Σοφία Εφραίμογλου: «Έχουμε χρέος να δώσουμε κίνητρα στις γυναίκες να ασχοληθούν με το επιχειρείν και να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας»
Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών και Α’ Αντιπρόεδρος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ)
Ανήκει στη δυναμική κατηγορία των εκπροσώπων της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όπου με σχέδιο, προτάσεις, σταθερότητα και ρεαλισμό «χτίζουν» σκαλοπάτι σκαλοπάτι ένα νέο τοπίο, δίχως ανισότητες στον εργασιακό και επαγγελματικό στίβο. Κυρίαρχα, όμως, η κα Σοφία Εφραίμογλου, Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών και Α’ Αντιπρόεδρος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), μέσω των προτάσεών τους προς την πολιτεία, επιθυμεί να θέσει τη γυναικεία δράση και δημιουργικότητα στον πυρήνα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, γι` αυτό απευθύνει πρόσκληση προς κάθε γυναίκα που έχει μία καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα, να ενταχθεί στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων.
Η σχέση με τα Επιμελητήρια ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, όταν κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να βοηθήσεις θεσμικά την ενίσχυση του επιχειρείν εν γένει. Προς αυτή την κατεύθυνση με ώθησαν και δύο πολλοί ξεχωριστοί για τη ζωή μου άνθρωποι. Ο πατέρας μου Κωνσταντίνος Κουνενάκης και ο Λάζαρος Εφραίμογλου, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει πρόεδρος του ΕΒΕΑ, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και Αντιπρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, μου έμαθαν πως αν θέλεις να αλλάξεις κάτι προς το καλύτερο δεν πρέπει να περιμένεις από τους άλλους να το κάνουν για σένα. Αν ενδιαφέρεσαι για την κοινωνία, πρέπει να είσαι ενεργό μέλος της σε όποιο επίπεδο μπορείς και να βάζεις το δικό σου λιθαράκι στην πρόοδό της. Γι’ αυτό το λόγο, σε όλη αυτή την πορεία, συνεχίζω να ασχολούμαι θεσμικά ακολουθώντας απαρέγκλιτα τις αξίες και τους στόχους που έχω θέσει.
Σήμερα, μέσα από το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών στοχεύουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις 500.000 γυναίκες επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες που εκπροσωπούμε αλλά και κάθε γυναίκα που θέλει να κάνει την επιχειρηματική της ιδέα πραγματικότητα. Μέσω των προτάσεών μας προς την πολιτεία επιθυμούμε να θέσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στον πυρήνα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ενώ με τη γενικότερη δράση μας θέλουμε να εξαλείψουμε κάθε ανισότητα στον εργασιακό και επαγγελματικό στίβο. Μέσα στη φετινή χρονιά θα υλοποιήσουμε σημαντικές δράσεις, όπως προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, ενώ σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ έχουμε απευθύνει πρόσκληση προς κάθε γυναίκα που έχει μία καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα, να ενταχθεί στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων.
Μια γυναίκα επιχειρηματίας καλείται να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες που σχετίζονται με τα κοινωνικά στερεότυπα που εμποδίζουν την επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη των γυναικών. Καλείται, επίσης, να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο φαινόμενο του έμφυλου χάσματος στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και παράλληλα να πετύχει τους στόχους της σε πολλαπλά πεδία ταυτόχρονα. Ο μεγαλύτερος, όμως, «άθλος» που καλείται να φέρει εις πέρας είναι να ισορροπήσει μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής σε μία καθημερινότητα που γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική.
Σ’ ένα χώρο κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο, η γυναικεία επιχειρηματικότητα απαιτείται να δεχθεί τη μέγιστη δυνατή στήριξη από την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, μέσω της υλοποίησης στοχευμένων πρωτοβουλιών και δράσεων καθώς και της εφαρμογής κρίσιμων μέτρων που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και αντιμετωπίζουν τις ανισότητες. Γι’ αυτό το λόγο το ΕΕΔΕΓΕ συμμετέχει ως στρατηγικός εταίρος στο «Κέντρο Καινοτομίας Γυναικών», το σημαντικό ευρωπαϊκό Έργο GIL4W. Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, προτείνουμε ψηφιακά εργαλεία και νέες δομές ενθάρρυνσης και υποστήριξης των γυναικών επιχειρηματιών, σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία, τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας καθώς και με φορείς από τη Νορβηγία.
