Φτωχότερος ο καλλιτεχνικός κόσμος από την απώλεια του σπουδαίου συνθέτη. Το συγκινητικό μήνυμα της συζύγου του Λουκίλα Καρρέρ

Μία εβδομάδα πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια, ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα.

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα, με μία συγκινητική ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

«Κι εσύ δεν θα’σαι πλαι μου Αστέρι της Ζωής μου……» ….θά εισαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις μέχρι να ανταμώσουμε και παλι Ψυχή μου. Το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε.Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..», έγραψε στο Χ η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ.

Aπό τις 10 Οκτωβρίου είχε ετοιμαστεί στο «Παλλάς» ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Μίμη Πλέσσα, με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων ζωής του.

Τον Ιούνιο σε μία ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε απονείμει το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής μετά θάνατον στον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, στον στιχουργό και συγγραφέα Λευτέρη Παπαδόπουλο αλλά και στον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, οι οποίοι είχαν δώσει το παρών στην τελετή.

Ήταν εκείνος που, μαζί με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, δημιούργησε, το 1969, τον πιο εμπορικό ελληνικό δίσκο όλων των εποχών, τον μυθικό «Δρόμο» με τα αθάνατα τραγούδια του, που ερμήνευσαν μοναδικά ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Ρένα Κουμιώτη: «Το Άγαλμα», «Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου», «Ξημερώνει Κυριακή», «Γέλαγε η Μαρία»… Μελωδίες υπέροχες και στίχοι μαγικοί που μέχρι σήμερα, δεκαετίες μετά την δημιουργία τους συγκινούν, δημιουργούν έντονες εικόνες και συναισθήματα και κατέχουν αδιαμφισβήτητα την πρώτη θέση στην ελληνική δισκογραφία.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του έβαλε την πολύτιμη υπογραφή του σε 104 ταινίες και 70 θεατρικές και παραστάσεις, συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, ανακάλυψε και στήριξε νέους καλλιτέχνες στα πρώτα τους βήματα, έγραψε έργα μεγάλης κλίμακα, διήθυνε σπουδαίες ορχήστρες, τιμήθηκε με αμέτρητα βραβεία, σάρωσε τους χρυσούς και τους πλατινένιους δίσκους.

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1924. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του. Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.
Έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά Τα παιδιά της Νιόβης. Έχει διευθύνει πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958, και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες.

Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ είναι διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

Το 2016 ο Μίμης Πλέσσας, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στην δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος σταυρός με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.
Σπουδαίες διακρίσεις

Ο Μίμης Πλέσσας έχει τιμηθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967) και επτά διεθνείς διακρίσεις (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970). Έχει λάβει, επίσης, τόσο χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους.

Σπουδαίες διακρίσεις

Ο Μίμης Πλέσσας έχει τιμηθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967) και επτά διεθνείς διακρίσεις (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970). Έχει λάβει, επίσης, τόσο χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

1951: Λαμβάνει το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα.
1952: Ανακηρύσσεται πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.
2000: Τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό από το Δήμο της Αθήνας με την απονομή του “Χρυσού Μεταλλίου της πόλης” σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
2001: Απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2002: Τιμάται για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού από το Υπουργείου Πολιτισμού.
2004: Τιμάται ως ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» από τον υπουργό πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.
2006: Βραβεύεται από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.
2024: Απονομή του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Μίμης Πλέσσας στη μακρόχρονη διαδρομή του ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς, όπως τη Ζωή Κουρούκλη, τη Νανά Μούσχουρη, την Τζένη Βάνου, τη Γιοβάννα, τη Μαρινέλλα, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Φώτη Δήμα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου κ.ά.

Ήταν παντρεμένος με τη Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Γιος του από προηγούμενο γάμο του, είναι ο μουσικοσυνθέτης Αντώνης Πλέσσας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις