Πέθανε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης: Πρωτοπόρος στον βιοκλιματικό σχεδιασμό
Ήταν γόνος παλιάς ναυτικής οικογένειας της Υδρας - Το γραφείο του είχε επιλεχθεί για να συνεργαστεί με αυτό του Βρετανού Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ για την αναβάθμιση και την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου
Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, μετά από σοβαρή και μακροχρόνια ασθένεια ο διακεκριμένος Έλληνας αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης, πρωτοπόρος στο βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων και πολυβραβευμένος για το έργο του
Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη , επιλέχθηκε να συνεργαστεί με αυτό του Βρετανού Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ για την αναβάθμιση και την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ο Αλέξανδρος Τομπάζης σχεδίασε εξαιρετικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, όχι μόνον στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Έχει σχεδιάσει κατοικίες, κτίρια γραφείων, κτίρια εκπαίδευσης, νοσοκομεία, τόπους λατρείας κ.α.
Ορισμένα από τα έργα του είναι: Ο ναός της Αγίας Τριάδας στην Φάτιμα της Πορτογαλίας, η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης,, το Μποδοσάκειο δημοτικό σχολείο Κολλεγίου Αθηνών, Κάντζα Αττικής , το Παιδιατρικό κέντρο Αθηνών (μετέπειτα Ιατρικό Κέντρο Αθηνών), στο Μαρούσι , το Βιοκλιματικό κτίριο του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ.α
Γεννήθηκε στο Καράτσι στις 10 Απριλίου 1939. Σε ηλικία έξι ετών η οικογένεια του μετακόμισε στην Αγγλία και ένα χρόνο αργότερα, το 1947, εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το 1962, όπου αρίστευσε και τιμήθηκε με το βραβείο Θωμαΐδιο και Χρυσοβέργειο. Την περίοδο 1963 – 1965 ήταν επιμελητής στον Τομέα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων του ΕΜΠ.
Από το 1964 έως το 1966 εργάστηκε ως επιστημονικός βοηθός του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη, όπου ασχολήθηκε με θεωρητικές μελέτες και έρευνα. Το 1963 ίδρυσε το Γραφείο Μελετών “Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη” και είχε αναλάβει αρχιτεκτονικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ενδιαφέρον του για τη τεχνολογία και η πρώτη πετρελαϊκή κρίση τον έσπρωξε να ασχοληθεί με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας αρχικά και άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας αργότερα. Έτσι από τη δεκαετία του ’70 και μετά ασχολήθηκε κυρίως με την αρχιτεκτονική με έμφαση στον Βιοκλιματικό Σχεδιασμό και εφάρμοσε τις αρχές αυτού σε μεγάλη κλίμακα. Ο ίδιος θεωρούσε ότι για να σχεδιαστεί ένα κτίριο πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τα κλιματικά χαρακτηριστικά του τόπου και να τα αξιοποιήσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Αρχιτεκτονικά έργα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε εκδόσεις εντός και εκτός Ελλάδος, σε αρχιτεκτονικά περιοδικά, τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων.
Είχε πάθος με τη ζωγραφική
Στο Πολυτεχνείο, είχε δάσκαλο ζωγραφικής τον Νικόλαο Χατζηκυριάκο-Γκίκα από τον οποίο και μυήθηκε στην τέχνη αυτή την οποία αγάπησε βαθιά. Γι’ αυτό και συνέχισε να ζωγραφίζει πάρα το ιδιαίτερα βαρύ επαγγελματικό του πρόγραμμα. Στα νιάτα του εξάλλου, όπως ίδιος είχε εξομολογηθεί, ήθελε να γίνει ζωγράφος: «Ένα από τα πράγματα που με θέλγουν στη ζωγραφική είναι ο βαθμός ελευθερίας που σου προσφέρει και ο ελάχιστος χρόνος που απαιτεί σε σύγκριση με την αρχιτεκτονική. Είμαι ο απόλυτος κύριος του εαυτού μου, δεν λογοδοτώ σε κανέναν εκτός από το συναίσθημά μου. Αν δεν με ικανοποιεί το αποτέλεσμα, μπορώ να το αλλάξω, να το πετάξω, δεν έχω να δώσω λογαριασμό σε κανέναν… Αδιανόητα πράγματα στην αρχιτεκτονική» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Είχε λάβει μέρος ως κριτής σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, και σε επιτροπές ειδικών σε θέματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Υπήρξε επισκέπτης εξεταστής των σχολών αρχιτεκτονικής του Δουβλίνου και του Strathclyde στη Γλασκώβη. Είχε δώσει διαλέξεις σε περισσότερες από 24 χώρες.
Είχε τιμηθεί σε περισσότερους από 95 πανελλήνιους ή διαγωνισμούς με πρόσκληση και σε 15 διεθνείς διαγωνισμούς. Ήταν μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΑΔΑΣ), του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), της International Solar Energy Society (ISES),της American Solar Energy Society (ASES), της Ελληνικής Εταιρίας Ηλιακής Ενέργειας (ΕΛΕΤΗΛΕΝ), αποτελεί Life Fellow της Passive and Low Energy Architecture (PLEA), είναι Honorary fellow του Αμερικανικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (AIA), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) και της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρίας.
Ο Αλέξανδρος Τομπάζης ήταν γόνος της παλιάς ναυτικής οικογένειας της Ύδρας. Ο γιος του, Νικόλαος Τομπάζης, ήταν ο αρχισχεδιαστής της ομάδας Φόρμουλα 1 της Φερράρι.
Πηγή: wikipedia
Ολες οι Ειδήσεις
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πάνω από 53.000 ψήφισαν έως τις 17.00 – Δόθηκε παράταση στη ψηφοφορία μέχρι τις 20:00 – Στις 70.000 θα φτάσουν οι ψηφοφόροι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (βίντεο)
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό: Διατάχθηκε ΕΔΕ – Τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά τη βιοψία ότι έχει καρκίνο
- ‘Eλενα Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα και θα πάω σπίτι μου
- Ο Σωκράτης Φάμελλος: Α, ρε μάνα! Το βίντεο με τη ψήφο της μητέρας του
- Κρήτη: Πάνω από 2000 οι καλεσμένοι και 14 οι κουμπάροι, στο γάμο που τελικά ματαιώθηκε μετά τη σύλληψη του γαμπρού για διακίνηση κοκαίνης
- Χάρις Αλεξίου: «Δεν σκέφτομαι καν να επιστρέψω στο τραγούδι» (βίντεο)
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Αλ. Τσίπρας – Αποχώρησε χωρίς δηλώσεις, το δώρο που δέχτηκε (βίντεο)
- Aγρίνιο: Πέθανε η 18χρονη Χαριτίνη που είχε τραυματιστεί στο τροχαίο που σκοτώθηκε και ο αδερφός της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook