Με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε η τετραμερής σύσκεψη των χωρών του Νότου, μια εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τετραμερή Σύνοδο του Νότου,  η ενεργειακή κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από τα κράτη αλλά απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας τουλάχιστον ως το τέλος του πολέμου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και σε αυτή συμμετείχαν δια ζώσης ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι συζητήσεις των τεσσάρων ηγετών έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιούνται μια εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Στις δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μιλήσαμε για τις συνέπειες εισβολής στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες ανατιμήσεις, κυρίως τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στην ενέργεια. Μιλήσαμε για την επιστροφή στην ανάπτυξη αύριο. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης, απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Απαιτούνται δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας τουλάχιστον ως το τέλος του πολέμου. Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση. Οι τέσσερις χώρες συμφωνήσαμε πως οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Πρέπει να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κερδοσκοπία. Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να πάρουμε αποφάσεις, άμεσα. Να συγκροτήσουμε ενιαίο μέτωπο στην οικονομία. Να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις και στο LNG. Να επενδύσουμε στις διασυνδέσεις μας με την Αφρικανική Ήπειρο. Επίσης, στην εξοικονόμηση. Η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Τα γεγονότα στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη, την αύξηση των στρατιωτικών μας δαπανών και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς είναι σαφές πως θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, παράλληλα, τον αποτροπιασμό του για τις εικόνες που φτάνουν από την Ουκρανία και ιδιαίτερα τη Μαριούπολη, μια περιοχή με έντονο ελληνικό στοιχείο, λέγοντας: «Θέλω, επίσης, να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και δη στην Μαριούπολη, που έχει καταστεί σύμβολο αντίστασης. Γνωρίζετε το έντονο ενδιαφέρον μας, καθώς εκεί διαβιούν περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής.  Η Ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει μετά το τέλος των εχθροπραξιών την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, που βομβαρδίστηκε, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης».

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις

Σάντσεθ: Σε ευρωπαϊκά προβλήματα απαιτούνται ευρωπαϊκές απαντήσεις

Ξεκινώντας τις δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντηση των τεσσάρων ηγετών στη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι στις συζητήσεις που είχαν έγινε αναφορά στην ανάγκη αποθήκευσης της ενέργειας, στην αναγκαία προσπάθεια για να διαχωριστεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνη του φυσικού αερίου και να επιτευχθεί η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

«Σε ευρωπαϊκά προβλήματα απαιτούνται ευρωπαϊκές απαντήσεις», τόνισε από την μεριά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με τον οποίο, χρειάζεται άμεση δράση. «Οι χώρες μας θα ζητήσουν από την επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, την εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για να δοθεί απάντηση σε οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες», ολοκλήρωσε.

Οι πρωθυπουργοί Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας ευχήθηκαν στον Έλληνα ομόλογό τους Κυριάκο Μητσοτάκη γρήγορη ανάρρωση από τον κορωνοϊό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook