Εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.

«Οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν τη συνεργασία κατεπείγουσα», επισήμανε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια και είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, 58,5 κυβικά μέτρα δυνατότητα αεριοποίηση.

Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργού, τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης) πραγματοποήθηκαν ι με την παρουσία των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε λόγο για ένα έργο που σηματοδοτεί τη «σύμπνοια των Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή τους σύμπλευση». Η χερσόνησός μας, τόνισε, μπορεί να έχει τη δική της θέση στην ενεργειακή μετάβαση ολόκληρης της ηπείρου μας, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες. «Το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης είναι προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε.

«Με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία, αλλά και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια, ενώ είναι έτοιμη να συμβάλει και γείτονες χώρες, όπως η Βουλγαρία», είπε ο πρωθυπουργός.
Η νέα μονάδα στη Ρεβυθούσα θα αυξήσει τη δυναμικότητά της κατά 155.000 κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και ο τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα προσθέσει ακόμα 154.000 κυβικά μέτρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί πολύ αυξημένες ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με άλλα λόγια, αυτοί οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως όχι μόνον την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και σε συνδυασμό, βέβαια, με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών ( Ελλάδας-Βουλγαρίας, Βουλγαρίας-Σερβίας, Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας). Και, φυσικά, επιπλέον ποσότητες θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας γιατί όχι και προς τις αγορές της Μολδαβίας και της Ουκρανίας».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα «δείχνει την απόλυτη ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες, απρόθυμες να συνεργαστούν. Δείχνουν, όμως, και την αξία της διακρατικής συμπόρευσης, αλλά και της προσήλωσής μας στον στόχο για ακόμα ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

«Η τελική προοπτική  παραμένει η καθαρή και φθηνή ενέργεια από τη φύση», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι απόλυτη η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών το έργο του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

«Είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, για την ευρύτερη περιοχή του Έβρου, όχι μόνο γιατί δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, γιατί ενισχύει την τοπική κοινωνία, γιατί θωρακίζει το περιβάλλον με μέτρα προστασίας του εξαιρετικά σημαντικού οικοτόπου στο Δέλτα του Έβρου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Έχει, όμως, και μία διάσταση πανελλαδική. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε συνδυασμό με τις άλλες κινήσεις μας οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG μπορούν να τριπλασιαστούν ως το τέλος το 2023. Και, βέβαια, η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος, η Θράκη έρχονται και δικαιώνουν τη δικιά τους ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία. Διαμορφώνουν μία ενεργειακή πύλη, σε μία ευαίσθητη ελληνική γωνιά, σπουδαία τόσο για τα Βαλκάνια, σπουδαία τόσο για την Ευρώπη».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Επισήμανε ότι η τελευταία φορά που επισκέφτηκε τον Έβρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν ήταν όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε τη μεγάλη προσφυγική κρίση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 και υπογράμμισε:

«Τότε η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, στην προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε τα ελληνικά σύνορα τα οποία ταυτόχρονα ήταν ευρωπαϊκά και είναι ευρωπαϊκά. Σήμερα η παρουσία σας σήμερα εδώ καθώς και η παρουσία όλων των Βαλκάνιων φίλων συμβολίζει ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου. Ενός έργου που βοηθάει και την οικονομία όλων των χωρών μας. Ενός έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Ενός έργου που τα έφερε έτσι η ζωή και οι διεθνείς συγκυρίες και η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να αποκτά μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία, σε αυτό τον κόσμο ο οποίος αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς. Καλή αρχή, λοιπόν, καλή συνέχεια για το καλό των χωρών, των λαών μας, αλλά και το καλό ολόκληρης της Ευρώπης».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στην Αλεξανδρούπολη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook