σημεία του ποινικού κώδικα και στο νομοθετικό πλαίσιο που θα έρθει στην βουλή για την βία στα γήπεδα και στο δίκτυο πληροφοριών που θα αναπτυχθεί και μέσω διεθνών συμβάσεων, όπως αυτή για την ασφάλεια των θεατών στις αθλητικές διοργανώσεις.
«Όλα αυτά είναι βέλη σε μια φαρέτρα της πολιτείας η οποία έχει ως σκοπό να περιορίσει όσο το δυνατόν γίνεται αυτή την κατάσταση γενικότερα όπου υπάρχει αθλητική χροιά σε τέτοιους είδους εγκληματικές συμπεριφορές» ανέφερε ο κ. Μαυρωτάς.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι θα τηρείται το μητρώο των μελών, ποιοι είναι μέλη, ο υπεύθυνος της λέσχης, την διεύθυνση, θα έχει την συναίνεση της ομάδας που θα ανανεώνεται, πράγματα που υπάρχουν ήδη στο νομοθετικό πλαίσιο. «Απλώς τώρα θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε τις όποιες ρωγμές υπήρχαν, τις οποίες κάποιοι εκμεταλλεύονταν και δημιουργούσαν παράνομες λέσχες φιλάθλων. Κανονικά στις λέσχες θα έπρεπε να βρίσκουμε αφίσες, αυτόγραφα, μπάλες, λάβαρα και όχι στυλιάρια, σουγιάδες, σιδηρογροθιές και μολότοφ» είπε χαρακτηριστικά.
Υπάρχει κάρτα φιλάθλου και το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, το οποίο στα περισσότερα γήπεδα εφαρμόζεται είπε ο κ. Μαυρωτάς, όχι στο σύνολο όμως. «Υπήρχαν νομοθετικές προβλέψεις και για δειγματοληπτικούς ελέγχους στα γήπεδα για την κάρτα φιλάθλου, αλλά το θέμα ήταν η εφαρμοσιμότητα, να μην είναι το νομοθετικό πλαίσιο ένα πολύ ωραίο κείμενο που στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτά τα κενά έρχεται να καλύψει η νομοθεσία, με το νομοσχέδιο που θα έρθει στην βουλή στις επόμενες 2 εβδομάδες. Νομίζω ότι μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα δεν υπάρχει κάποιος που δεν θα συστρατευθεί για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, το οποίο κάνει κακό και στις ομάδες, ένα τέρας το οποίο όλο μεγαλώνει και στο τέλος τρώει όποιον είναι δίπλα του».