To δικό μου όραμα είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με την τεράστια πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά έχοντας πάντα στέρεες βάσεις στον πολιτισμό. Η Ελλάδα πιστεύω ότι πρέπει ξανά να δώσει τα φώτα της σε ολόκληρο τον κόσμο, στηριζόμενη στις αξίες και στα ιδανικά που μας έφεραν μέχρι εδώ. Να πρωτοπορήσουμε σε θέματα πράσινης μετάβασης, ψηφιακού μετασχηματισμού, καινοτομίας, αλλά και καταπολέμησης κάθε είδους ανισότητας. Το ίδιο σημαντική θεωρώ ότι είναι και η ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας. Διότι οι οικονομίες που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα δραστηριοποίησης των γυναικών στο επιχειρείν, είναι πιο ανθεκτικές στις οικονομικές κρίσεις και η Ελλάδα είχε λιγότερες, από αυτές που θα μπορούσε να έχει, άμυνες στις δύο μεγάλες οικονομικές κρίσεις που βίωσε την τελευταία δεκαετία.
Επιμένω στην ανάγκη θέσπισης επιδόματος μητρότητας και για τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες γιατί πολύ απλά πρέπει να αποκατασταθεί μία κοινωνική αδικία. Είναι αδιανόητο για μία κοινωνία και οικονομία που θέλει να γεφυρώσει τις ανισότητες να μην δίνει επίδομα μητρότητας σε δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενες γυναίκες. Το συγκεκριμένο μέτρο αφενός θα δώσει ανάσα στις γυναίκες που παλεύουν αυτόνομα στον επαγγελματικό στίβο και αφετέρου θα δώσει κίνητρο σε περισσότερες γυναίκες να κάνουν μια επιχειρηματική ιδέα πραγματικότητα.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο γυναικείο επιχειρείν είναι σφοδρότερες σε σύγκριση με την υπόλοιπη οικονομία, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ανισοτήτων. Οι γυναίκες αναγκάστηκαν να αναλάβουν ένα τεράστιο «φορτίο» φροντίδας και σε πολλές περιπτώσεις να χάσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Είναι σαφές ότι η πανδημία πυροδότησε αλλαγές που θα μπορούσαν να μας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω σε θέματα ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε χρέος να δώσουμε κίνητρα στις γυναίκες να ασχοληθούν με το επιχειρείν και να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Αν γίνουν τα σωστά βήματα, τότε η πανδημία μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για ταχύτερη πρόοδο στην ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Ελπίζω ότι έρχονται καλύτερες ημέρες, με την προϋπόθεση ότι θα αποφασίσουμε όλοι μαζί να αφήσουμε πίσω τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να εφαρμόσουμε ένα βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης που θα έχει συνέχεια, ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία της χώρας. Πιστεύω ότι πρέπει να αναδείξουμε την καλή πλευρά της Ελλάδας και να αποδείξουμε διεθνώς ότι η χώρα μας εκτός από λίκνο πολιτισμού μπορεί να καθιερωθεί και ως κοιτίδα επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Ας γίνει η Ελλάδα διεθνές πρότυπο στην προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.
Πάντα έχω στο μυαλό μου τη φράση, «τα αγαθά κόποις κτώνται». Η ζωή μου έχει διδάξει ότι δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς σκληρή δουλειά. Από όπου και αν προέρχεσαι, όπου και αν θέλεις να φτάσεις στη ζωή, η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση σε αυτό που αγαπάς είναι τα βασικά εφόδια που πρέπει να έχεις. Όσο για τον παράγοντα τύχη, πιστεύω ότι η φράση του Τόμας Τζέφερσον, «όσο πιο σκληρά δουλεύω, τόσο πιο τυχερός γίνομαι», με εκφράζει απόλυτα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις