Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ – Το σχέδιο για το φυσικό αέριο
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μετά την λήξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά τέθηκαν επί τάπητος στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ξεκίνησε μετά τις 09:30 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η Ελλάδα, όπως τονίστηκε στο ΚΥΣΕΑ αλλά και όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών, θεωρεί ότι η απόφαση της Ρωσίας συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.
Το ΚΥΣΕΑ εξέτασε και την κατάσταση των χιλιάδων Ελλήνων της Μαριούπολης και των άλλων περιοχών στην Ουκρανία. Οι ελληνικές αρχές στη χώρα βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα ώστε, αν χρειαστεί, να τους δώσουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.
Το ΚΥΣΕΑ , στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συζήτησε, επίσης, το τι θα γίνει με το φυσικό αέριο. Αφού εξετάστηκαν όλα τα σενάρια, τονίστηκε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην υπάρξει πρόβλημα με τον εφοδιασμό της αγοράς.
Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.
Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την προμήθεια φυσικού αερίου
Στη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σενάρια για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας με βασικό αντικείμενο την επάρκεια στην προμήθεια φυσικού αερίου. Η χώρα μας προμηθεύεται το 35-40% της κατανάλωσης της από τη Ρωσία, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα ακόμη και στο ενδεχόμενο σύρραξης καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ο Turkstream από τον οποίο προμηθευόμαστε, δεν είναι από τους πρώτους αγωγούς που θα κλείσει τη στρόφιγγα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ταυτόχρονα κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι έχουν μπει σε ισχύ τα εναλλακτικά σενάρια ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, έχει προβλεφθεί να είναι γεμάτη η Ρεβυθούσα, η οποία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες χωρητικότητας. Επίσης, υπάρχουν συμφωνίες με την Αλγερία για να μεταφερθεί LNG με πλοία προς τη χώρα μας, ενώ είναι σε ετοιμότητα και δύο μονάδες της ΔΕΗ που μπορούν από φυσικό αέριο που καταναλώνουν να γυρίσουν σε diesel. Την ίδια ώρα υπάρχει επάρκεια σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια και είναι σε ετοιμότητα και οι μονάδες λιγνίτη που μπορούν να δώσουν περισσότερη ενέργεια στην τροφοδοσία.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι στις Βρυξέλλες, πέρα από τη συμφωνία για ηλεκτρική διασύνδεση, είχε συζητήσει και τις δυνατότητες μεταφοράς ενέργειας και από την Αίγυπτο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις