Νέο βιβλίο: «Ανακαινίζω τη ζωή μου με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη» – Συνέντευξη με τη συγγραφέα
Η εμπειρία της Φένιας Τσανάκα ως αρχιτέκτονος , ως μητέρας δύο παιδιών και ως ταξιδεύτριας σε 45 χώρες συνδυάστηκε με τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη, με προσιτό τρόπο.
Και κάπως έτσι προέκυψε εν μέσω πανδημίας το πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο βιβλίο της «Ανακαινίζω τη ζωή μου με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη» από τις εκδόσεις «ΑΡΜΟΣ».
Όπως μας είπε στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Bigpost.gr: Στο βιβλίο μου ο αναγνώστης βλέπει τις αριστοτελικές αρχές με πολύ σημερινά λόγια και πώς τις εφάρμοσα εγώ και άλλοι φίλοι μου στη ζωή μας, βοηθώντας μας να τη βελτιώσουμε. Διαβάζοντας το βιβλίο μου θα μάθουμε πώς να κάνουμε το ταξίδι της ζωής μας ωραίο. Η ζωή είναι ένα ταξίδι και θα ήταν κρίμα να το αφήσουμε στην τύχη.
Ξεκινώντας η συγγραφέας να απαντήσει στα ερωτήματα που μας προκύπτουν στη ζωή, μέσα από 33 περιπάτους μας φωτίζει δηλαδή, την αριστοτελική θεωρία «πώς χτίζεται μια καλή ζωή» και πώς αυτή μπορεί να μας αλλάξει. Να αλλάξει το πώς νιώθουμε, τον τρόπο που βλέπουμε τις καταστάσεις, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και εντέλει τον τρόπο που πράττουμε. Με απλά λόγια πώς μπορούμε να ανακαινίσουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας τις καταστάσεις που μας δυσαρεστούν προκειμένου να αποκτήσουμε μόνιμη όρεξη για ζωή, που είναι και το ζητούμενο.
Ας γνωρίσουμε όμως τη συγγραφέα Φένια Τσανάκα ιχνηλατώντας λίγο και το βιβλίο της μέσα από την συνέντευξη της στο στο Bigpost.gr
1. Πότε και γιατί ξεκινήσατε να διαβάζετε Αριστοτέλη;
Όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ζωής όλων μας γεννιούνται ερωτήµατα. Άλλοτε τα ερωτήματα αυτά είναι υπαρξιακά «Τι νόημα έχει αυτή η ζωή» και άλλοτε πιο καθημερινά «Πώς να μεγαλώσω τα παιδιά μου; Πώς να διατηρήσω τη σχέση με τον σύντροφο μου ζωντανή;»
Έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και της ωριμότητας (η ηλικία και η ωριμότητα δεν συμβαδίζουν πάντα), που τα ερωτήµατα αξιώνουν πλέον µια απάντηση. Συνταγές και απαντήσεις σε άρθρα, βιβλία, πλήθος στη σηµερινή εποχή. Όµως απάντηση ολοκληρωµένη και ικανοποιητική δεν είχα ακόµη βρει. Έμενα µε την αίσθηση ότι κάποιος άλλος κρατάει το τιµόνι της ζωής µου.
Στην προσπάθειά μου να απαντήσω σ’ αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά ακόμη, συναντήθηκαμε τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη. Απ΄όλους τους φιλοσόφους ο Αριστοτέλης κατάφερε να µου γεννήσει τον έρωτα, τη σφοδρή επιθυµία να τον µελετήσω.
2. Υπάρχει κάτι που συνέβη την εποχή που τον διαβάζατε το οποίο ίσως να γέννησε την ιδέα- ανάγκη σας να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Ολοκληρώνοντας τη φιλοσοφική µου πορεία, αντιλήφθηκα ότι τα περισσότερα δυσεπίλυτα θέµατα είναι µπλεγµένα στον ιστό των ανθρώπινων σχέσεων. Γι’ αυτό είναι δυσεπίλυτα.Ο λαβύρινθος των κακών σχέσεων σήμερα συνιστά το κεντρικό αδιέξοδο από το οποίο πηγάζουν πολλά προσωπικά και κοινωνικά προβλήματα. Η φιλοσοφία µε βοήθησε να τα ξεµπλέξω.
Είδα µε διαφορετική µατιά τις µέχρισήµεραεµπειρίες µου. Πλέον µπορώ να διαβάζω πιο καθαρά τους ανθρώπους και πρωτίστως τον εαυτό µου. Φωτίζοντας τους ανθρώπους φανερώνεται µέσα µου ποιούς θα πρέπει να εµπιστευτώ και σε τί. Δεν αξίζουν όλοι την εµπιστοσύνη µου για όλα. Μαζί µε αυτή τη γνώση, ξαφνικά φεύγει το άγχος, γιατί πλέον έχω τον έλεγχο του εαυτού µου και των καταστάσεων. Οδηγώ πιο εύκολα τη ζωή µου προς την κατεύθυνση που επιλέγω.
Ως συνέπεια όλων αυτών γεννήθηκε η ανάγκη να καταθέσω την εµπειρία µου. Ως αρχιτέκτονας θεωρώ φυσικό επακόλουθο µιας µελέτης την πράξη. Στην προκειµένη περίπτωση αντί για κτίριο έγινε βιβλίο.
3. Όσο διάβαζα το βιβλίο σας ένιωθα ότι σας είχα απέναντί μου. Δηλαδή σας «έβλεπα» και σας «άκουγα» να μου μιλάτε. Ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά που μου συνέβη κάτι τέτοιο. Σας το έχουν πει και άλλοι;
Το βιβλίο μου βασίστηκε στα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη, το οποίο είναι ένα βιβλίο με μαθήματα που έδινε ο Αριστοτέλης στους πολίτες εκείνης της εποχής που ενδιαφέρονταν «πώς χτίζεται μια καλή ζωή».Επομένως, ο ίδιος ο Αριστοτέλης έχει εισάγει τον προφορικό λόγο, γιατί τον ενδιέφερε τα μαθήματα αυτά να είναι κατανοητά στους πολλούς και όχι στους ειδικούς.
Έτσι κι εγώ στο βιβλίο χρησιμοποίησα τον προφορικό λόγο, με λέξεις σημερινές, προκειμένου να μπορεί να γίνει κατανοητό και ευχάριστο για όλες τις ηλικίες. Με έχει εντυπωσιάσει ότι λαμβάνω μηνύματα από αναγνώστες που μου αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που κατάλαβαν την αριστοτελική θεωρία και ένιωθαν ότι συζητούσαν μαζί μου. Ο αναγνώστης έχει ενεργή συμμετοχή. Βλέποντας συχνά τον εαυτό του στις ιστορίες της καθημερινότητας που αναφέρω, ξεκινάει ένα ταξίδι σκέψεων και εσωτερικού διαλόγου για τη δική του ζωή.
4. Νομίζω ότι το βιβλίο σας έχει έναν άκρως παιδαγωγικό και ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα. Σκεφτήκατε ποτέ ότι θα έπρεπε να το κοινωνήσετε στους νέους ανθρώπους απαντώντας έτσι και στο ερώτημα που σας έθεσε ο ταξιτζής στη Βολιβία: «Το πνεύμα του Αριστοτέλη είναι ακόμα ζωντανό στην Ελλάδα;»
Το βιβλίο μου απευθύνεταιστους ώριμους ανθρώπους. Ωριµάζουµε όταν αντιλαµβανόµαστε-συνειδητοποιούµε ότι ο καπετάνιος στη ζωή µας είµαστε εµείς, όταν κρατάµε το τιµόνι και χαράζουµε την καλύτερη πορεία για τη ζωή μας και είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτή. Η υπευθυνότητα μπορεί να ξεκινήσει από την εφηβεία μας και να διαρκέσει σ’ όλη μας τη ζωή.
Επομένως, επί της ουσίας, εγώ προσπάθησα μέσω της δικής μου οπτικής, να ξαναδώσω ζωή σε μια θεωρία που ο σκοπός της ήταν εξαρχής συμβουλευτικός, για να έχουμε μια καλή ζωή. Η αριστοτελική θεωρία είναι κατανοητή, πρακτική και εφαρμόσιμη από τους πολλούς, εφόσον το θελήσουµε. Η θεωρία του μπορεί να αλλάξει το πώς νιώθουμε, τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε ή βλέπουμε τις καταστάσεις και εντέλει τον τρόπο με τον οποίο πράττουμε προκειμένου να αποκτήσουμε μόνιμη όρεξη για ζωή. Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι πράγματι παιδαγωγικό και ψυχοθεραπευτικό βιβλίο.
Στο βιβλίο μου ο αναγνώστης βλέπει τις αριστοτελικές αρχές με πολύ σημερινά λόγια και πώς τις εφάρμοσα εγώ και άλλοι φίλοι μου στη ζωή μας, βοηθώντας μας να τη βελτιώσουμε. Προτρέπω όλους μας να μάθουμε τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη, να μην την φοβόμαστε, δεν είναι ακαταλαβίστικη. Είναι μία θεωρία που την θαυμάζουν και την ακολουθούν κανονικοί άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο, γι’ αυτό σας διηγήθηκα και την ιστορία του ταξιτζή στην Βολιβία. Αν διαπιστώσουμε ότι δεν μας ταιριάζει, ας μην την ακολουθήσουμε, αλλά να τη γνωρίσουμε. Διαβάζοντας το βιβλίο μου θα μάθουμε πώς να κάνουμε το ταξίδι της ζωής μας ωραίο. Η ζωή είναι ένα ταξίδι και θα ήταν κρίμα να το αφήσουμε στην τύχη.
5. Θα θέλατε να μοιραστείτε ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας;
Η βάση της θεωρίας του Αριστοτέλη είναι ότι «Η ζωή μας είναι οι πράξεις μας», τι καταφέραμε τελικώς να κάνουμε στο τέλος της ημέρας. Γι’ αυτό και θα μοιραστώ ένα απόσπασμα που αφορά στις πράξεις μας.
«Όταν λέµε πράξη στους ανθρώπους, δεν εννοούµε µόνο το «τι» κάναµε. Ο Αριστοτέλης αναγνώρισε ότι είναι άλλη πράξη να δώσουµε ελεηµοσύνη σε κάποιον, γιατί θέλουµε να του συµπαρασταθούµε και άλλη πράξη να δώσουµεελεηµοσύνη στον ίδιο άνθρωπο, για να το µάθουν οι φίλοι µας. Εντελώς άλλη πράξη είναι να δίνουµε ελεηµοσύνη σε κάποιον, γιατί θέλουµε να τον διαφθείρουµε και να τον ωθήσουµε στην πορνεία. Εποµένως, όταν µιλάµε για ανθρώπινη πράξη ή ενέργεια, πρέπει να διευκρινίσουµε το γιατί, το πώς, σε ποιον, πότε κάναµεό,τικάναµε. Τότε και µόνο τότε έχουµε ορίσει την πράξη και όχι µόνο λέγοντας το «τι». Το «τι έκανε κάποιος» είναι το «φαίνεσθαι» αλλά στις ανθρώπινες πράξεις συµµετέχουν πάντα οι σκέψεις του και τα κίνητρά του, δηλαδή το «µη φαίνεσθαι». Για το χαρακτηρισµό µιας πράξης συµβάλλει καθοριστικά το κίνητρο, το γιατί κάναµεό,τικάναµε. Μία πράξη µπορεί να φαίνεται καλή και να είναι κακή και αντιστρόφως να φαίνεται κακή αλλά να είναι καλή. Το να χρησιµοποιούµε το νου µας είναι συνδεδεµένο µε τη φύση µας, εποµένως το σκεπτικό των πράξεών µας έχει τεράστια σηµασία για τη ζωή µας, που όπως είπαµε είναι οι πράξεις µας.
Τα λόγια, όταν δεν γίνονται πράξη, δεν έχουν καµία απολύτως σηµασία. Είναι σαν τα «θα» των πολιτικών, τις πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις, τις δευτεριάτικες δίαιτες και τις εφηβικές υποσχέσεις αιώνιας αγάπης, τις ιατρικές συµβουλές τις οποίες ξεχνάµε µόλις κλείσει η πόρτα του ιατρείου, τους νόµους που δεν εφαρµόζονται. Οι ηλικιωµένοι, που έχουν ακούσει πολλά «θα», πολλές υποσχέσεις και αποφάσεις, όταν τα ακούν κουνούν το κεφάλι. Ξέρουν ότι τα λόγια εύκολα λέγονται, δύσκολα γίνονται. Τελικά όµως η ζωή είναι τι πράξαµε, όχι τι θέλαµε να πράξουµε ή τι λέγαµε ότι θα πράξουµε και δεν το κάναµε!
Κι εφόσον η ζωή είναι οι πράξεις µας, δεν έχουµε παρά να ασχοληθούµε µε αυτές. Ο στόχος λοιπόν όλης αυτής της φιλοσοφικής έρευνας, δεν είναι µόνο η γνώση, αλλά πώς η γνώση θα µετουσιωθεί σε πράξη, σε ζωή.»
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
H Φένια Τσανάκα δεν είναι φιλόσοφος αλλά αρχιτέκτων. Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και είναι μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έκτοτε διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο εκπονώντας μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευές ιδιωτικών έργων. Σημαντική θεωρεί την εικοσιπενταετή συνεργασία που έχει με το Ίδρυμα Ωνάση, έχοντας αναλάβει σήμερα την επίβλεψητης επέκτασης του «Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Νοσοκομείου» .
Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 45 χώρες που την καθόρισαν και την διαμόρφωσαν ως «πολίτη του κόσμου».
Τα τελευταία 7 χρόνια ασχολείται και με τη πρακτική φιλοσοφία διερευνώντας ποια είναι η καλή ζωή και πώς χτίζεται με δάσκαλο τον Χρ.Γιανναρά.
Ολες οι Ειδήσεις
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ στο ΟΡΕΝ – Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 – Η ενημέρωση ξεκινά από τις 6 το πρωί
- «Maestro» – Φωτογραφίες backstage από τα γυρίσματα της τρίτης σεζόν
- Stars System με την Άση Μπήλιου: Ποιοι θα ευνοηθούν με τη νέα χρονιά; Όλες οι απαντήσεις κάθε Σάββατο
- ΕΡΤ1: ΠΡΕΜΙΕΡΑ «150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία» – Το ιστορικό ντοκιμαντέρ σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση
- Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ η εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών»
- ΕΡΤ1: #Παρέα με τον Γιώργο Κουβαρά – Καλεσμένη η Έμιλυ Κολιανδρή – Δείτε δύο υπέροχα βίντεο
- Athens Kallithea – Πανσερραϊκός 1-2: Απέδρασαν από τη Λεωφόρο με γκολ στις καθυστερήσεις τα «λιοντάρια»
- Αλεξάνδρα Νίκα: Γέννησε η σύντροφος του Κωνσταντίνου Αργυρού, ένα υγιέστατο αγοράκι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook